Egyetem

Közös diplomát ad ki a szegedi és a páviai egyetem gazdaságtudományi kara + FOTÓK

Közös diplomát ad ki a szegedi és a páviai egyetem gazdaságtudományi kara + FOTÓK

2014. április 4., péntek
Közös diplomát ad ki a szegedi és a páviai egyetem gazdaságtudományi kara + FOTÓK
alairas02_gs

10 hónapos részképzésen vehetnek majd részt a hallgatók másik intézményben, tanulmányaikat mindkét universitas által kibocsátott diplomával zárják.

Kettősdiploma-kiadásról írt alá szándéknyilatkozatot pénteken a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az olaszországi Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kara. A szerződés lehetővé teszi, hogy a két egyetem öt-öt, mesterképzésben tanuló hallgatója 10 hónapos részképzésen vehessen részt a másik intézményben, és tanulmányait mindkét universitas által kibocsátott diplomával zárhassa. A szegedi közgazdászok közül az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon tanulók számára nyitott ez a lehetőség. A szándéknyilatkozatot - melyet a szenátusoknak még jóvá kell hagyniuk -

Antonio Majocchi

, a Páviai Egyetem (Universitá di Pavia) Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese és

Vilmányi Márton

, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja látta el kézjegyével. Antonio Majocchi elárulta, a két fél együttműködése néhány éve egy kutatási kooperációval indult, majd ezt követően vált egyre szorosabbá. Reményei szerint a kettős diploma (double degree) hozzásegíti majd a hallgatókat, hogy az eddigieknél is jobb eséllyel induljanak nemcsak a magyar vagy az olasz, de bármely más munkaerőpiacon is. A képzési rendszert a két egyetem oktatói közösen állították össze. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy az érintett diákok egy tanévet Szegeden, egyet Páviában töltve mindkét ország életével, gazdaságával, kultúrájával megismerkedhetnek.

alairas01_gs

Vilmányi Márton a megállapodást két szempontból is méltatta. Úgy vélekedett, az együttműködés értéket teremt a hallgatók számára, hiszen nem csupán Magyarországon szerezhetnek ismereteket, hanem jelentős tapasztalatra és többlettudásra tehetnek szert Olaszországban is, kar oktatói pedig speciális, a szegedi fakultásra jellemző tudást adhatnak át a páviai fiataloknak. Másrészt szélesebb kontextusba helyezve a kettős diploma növeli a hallgatók versenyképességét az egységesülő európai munkaerőpiacon, képesek lesznek más országokban, más kultúrákban is dolgozni. Ebből a szempontból - jelentette ki - mérföldkőnek tekinti a szerződést, mely nemcsak a képzés színvonalának emelkedéséhez járulhat hozzá, hanem növeli a szegedi hallgatók, illetve általában a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét is. A SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva Vilmányi Márton elárulta, közös képzésről, kettős diploma kibocsátásáról ez az első megállapodása az SZTE GTK-nak, de számos más - elsősorban európai - egyetemmel készítenek elő hasonlót. Tervei szerint a következő két-három évben további három-négy ilyen jellegű szerződést köthet majd a fakultás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.