Közélet

Hagyományainkra nevel az ópusztaszeri Kerek Emese vetélkedő

Hagyományainkra nevel az ópusztaszeri Kerek Emese vetélkedő

2014. április 7., hétfő
Hagyományainkra nevel az ópusztaszeri Kerek Emese vetélkedő

A Honfoglalás 1111. évfordulója alkalmából egy olyan vetélkedősorozatot indított útjára az ópusztaszeri emlékpark, amely igyekszik színvonalas megmérettetésre hívni a határon innen és túl élő magyar gyerekeket; múltunk, történelmünk, hagyományaink és természeti kincseink megismerése céljából.

Ez okból született 2006-ban a Kerek Emese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozat a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és az emlékpark közös szervezésében. Feladataik sokszínűek, olyan ismeretszerzésre ösztönzik a gyerekeket, melyek tanórán kívüli kutatómunkát, találékonyságot és színes képzelőerőt igényelnek. Fontosnak tartják, hogy ismerjék saját gyökereiket, közösségük múltját és hagyományait. Nem csak a magyar történelemből meríthető tudásanyag megismerését tartják szem előtt, hanem egy komplex világszemlélet kialakítását tűztek ki célul, hogy a gyerekek megtanuljanak nyitott szemmel járni a világban, felismerjék azokat az értékeket, amelyek iránymutatóként szolgálnak életük során. A Kerek Emese vetélkedősorozat olyan sokoldalú tudáspróba, melyen a gyerekek tárgyi tudása mellett kézügyességük, bátorságuk, kreativitásuk, rendszerszemléletük is megmérettetik, s a legfontosabb cél, hogy a diákok számára tartalmas, tanulságos, érdekes csapatmunkát biztosítson a tanév során, és természetesen gazdag jutalmakkal szolgáljon a legügyesebbeknek. A vetélkedő kezdetektől fogva az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szervezésében valósul meg, más egyesületekkel, támogatókkal karöltve, mint a Kiskunsági Nemzeti Park, az I. Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Egyesület. Kollégáink a munkát már szeptemberben elkezdik. A vetélkedő lebonyolítása a 3 központi téma meghatározásával, a feladatlapok összeállításával, a három forduló megoldásainak javításával, a döntő megszervezésével együtt április végéig tart, és összehangolt munkát igényel minden szereplőtől. A Kerek Emesét idén hirdették meg nyolcadik alkalommal, több mint 130 lelkes csapat részvételével, ami közel 600 tanulót jelent határon innen és túl. Az első fordulóban főképp a honfoglalás korát idézik, majd egy irodalmi, képzőművészeti évfordulókhoz kötött feladatsor következik s végül a harmadik fordulóban a jelen kor feladatait, tennivalóit veszik sorra, ebben nagy hangsúlyt kap a környezettudatos gondolkodásmód és a természettudományos ismeretek. A vetélkedősorozatnak két célcsoportja van: az 5-6. osztályos (Magonc kategória), illetve 7-8. osztályos (Csemete kategória) diákok. A jelentkező csapatok 3-4 fősek. A versenyzők közül 12-12 csapat jut el a végső megmérettetésig. A döntő helyszíne az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, (időpont: 2014.04.11-12.) melyre közel 150 fő résztvevőt várnak a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.