Közélet

Klímapolitika – jövőképek és cselekvési tervek

Klímapolitika – jövőképek és cselekvési tervek

2014. április 24., csütörtök
Klímapolitika – jövőképek és cselekvési tervek
DSC08401

A klímaváltozás hatásait már nem lehet elkerülni – hangzott el az Informatóriumban rendezett konferencián, amelyen a klímaváltozás elleni küzdelem jövőképét is felvázolták a szakemberek.

A „Klímapolitika: a klímaváltozás elleni küzdelem jövőképe” című, a Europe Direct Szeged által rendezett konferenciának egyik fő célja az volt, hogy megvizsgálja a téma globális, európai és magyarországi összefüggéseit, sajátosságait. „Az Európa 2020 stratégia eleme, hogy a megújuló energiaforrások használatának 20%-os növelését írja elő 2020-ig, ezen felül az energiahatékonyság javítását. A konferencia a globális kihívások mellett a nemzeti stratégiákat is számba veszi” – fogalmazott

Sulyok Márton

, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék tanársegédje. Hozzátette, a célkitűzések teljesítéséhez fel kell mérni az uniós tagállamok erőforrásait és sajátosságokat. Ezen a területen Szeged három projekttel, beruházással is büszkélkedhet: az SZTE a világ legkörnyezettudatosabb intézményeinek rangsorában a 35. helyen áll, mag a hazai egyetemek rangsorában pedig az első. Ezen felül a Zöldforrás Biogázerőmű és a geotermikus kaszkádrendszer jelentős beruházás, mellyel a közintézményeket fogják geotermikus energiával fűteni.

DSC08394

„Az a trend, amit a kormány 2010-2030-as energiapolitikai célként kitűzött, ma is érvényes, vagyis meghatározó lesz az atom-szén-zöld hármasára épülő magyar energetika. Ezen belül arra számítok, hogy ezekből a zöld és az atom aránya fog megnőni a jövőben” – tájékoztatott

Nyikos Attila

, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, Magyarország nagyhatalomnak számít a geotermia területén, és óriási lehetőségeink vannak a biomassza, valamint a napelemmel történő villanyáram termelésben is. A lakosság szempontjából az energiahatékonyság növelését és a fűtéskorszerűsítést emelte ki, amire támogatások is rendelkezésre fognak állni. „Ez az ami a rezsicsökkentés folytatásaként tekinthető, ezáltal a lakosság a fogyasztásának a volumenét fogja tudni lecsökkenteni” – tette hozzá. A lakóházak energetikai állapotával kapcsolatban Nyikos Attila megjegyezte, a házak 85%-a E kategóriába sorolható, ami a legrosszabb, ez is indokolja a korszerűsítéseket.

DSC08373

Ma már nem lehet elkerülni a klímaváltozás hatásait – állítja

Radics Kornélia

, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. Mint elmondta, a légkörbe juttatott széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok sokáig maradnak meg a légkörben, így hatásukat évtizedekig, sőt egy egész évszázadig is kifejtik. A globális klímaváltozás első jelei hazánkban is megfigyelhetőek, amit egy laikus is észrevehet, ha figyeli az időjárást, hiszen egyre intenzívebbek a hőhullámok nyaranta és a szélsőséges csapadékeloszlás is ezt jelzi. A hőmérsékleti adatsorokból kitűnik, hogy hazánkban a 20. század elejétől kezdve beszélhetünk a klíma változásáról, ami egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. A szakember elmondta, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó testülete, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change – Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) tavaly novemberben adta ki helyzetértékelő jelentését, melyben 95%-os bizonyossággal állítják, hogy az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást, az üvegházhatású gázok kibocsátásával. „Úgy látom, Magyarországon tájékozottak az emberek ebben a kérdésben és a politika is kellőképpen az ügy mellett áll, de sajnos lokális hatások nem tudják megoldani a globális méreteket öltő problémát, vagyis összefogásra van szükség” – hangsúlyozta Radics Kornélia. A szakember szerint nem érdemes megvárni azt, hogy teljes mértékben bizonyítást nyerjen, hogy az ember tehet a globális felmelegedésről, hiszen minél többet várunk, annál többet változik az éghajlatunk, és bizonyos régiók végleges sérüléseket szenvedhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.