Egyház

Gáncs Péter: a meglepetések ünnepén a feltámadásra emlékeznek a hívek

Gáncs Péter: a meglepetések ünnepén a feltámadásra emlékeznek a hívek

2014. április 20., vasárnap
Gáncs Péter: a meglepetések ünnepén a feltámadásra emlékeznek a hívek
Gáncs Péter

Húsvét a meglepetések ünnepe, amikor a keresztények Jézus váratlan feltámadását ünneplik - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budapesti Deák téri evangélikus templomban.

Az elnök-püspök felhívta a figyelmet arra: Jézus születésének - amelyet karácsonykor ünneplünk - helyszínét és időpontját az ószövetségi próféciákból lehetett tudni, de Jézus feltámadására még az apostolok sem számítottak. A feltámadás váratlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még a sírrablást megakadályozandó odaállított őrök és a tanítványok is átaludták a feltámadás hajnalát. Az ószövetségi Jónás történetét felelevenítve elmondta: a próféta kilátástalan helyzetből szabadult a cethal gyomrából, ahogy Jézusnak is kilátástalan volt a helyzete a sírjának helyet adó sziklaszirt gyomrában, de mindketten feltámadtak. Az evangélikus elnök-püspök szólt arról, húsvét ajándéka az, hogy újra meg lehet szólítani Istent, és húsvét a felszabadulás ünnepe is, amikor "elindulunk, hogy magával Jézussal kerüljünk kapcsolatba", akinek az imádság jelentette azt a szabadságot, hogy a kereszten is tudott bűnbocsánatért imádkozni.

Gáncs Péter

kiemelte: Jézust feltámadása után sebeiről ismerték fel tanítványai, akik "végképp nem számítottak erre a meglepetésre". Rámutatott: "a mi személyes újjászületésünk jele, ha meg tudjuk szólítani az Istent", Jónás pedig valójában akkor szabadult ki a cethal gyomrából, amikor "a hal börtönében belátta, hogy Istenhez kiálthat". Prédikációjában megjegyezte: az imádság a halálnak és a feltámadásnak a misztériuma, "aki imádkozik, szinte olyan, mintha meghalt volna", az imádságból való felemelkedés pedig megfeleltethető a feltámadás csodájával, ami jelzi: "az Úrtól jön a szabadulás". Emlékeztetett arra: az emmausi tanítványok, miután felismerték Jézusban tanítójukat, azt kérték tőle, maradjon velük, és Tamás apostol is "akkor szabadult fel", amikor leborult Jézus előtt, és azt mondta: "én Uram, én Istenem". Péter apostol pedig akkor lett méltó arra, hogy Isten küldöttje legyen, amikor azt mondta Jézusnak: "Uram, te tudod, hogy én szeretlek" - fogalmazott. Gáncs Péter azt mondta: Jézus nem azért jött vissza, hogy bosszút álljon vagy ünnepeltesse magát, hanem hogy "a győzelemmel, élettel megkínáljon minket is. Jézus megkínál minket önmagával az úrvacsorában, és várja, hogy a böjt utáni éhséggel befogadjuk őt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.