Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: húsvétolás, japán-nap és kritikus tömeg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

critical_mass_szeged80_gs

Az alsóvárosi tájházban, a Partfürdőn és a vadasparkban egyaránt lesznek húsvéti programok a hétvégén. Az IH és a Grand japán-napnak ad otthont, míg a ligetbe a kutyák szerelmeseit és négylábú barátaikat várják.

Szombaton 10 órától a Napsugaras Tájházban húsvéti kézműves foglalkozást tartanak. Lesz tojásfestés írókával és más technikákkal, húsvéti asztaldíszeket, valamint mókás nyuszikat, bárányokat és csibéket is lehet majd készíteni. Tojásfát is díszítenek a résztvevők, tojáskereső versenyt is hirdetnek, sőt kalácsot is sütnek.

A III. Kutyafuttában Napon az újszegedi ligetben szombaton a legszebb, leggyorsabb, legügyesebb és legcukibb kutyusok is megmérettetik magukat. Még színesebb és még változatosabb programokkal készülnek a szervezők az idei Kutyafuttában Napra. Az esemény történetében először lesz kutya-gazdi futóverseny 150 méteres és 500 méteres kategóriában. Az amatőr és profi négylábúak nem csak gyorsaságukról, hanem engedelmességükről és szépségükről is tanúbizonyságot tehetnek. Utóbbi versenyszámban a keverék és a fajtiszta kedvencek együtt szállnak cukiságversenybe a nyolctagú zsűri kegyeiért. Az érdeklődőket 9 és 17 óra között várják.

kutyafuttaban01_gs

Szombaton a Japán kultúra költözik Szegedre, zene, rajzfilm, gésák, divat, irodalom és Q&A az IH Rendezvényközpontba várják az érdeklődőket. Budapest, Veszprém, Sopron és Debrecen; az említett városok immár több éve adnak otthont olyan rendezvényeknek, amiket a Japán kultúra iránti tisztelet és rajongás tükrében szerveznek. Idén Szeged sem marad ki a kelet egzotikus világának megidézésből, hiszen a napfény városában most szombaton először szerveznek Japán-napot. A lelkes fiatalokat összefogó SZAFT (Szegedi Anime Függő Társaság) vezényletében egy egész napos programsorozattal hódolhatnak szenvedélyüknek az érdeklődők, vagy szerezhetnek újabb ismereteket Japánról azok, akik a japán animációs filmek és képregények rajongói, kedvelik a harcművészeteket vagy éppen a Szegedi Tudományegyetem falai között japán nyelvtanulásra adták a fejüket. Az első Japán-nap autentikusságát azonban nemcsak a színes és változatos programok jelenítik meg (lesz előadás a gésákról, a japán irodalomról, a japán divatról), hanem Szegeden tanuló japán egyetemisták is elkísérik a kíváncsi látogatókat e távoli kultúra világának megismerésében. Az IB-ban a programok 10 órakor kezdődnek, majd 16 órától a Grand Caféban is várják az érdeklődőket.

Téveszme, Petofi és Handout koncert lesz szombaton 20 órától a Live Music Clubban (ex Gin tonic). Az estet az egri Téveszme nyitja, majd a nyíregyáhzi Petofi lép fel, az estet pedig a szegedi Hangout koncertje zárja.

Szombaton élőben zenél a Sárközy Fanni Trió a Grand Prix Pub-ban 21 órától. Fanni a Mrs. Columbo együttes zongoristája. Kaszás László (basszusgitár) és Rácz Zsolt (dob) társaságában smooth jazz stílusú számokkal és pop feldolgozásokkal színesítik a szombat estét.

DNWC buli lesz Szegeden szombaton 22 órától a Zero Art Caféban, fellép a H2O zenekar. Régi New Times slágerek. Egy kis idő utazás a xx. századba a bábuval és kicsi lánnyal a monoton világába a szürke városon át , és ez egy emlékezetes éjjeli utazás lesz. A koncert előtt és után Dark-Goth, EBM, Szintipop,New Wave, Industrial muzsikák minden mennyiségben.

Hagyományos húsvéti programnak számít a vadaspark felkeresése a Szegeden és környékén élők körében. A tradíció kialakulásában talán nagy szerepe van egy rendkívül népszerű programnak is, a húsvéti tojásvadászatnak. Idén sem maradhat el, így vasárnap és hétfőn 9-től 17 óráig invitálják a játékra a gyermeket. „A játékszabály nem bonyolult, a látogatói út mentén lúdtojásokat rejtünk el, amelyen kérdések olvashatók. A tojás megtalálójának a további feladata a helyes válasz megadása, amelyben nagy segítséget nyújtanak az állatkert információs táblái. Aki a Természetvédelmi Oktatóközpontban (a borjúfóka-bemutató közelében) leadja a tojást és megmondja a helyes választ, egy ajándékot kap jutalmul” – írják. Ezen felül tojásfestésre is nyílik majd lehetőség.

husvet_vadaspark

Családi Húsvét a Partfürdőn vasárnap 10 órától! A Szegedi Ifjúsági Ház hagyományteremtő szándékkal rendezi meg első ízben a Családi Húsvétot a Partfürdőn április 20-án, vasárnap délelőtt 10 és délután 16 óra között. “Célunk, hogy a szegediek újra használni kezdjék az újszegedi Partfürdőt, és hasznos időtöltést nyújtsunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt! A nap folyamán tojáskeresés, tojásfestés, nyuszisimogatás, arcfestés, játszóház, valamint 12 órától a Grimm-Busz színház műsora várja a családokat” – írják.

Április 20-án, vasárnap 15 és 17 között rendezik a Föld napja alkalmából a tavaszi Critical Mass kerékpáros demonstrációt. A bringás felvonulás – ami a Dóm térről indul – a rendőrség biztosításával zajlik, a szervezők “Critical Mass Szeged rendező” feliratú láthatósági mellényt illetve pólót viselő tagjaival kiegészítve. Miután a résztvevők tervezett létszáma 1000 fő körülire tehető, a demonstráció útvonalát szakaszosan zárják le, ezek egy-egy ponton nem tartanak tovább 10-15 percnél. A demonstráció során a biciklisek a tömegközlekedést igyekeznek minél kevésbé akadályozni, valamint gondoskodnak a megkülönböztetett jelzést használó járművek azonnali átengedéséről is.

Hangfürdő altszaxofon kíséretében vasárnap 15 órakor a Gyálaréti Művelődési Házban. A gongok és hangtálak varázslatos, éteri hangjain utazási lehetőséged nyílik belülre, befelé tekinteni, érzéseid és gondolataid mögé, a belső motivációk birodalmába. Ismerd meg önmagad a gyógyító hangok segítségével. A mostani alkalmon egy altszaxofonos, Bálványos Judit is csatlakozik a programhoz. A szaxofon hangja – hasonlóan más fúvos hangszerekéhez – képes érzelmeinket és érzéseinket előcsalogatni játékos módon a zene erejével.

hangfurdo

Folyamatos kiállítások, programok:

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

egyiptomi_sirkamrak21_gs

Fiatal tehetségek mutatkoznak be az Új Nemzedék Kontaktpontban, május végéig Draxler Orsolya és Novák Anna képeit lehet tekinthetik meg az érdeklődők. A lányok iskola és munka mellett szabadidejükben alkotnak. Az Új Nemzedék Kontaktpont várja azon fiatalok jelentkezését, akik szívesen kiállítanák a műveiket az ifjúsági irodában.

uj nemzedek plusz kontaktpont tarlat

Mese itt, mese ott címmel észt-magyar meseillusztrációs kiállítás nyílt a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Magyarországi Észt Intézet, a Tallinni Magyar Intézet, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat és az Észt Gyermekirodalmi Központ együttműködésében megvalósuló projekt másfél éve kezdődött: 9 magyar és 9 észt szerző felkérést kapott, hogy írjanak szabadon választott témájú, 6-10 éves gyerekeknek szóló mesét. Az így született történetek útra keltek, egyik országból a másikba vándoroltak és ott illusztrátorokra találtak. A kiállításon részt vevő művészek a számukra legkedvesebb, leginkább ihletadó írást választották ki: a magyar illusztrátorok az észt mesék szereplőit, az észtek a magyar mesealakokat keltették életre fantáziájuk segítségével; akadtak olyanok is, akik nem érték be egyetlen mesével. Mennyire ismerjük mi, észtek és magyarok, egymás gyermek- és ifjúsági irodalmát illetve a meséket, történeteket formákba és színekbe öltöztető művészeket? Joggal nevezhetjük hiánypótlónak a mindkét résztvevő felet gazdagító kiállítás, hiszen ilyen nagy számban még soha nem mutatkoztak be magyar és észt illusztrátorok egymás országában. A tárlat április végéig látogatható.

Szeged ikonikus gőzöse, a legendás Szőke Tisza haldoklásáról és pusztulásáról nyílt fotókiállítás a Fekete ház Lépcsőgalériáján. A Lajos Sándor Fotóklub hat alkotójának fotóin keresztül ismerhetik meg a látogatók a Szőke Tisza életének utolsó időszakát, az egykori legendás gőzös végső pusztulását. A felvételek között találunk a hetvenes években készült fotót, amikor a hajó még a Belvárosi hídnál állt, és olyan képeket is, melyek az utolsó pillanatokat örökítették meg. A Szőke Tiszát 1917-ben építették: az eredetileg IV. Károly névre elkeresztelt hajó a Magyarországon készült oldalkerekes személyszállító hajók legnagyobbika volt, többszöri átnevezés után kapta meg a Szőke Tisza nevet 1978-ban. Ekkor már állóhajóként üzemelt egészen 2000-ig, amikor egyre rohamosabban romló állapota miatt a tápéi öbölbe vontatták. A gőzöst tavaly bontották el végleg.

morakiallitas20_gs

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak, amit a Móra-múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy nemzetközi expedíció tagjaként látogatott el Paluch Tibor Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg.

kiallitas_morra_muzeum12_gs

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Közélet

Hamarabb virágzik a magnólia idén a Széchenyi téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A korai tavasszal megérkeztek a magnólia fa virágai is.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nagy Feró: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

73 évesen is élvezi, hogy együtt énekli vele idős és fiatal a napjainkban is üzenetet hordozó negyvenéves slágereket.

Tovább olvasom

Szórakozás

A Taj Mahalra hasonlít majd a szegedi orrszarvúk kifutója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két azonos nemű állat érkezik majd Szegedre.

Tovább olvasom

Aktuál