Közélet

Kerényi János: Jelentős győzelmet arattunk!

Kerényi János: Jelentős győzelmet arattunk!

2014. április 9., szerda
Kerényi János: Jelentős győzelmet arattunk!
lakitelek31_gs

Csak az EP-választások után nevezi meg polgármesterjelöltjeit a Fidesz. Kerényi János regionális pártigazgató a SZEGEDma.hu-nak elmondta, jelenleg az országgyűlési választásokat értékelik, keresik annak az okait is, miért nyert ellenzéki jelölt Csongrád megye 1-es körzetében.

- A Fidesz regionális pártigazgatójaként miként értékeli az eredményeket, például annak fényében, hogy Csongrád megye 1-es választókerülete szinte az egyetlen, ahol nem kormánypárti jelölt nyert?

- Jelentős győzelmet aratott a Fidesz-KDNP pártszövetség a dél-alföldi régióban, egyetlen körzetet veszítettünk el, a szegedi 1-est, ahol

Bohács Zsolt

indult a képviselőségért. Bács-Kiskun megye mindegyik választókerületében átlagosan tizenegyezer szavazattal vertük meg a második helyezettet, és nincs nagy eltérés a listás és az egyéni jelöltekre leadott szavazatok között. Érdekes adat viszont, hogy Bács-Kiskunban a Jobbik lett a második politikai erő, ők két körzetben is több szavazatot gyűjtöttek be, mint a Kormányváltók. Az elkövetkező hetek feladata, hogy az eredményeket értékeljük, a pozitív és negatív okokat egyaránt feltérképezzük például a Csongrád megyei 1-es körzetben.

- Ha a Szegeden belüli eredményeket nézzük, látszik, hogy sok szavazókörben az ellenzék jelöltje kapott több szavazatot. Mi ennek az oka, esetleg nem volt megfelelő a mozgósítás, a kampányban követtek el hibákat?

- A körzetekhez tartozó kistelepüléseken mindenütt a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, Szegeden viszont kiegyenlített erőviszonyok voltak. Ugyanazt a kampánytechnikát alkalmaztuk mindenütt, Szegeddel nem bántak mostohagyerekként, hiszen például az önkormányzat kikerült az adósságcsapdából, amit az előző nyolc év alatt halmozott fel a városvezetés, vagyis minden lehetőséget megkapott a város. A választópolgárok talán még a régi beidegződés alapján nem értékelték ezt kellőképpen. Négy évvel ezelőtt teljesen más helyzetben volt az ország, akkor az összes választókerületben fideszes győzelem született régiónkon belül is.

- Idén további két választás lesz hazánkban, május 25-én európai parlamenti, míg ősszel önkormányzati. Mikor kezdi meg a Fidesz a felkészülést és a kampányt?

- Az EP-kampány már megkezdődött, jövő hét keddig gyűjtjük az ajánlásokat, azt tűztük ki célul, hogy minden egyes választókerületben közel 600 ajánlást gyűjtünk össze. Csütörtökön országos választmányi ülést tart a Fidesz, ott születik döntés az európai parlamenti lista végleges személyi összetételéről. Rendkívül rövid a kampányidőszak, hiszen az országgyűlési választások után alig több mint egy hónappal lesz a következő megmérettetés, mozgalmas időszak elé nézünk.

- Mikor jelöli meg a Fidesz a polgármesterjelöltjeit?

- Csak az EP-választás után lesznek meg a jelöltek, igaz az előzetes tárgyalások elkezdődnek hamarabb. A munka java a választókerületekben zajlik, a polgármester- és képviselőjelöltek kiválasztása a helyi csoportok feladata lesz. Jelentős változások lesznek a dél-alföldi régióban a megyei jogú város esetében, Hódmezővásárhelyen államtitkári beosztása miatt már korábban lemondott a polgármesterségről

Lázár János

, de Kecskeméten, Békéscsabán és Szegeden is kulcskérdés, kit indít a Fidesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.