Közélet

Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés

Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés

2014. április 3., csütörtök
Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés

A választási kampány hajrájában nem a Fidesz újabb győzelme, hanem annak mértéke a kérdés a Medián szerint. A közvélemény-kutató legfrissebb, március 21. és 25. között felvett reprezentatív felmérése szerint a kormánypárt a teljes népesség 36 százalékának, ezen belül a választani tudó biztos szavazók 47 százalékának támogatását tudhatja maga mögött.

A HVG számára készített, a lapban csütörtökön megjelent kutatás szerint a baloldali pártok közös listáját a népesség 18 százaléka, és a választani tudók 23 százaléka támogatja, míg a Jobbikot 15, illetve 21 százalék. Az LMP-t a választani tudók 3 százaléka támogatja. A felmérés elemzése szerint a baloldal és a Jobbik versenyfutásából alighanem a "kormányváltók" kerülnek ki győztesen, az LMP parlamentbe jutása viszont kevéssé látszik valószínűnek. A Medián szerint a választások közeledtével a szavazói aktivitás nagymértékben erősödött: az adatfelvétel idején a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni, vagyis többen, mint a 2006-os és a 2010-es választás előtt (56 és 59 százalék). Az elemzés szerint a vasárnapi választás előtt több a nyitott kérdés mint az eldőlt. A Medián szerint így előbbi kérdések közé tartozik, hogy meglesz-e a Fidesz-KDNP kétharmada, tovább erősödik-e a Jobbik, valamint hogy bejut-e az Országgyűlésbe az LMP. Azt írták, az adatok alaposabb elemzése arra is rávilágít, hogy a pártot nem választók között jelentősek a Jobbik tartalékai. A Medián felmérésében a megkérdezettek az országos listán szereplő 18 párt közül választhattak, és a szavazólapon az összes válaszadó 5 százaléka ikszelt be nemrégiben megjelent pártokat. A Medián szerint nőtt azok aránya, akik "nem, vagy nem őszintén" válaszolnak a kérdezőbiztosoknak; a felmérés szerint a korábbi legfeljebb 30 százalékról márciusra 40 százalékra emelkedett a "rejtőzködők" aránya. A felmérés 1200 ember személyes megkérdezésével készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.