Közélet

Fiatal tehetségek és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Fiatal tehetségek és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

2014. április 23., szerda
Fiatal tehetségek és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

A Somogyi-könyvtárban májusban is folytatódik a fiatal tehetségek bemutatása, ezúttal Molnár Mária énekművész hallgató kerül reflektorfényben. Megrendezik a hagyományos könyv-örökbefogadást, emellett kiállítások és színes programok várják a könyvtár olvasóit.

PÁLYÁZATOK, JÁTÉKOK:

2014. május hónapban folyamatosan – helyszín: a Somogyi-könyvtár honlapja

Egy város – egy könyv: olvasásnépszerűsítő program a kettős Móra-évforduló alkalmából

A Somogyi-könyvtár 2011-ben indította útjára hagyományteremtő szándékkal Egy város – egy könyv című olvasásnépszerűsítő programját, melynek lényege, hogy Szegeden minél többen olvassák el egy – a városhoz kötődő – szerző művét. Idén az Önök választása alapján a legtöbb szavazatot elérő Móra-mű lesz „a város könyve”. A szavazás részletei a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/1590 2014-ben születésének 135. és halálának 80. évfordulóján kiállítással, rendezvényekkel emlékezünk Móra Ferencre, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatójára, felidézzük a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját.

2014. május 15-ig – helyszín: gyermekkönyvtár

A Móra emlékév alkalmából kinyílik az író tulipántos ládája, melyben most mesék, elbeszélések rejtőznek. Keresd és olvasd őket dupla pontokért a Könyvkirály játék véghajrájában 2014. május 15-ig! Részletek a Somogyi-könyvtár honlapján és a gyermekkönyvtárban.

PROGRAMOK:

2014. május 5. (hétfő) 14.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Író-olvasó találkozó Nógrádi Gáborral, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának életműdíjával kitüntetett népszerű íróval

2014. május 7. (szerda) 17.00 - helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Zenei Album sorozat keretében a 90 éve elhunyt Gabriel Fauré és a 115 éve született Francis Poulenc zeneszerzőkre emlékezünk. A koncerten legismertebb műveikből csendülnek fel részletek szegedi zeneművészek tolmácsolásában. A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezvénye

Műsor:

Gabriel Fauré Sicilienne Lanczkor-Kocsis Krisztina - fuvola Behán László Dezső - hegedű Hartl Bence - gitár Requiem - Pie Jesu Somogyvári Tímea Zita - ének Lucz Ilona - zongora Claire de Lune Somogyvári Tímea Zita - ének Lucz Ilona - zongora Álom után Kőrösi Györgyi - gordonka Lucz Ilona - zongora Francis Poulenc Noktürnök - részletek Zsigmondné Pap Éva - zongora Les chemins de l'amours Somogyvári Tímea Zita - ének Lucz Ilona - zongora Szonáta fuvolára és zongorára - I. tétel Lanczkor-Kocsis Krisztina - fuvola Zsigmondné Pap Éva - zongora

2014. május 7. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub

Fiatal tehetségek Szegeden Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 12 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 13 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke Vendég: Molnár Mária II. MA énekművész hallgató (SZTE, ZMK) Molnár Mária 1988. május 5-én született Pozsonyban. A zene iránti érdeklődése nagyon korán megmutatkozott. 6 éves korától tangóharmonikázni, később zongorázni, majd az általános iskola utolsó évében énekelni tanult a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskolában. A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolába 15 évesen nyert felvételt magánének szakra, ahol Dobi-Kiss Veronika növendékeként tette le a képesítő vizsgát. Ugyanitt, két évvel később Cziglényi Ákos nagybőgő művésztanár biztatására felvette a gordon szakot is. A konzervatórium befejeztével a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának klasszikus ének szakán folytatta tanulmányait Dudásné Szécsi Edit növendékeként. A szóló éneklés mellett nagy hangsúlyt fektet a kóruséneklésre is. Számos magyarországi és szlovákiai és olaszországi kórussal dolgozott együtt Európa-szerte, többek között a nemzetközileg is elismert Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusával, vagy a szegedi Vaszy Viktor Oratóriumkórussal. Tanulmányai során több elismerést és ösztöndíjat sikerült megnyernie, többek között 2013-ban a Sófi József Ösztöndíj Kiemelkedő Kuratóriumi Díját, illetve egy olaszországi Erasmus Ösztöndíjat. Magyarország mellett fellépett már Szlovákiában, Erdélyben, Romániában, Olaszországban és Ausztriában is. Jelenleg Andrejcsik István növendékeként tanul Szegeden, oratórium- és dalének szakirányon, ahol 2014-ben szerzi meg mesterdiplomáját.

2014. május 8. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Meséről mesére. A Laci és az oroszlán és a Misi mókus kalandjai című diafilmek vetítése Fiatal művésztehetségek kiállításai a szegedi Somogyi-könyvtárban A 2012-es és 2013-as sikeres tárlatok után az SZTE Szegedi Tehetségpont fiatal művészpalántái újabb négy képzőművészeti kiállítás keretében mutatkoznak be a szegedi Somogyi-könyvtárban (6720, Szeged, Dóm tér 1-4.) 2014. május 8. és június 4. között. A fiatal tehetségek alkotásait felvonultató, sokszínű rendezvénysorozat az Egyetemi Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódik.

2014. május 8. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Nagy Orsolya festőművész „A nő másképp” című kiállításának megnyitója A tárlatot megnyitja: Varga Márta, Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője Közreműködik: Bíró Anita művésztanár - hegedű A kiállítás megtekinthető: 2014. május 14-ig. Nagy Orsolya a gimnáziumot, rajztanárai biztatására a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában fejezte be (2001-2004) kerámia szakon. 2004-2005: Amszterdamban tanult és dolgozott, ott kezdett el inkább festéssel foglalkozni. Három éven át részt vett a Makói Ifjúsági művésztelep munkájában. Mindezek mellett tagja volt a Makói Videó és Művészeti Műhelynek. Filmjei: Átváltozások, A művész, A pergő Idő. Ezek rendre rangos elismeréseket hoztak számára: Budapesti Diák filmszemle 2004-különdíj, Zoom to Europe and the World- II. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági filmesek, filmműhelyek találkozója. - Zsűri díj, Kamera Zizanio Görögország 17-20 évesek kategória - 2 díj. A középiskola után tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen folytatta és 2013-ban fejezte be a Szegedi Tudományegyetem BTK Szlavisztika, szerb mesterképző szakán. Ezzel párhuzamosan kapott mester diplomát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, Nemzetközi Tanulmányokból. A világra nyitott, széles látókörű fiatal lány szabadidejében az elmúlt évek alatt kipróbálta a művészetek különböző ágait. A kerámia szobrok és festmények mellett, novellái jelentek meg a Maros vidék kulturális folyóiratban. Érzéseit, gondolatait mégis a festészetben tudja kifejezni leginkább, ahol többnyire embereket ábrázol. Képeiben megjelenik az ember a maga küzdelmeivel, fájdalmaival; de látható annak életbe vetett bizalma és a hite is.

2014. május 12. (hétfő) 17.00 – helyszín: földszinti kiállítótér

A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című kiállítás ünnepélyes megnyitója A kiállítást megnyitja: Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája

2014. május 12. (hétfő) 17.00 – helyszín: alagsori klub

135 éve született és 80 éve halt meg Móra Ferenc - rendhagyó filmklub kiállításmegnyitóval Az MTVA Szegedi Stúdiójának archívumából BUBRYÁK ISTVÁN válogat KINCSES MÓRA (45 perc) Három Móra-novella. (Móra Ferenc születésének centenáriumára készült ez a tévé-játék összeállítás, mely Móra munkássága előtt tiszteleg. (Készült 1979-ben, fekete-fehér) Szerkesztő: Bubryák István Rendező: Bartha Attila A MÁSIK CSALÓ (8 perc) Narrátor: Székhelyi József Móra novelláját televízióra alkalmazta és rendezte: Hell István. AZ „ÉLŐ” MÓRA (1 perc 10 mp) Egy elfeledett felvétel: Móra Ferenc a gorzsai ásatásokon. Egy régi-régi MA-HÍR tudósítás (fekete-fehér némafilm) A program nem csak az idősebb korosztálynak szól, jöjjenek az unokák is! Fiatal művésztehetségek kiállításai a szegedi Somogyi-könyvtárban

2014. május 15. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Kovács Gyula András grafikusművész Jelentés című kiállításának megnyitója A tárlatot megnyitja: Nyéki Tamás helytörténész Közreműködik: Sümegi Nóra ének, Galog Márton dob, Turcsányi Gergely gitár A kiállítás megtekinthető: 2014. május 21-ig. Kovács Gyula András grafika szakirányon végzett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, Eszik Alajos tanítványaként. Főleg grafikával, sokszorosító grafikával, plasztikával és fotózással foglalkozik. Így ír művészetéről: „Bármivel is foglalkozok, a végeredmény s az alkotói folyamat gyakran egyenrangú s néha fel is borul az arány. Mindig több dolgot csinálok egyszerre, így marad izgalmas. Viszolygok attól, hogy csak grafikus vagy csak festő legyek. Vannak állandó dolgok, amik időről időre visszatérnek mind technikában mind témában, de folyamatosan tendálok az új felé.”

2014. május 15. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Meséről mesére. Az Öreg néne őzikéje és a Mátyás király és a varga című diafilmek vetítése

2014. május 17. (szombat) 15.00 – helyszín: a Somogyi-könyvtár épülete elől (Dóm tér 1–4.)

Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában A Szeged Napja Ünnepségsorozathoz kapcsolódó irodalmi városnéző sétánk során felkeressük Móra Ferenc szegedi emlékhelyeit, kiemeljük a város szövetéből azokat az épületeket, ahol a jeles író, újságíró, muzeológus megfordult. Kövessük hát a „város mindenesét” szegedi sétaútjain! Mindennek a Móra-emlékév ad aktualitást: születésének 135. és halálának 80. évfordulóján emlékezünk a Somogyi-könyvtár egykori igazgatójára. A séta a Somogyi-könyvtár épülete elől indul (Dóm tér 1–4.). Csoportos kérés esetén (min. 10 fő) egyedi időpontban is megtartjuk programunkat. Érdeklődni a 62/425-525 (117-es mellék) telefonszámon vagy a csizmadia.edit@sk-szeged.hu e-mail címen lehet. A rendezvény tervezett időtartama másfél óra, a részvétel ingyenes. Fiatal művésztehetségek kiállításai a szegedi Somogyi-könyvtárban

2014. május 22. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Marton Ákos festőművész Soron kívül című kiállításának megnyitója A tárlatot megnyitja: Kovács A. Gyula grafikus A kiállítás megtekinthető: 2014. május 28-ig. Marton Ákos grafika szakos hallgató a SZTE-JGYPK karán. A művészet gyerekkora óta része az életének. Jelenleg a festészet áll hozzá a legközelebb, úgy érzi ezen keresztül tudja leghatásosabban kifejezni magát. Próbálkozásai is ezt mutatják, installáció, performance és Street Art vonalon is aktívan dolgozik. Így vall önmagáról: „Célom természetesen a Maslow-piramis csúcsa, az önmegvalósítás. A képeim jelenkori problémákat reflektálnak, melyekkel nap mint nap szembenézünk és korunknak köszönhetően ezen lista fokozatosan bővül. Az emberek szemét nem tudom „felnyitni”, de a képek méretével, a színek erejével eljuttathatom az üzenetem a nézőhöz. Minden képem egy kísérleti fázis lépcsőfoka, mely elengedhetetlenül fontos a következő kép megalkotásához.”

2014. május 22. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Meséről mesére. Papírszínházban A brémai muzsikusok című mese

2014. május 29. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Meséről mesére. Papírszínházban Az aranyhalacska című mese Fiatal művésztehetségek kiállításai a szegedi Somogyi-könyvtárban

2014. május 29. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Tóth Tamás Sándor fotóművész Szegedi tükör című kiállításának megnyitója A tárlatot megnyitja: Kocsisné Maróczi Margit Verset mond Verba Eszter (Tömörkény István Gimnázium) A kiállítás megtekinthető: 2014. június 4-ig. Tóth Tamás Sándor a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának, tanító szakos hallgatója. Évek óta érdeklődöm a művészetek iránt. Verseket és kisgyermekeknek szóló meséket írok, s ezen alkotási formák mellett a fotózásban is megtaláltam a helyemet. Így vall önmagáról: „Fényképeimen olyan pillanatokat, jelenségeket, tárgyakat örökítek meg, amelyek valamiféle érzelmet váltanak ki belőlem, gondolkodásra késztetnek. Jellemzően hétköznapi helyszíneken készülnek a képeim, főleg Szeged és szülővárosom, Orosháza közterein. Meglátásom szerint, a nyüzsgő városi létből adódóan nem vesszük észre a minket körülvevő szépségeket. Képeimmel azt szeretném üzenni, hogy érdemes néha megállni egy percre és figyelni arra, mit „üzen” nekünk a város.”

2014. május 31. (szombat) 10.30 – helyszín: gyermekkönyvtár

Játékért élményt, élményért örömet A Karitáció Alapítvány Bohócdoktor csapata és Csatai Gergő, Lufizsonglőr közös családi délelőttje! Ami vár: Egy fergeteges, vicces lufis bohócműsor és garantált lufifigura minden gyermeknek. A belépő? Hozd el egy Neked már nem kellő játékodat, hogy jó helyet találjunk neki. Helyezd el a bejáratnál lévő dobozban és gyere be! (A Karitáció Egészségügyi Szociális és Kulturális Alapítvány működteti a KARITÁCIÓ Bohócdokik Betegségelűző Csapatot, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek számára a sokszor kínokat jelentő betegségeket, a sokszor állandó fájdalmakat jelentő kezeléseket felváltsa élményekre, nevetésre, vidámságra, ezáltal terelve a gyerekeket a gyógyulás felé.)

KIÁLLÍTÁSOK:

2014. május 5-től 31-ig – helyszín: 2. emelet

Kortárs magyar szerzők és irodalmi lapok - könyvkiemelés a magyar irodalom szóbeli érettségi vizsgához

2014. május 6-tól június 5-ig – helyszín: 3. emelet

200 éve született Erdélyi János - kamarakiállítás Erdélyi János népköltészetünk kutatásának első jelentős képviselője. A Magyar Tudományos Akadémia tagjaként s a Kisfaludy Társaság titkáraként életfeladatának tartotta, hogy a magyar népköltészet remekeit összegyűjtse, s hogy a magyarság mindazokat a legtisztább formában megőrizze. Talán kevésbé ismeretes, hogy a színműírás és a színikritika területén is jelentőset alkotott. A kamara-kiállításon válogatást láthatunk műveiből, tanulmányaiból és különböző, korabeli lapokban megjelent írásaiból.

2014. május 7-től 31-ig - helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

A 90 éve elhunyt Gabriel Fauré és a 115 éve született Francis Poulenc zeneszerzőkre emlékezünk. A az életművek előtt tisztelgő tárlaton a Somogyi-könyvtár gyűjteményében szereplő kották és lemezek láthatóak, így például a Bárdi Sándor hagyatékának ritka és szép kiállítású darabjai. A kiállítás kiegészíti a 2014. május 7-én, délután 5 órától a Zenei Album sorozat keretében megrendezésre kerülő koncertet. Gabriel Fauré francia zeneszerző 1845-ben született. Saint-Saens híres növendékeként eleinte templomi orgonistaként és tanárként dolgozott, később a neves párizsi Conservatoire zeneszerzéstanáraként és igazgatójaként működött. Tanítványai, köztük Ravel, és ő maga is nagy hatással voltak az új francia zene fejlődésére. Számos kísérőzenét komponált, de kamara- és vokális művei is jelentősek. Francis Poulenc az I. világháború után megalakult Francia hatok csoportjának tagjaként már egy új korszak zeneszerző egyénisége volt. Öt éves korában kezdett zongorázni, 18 évesen írta első kompozícióját. A Hatok csoportjának tagjaként a villámgyors csattanókkal teletűzdelt, szatirikus, olykor szemtelen hangú zenék mesterének bizonyult, későbbi műveit mély érzelemvilág és expresszív líra jellemzi.

2014. május 8-tól június 28-ig – helyszín: földszinti kiállítótér

A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig – kiállítás 135 éve született Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus és régész, a Somogyi-könyvtár és Városi Múzeum egykori igazgatója. Korának meghatározó közéleti szereplőjeként oroszlánrészt vállalt a város szellemi életének formálásában, könyvtárigazgatóként értékek megőrzésében. A Somogyi-könyvtár tárlata bemutatja a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az ifjúsági írót, a régészt, az újságírót, a könyvtárigazgatót, a családapát, azt a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját. „Angyali dolgokat tudott mondani hivatalából s politikai, társadalmi és emberi bántalmainak mélységéből. Gyöngyöket szólott, és csiszolt drágaköveket hullatott… Elment, és vele eltűnt a magyar irodalomból egy eredeti, sajátlagos, meghatóan őszinte s megilletően ragyogó magyar szín.”- írta róla Móricz Zsigmond.

2014. május 8-tól június 4-ig – helyszín: földszinti kiállítótér

Vadász Endre szegedi vonatkozású kisgrafikái A Szegeden született, tragikus sorsú képzőművész, Vadász Endre (1901 – 1944) nemzetközileg elismert, gazdag életművéből, rézkarcokból, fa- és linómetszetekből, könyvillusztrációkból válogat a kiállítás. Vadász Endre Szegeden, Heller Ödön festőiskolájában kezdte meg tanulmányait, majd 1922-ben Pestre ment; 1926-ban a Kass Szállóban rendezte első, önálló tárlatát; később Debrecenben alkotott. Kapcsolata élete végéig megmaradt szegedi támogatóival, barátaival, akik számára ex libriseket, újévi üdvözleteket, születésnapi köszöntő-lapokat is rajzolt, metszett. Vadász legismertebb és legjelentősebb grafikai albuma, a ’Haláltánc’ sorozat 1936-ban a Szegedi Grafikabarátok kiadásában jelent meg. A kiállítás így az 1920/30-as évek szegedi műgyűjtő mecénásainak (Weisz Imre, Lusztig István, Déry Ernőné, Déry Ilonka, Kolozs Lajos, Bartos Lipót, Némedy Gyula) is emléket állít. Vadász Endre és felesége 1944 júniusában egymástól távoli helységben, de egymásnak üzenve és megállapodva, önként vetettek véget életüknek, elébe menve a gettóban vagy a koncentrációs táborban rájuk váró kínhalálnak. Fiatal művésztehetségek kiállításai a szegedi Somogyi-könyvtárban A 2012-es és 2013-as sikeres tárlatok után az SZTE Szegedi Tehetségpont fiatal művészpalántái újabb négy képzőművészeti kiállítás keretében mutatkoznak be a szegedi Somogyi-könyvtárban (6720, Szeged, Dóm tér 1-4.) 2014. május 8. és június 4. között. A fiatal tehetségek alkotásait felvonultató, sokszínű rendezvénysorozat az Egyetemi Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódik.

2014. május 8-tól május 14-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Nagy Orsolya festőművész „A nő másképp” című kiállítása Nagy Orsolya a gimnáziumot, rajztanárai biztatására a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában fejezte be (2001-2004) kerámia szakon. 2004-2005: Amszterdamban tanult és dolgozott, ott kezdett el inkább festéssel foglalkozni. Három éven át részt vett a Makói Ifjúsági művésztelep munkájában. Mindezek mellett tagja volt a Makói Videó és Művészeti Műhelynek. Filmjei: Átváltozások, A művész, A pergő Idő. Ezek rendre rangos elismeréseket hoztak számára: Budapesti Diák filmszemle 2004-különdíj, Zoom to Europe and the World- II. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági filmesek, filmműhelyek találkozója. - Zsűri díj, Kamera Zizanio Görögország 17-20 évesek kategória - 2 díj. A középiskola után tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen folytatta és 2013-ban fejezte be a Szegedi Tudományegyetem BTK Szlavisztika, szerb mesterképző szakán. Ezzel párhuzamosan kapott mester diplomát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, Nemzetközi Tanulmányokból. A világra nyitott, széles látókörű fiatal lány szabadidejében az elmúlt évek alatt kipróbálta a művészetek különböző ágait. A kerámia szobrok és festmények mellett, novellái jelentek meg a Maros vidék kulturális folyóiratban. Érzéseit, gondolatait mégis a festészetben tudja kifejezni leginkább, ahol többnyire embereket ábrázol. Képeiben megjelenik az ember a maga küzdelmeivel, fájdalmaival; de látható annak életbe vetett bizalma és a hite is.

2014. május 15-től május 21-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Kovács Gyula András grafikusművész Jelentés című kiállítása Kovács Gyula András grafika szakirányon végzett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, Eszik Alajos tanítványaként. Főleg grafikával, sokszorosító grafikával, plasztikával és fotózással foglalkozik. Így ír művészetéről: „Bármivel is foglalkozok, a végeredmény s az alkotói folyamat gyakran egyenrangú s néha fel is borul az arány. Mindig több dolgot csinálok egyszerre, így marad izgalmas. Viszolygok attól, hogy csak grafikus vagy csak festő legyek. Vannak állandó dolgok, amik időről időre visszatérnek mind technikában mind témában, de folyamatosan tendálok az új felé.”

2014. május 22-től május 28-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Marton Ákos festőművész Soron kívül című kiállítása Marton Ákos grafika szakos hallgató a SZTE-JGYPK karán. A művészet gyerekkora óta része az életének. Jelenleg a festészet áll hozzá a legközelebb, úgy érzi ezen keresztül tudja leghatásosabban kifejezni magát. Próbálkozásai is ezt mutatják, installáció, performance és Street Art vonalon is aktívan dolgozik. Így vall önmagáról: „Célom természetesen a Maslow-piramis csúcsa, az önmegvalósítás. A képeim jelenkori problémákat reflektálnak, melyekkel nap mint nap szembenézünk és korunknak köszönhetően ezen lista fokozatosan bővül. Az emberek szemét nem tudom „felnyitni”, de a képek méretével, a színek erejével eljuttathatom az üzenetem a nézőhöz. Minden képem egy kísérleti fázis lépcsőfoka, mely elengedhetetlenül fontos a következő kép megalkotásához.”

2014. május 29-től június 4-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem

Tóth Tamás Sándor fotóművész Szegedi tükör című kiállítása Tóth Tamás Sándor a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának, tanító szakos hallgatója. Évek óta érdeklődöm a művészetek iránt. Verseket és kisgyermekeknek szóló meséket írok, s ezen alkotási formák mellett a fotózásban is megtaláltam a helyemet. Így vall önmagáról: „Fényképeimen olyan pillanatokat, jelenségeket, tárgyakat örökítek meg, amelyek valamiféle érzelmet váltanak ki belőlem, gondolkodásra késztetnek. Jellemzően hétköznapi helyszíneken készülnek a képeim, főleg Szeged és szülővárosom, Orosháza közterein. Meglátásom szerint, a nyüzsgő városi létből adódóan nem vesszük észre a minket körülvevő szépségeket. Képeimmel azt szeretném üzenni, hogy érdemes néha megállni egy percre és figyelni arra, mit „üzen” nekünk a város.” Korábban megnyílt kiállítások, amelyek még májusban is megtekinthetők:

2014. április1-től május 30-ig – helyszín. 2. emelet

Könyvkiemelés a sikeres érettségire felkészítő könyvekből - minden tantárgyból, közép és emelt szinten.

2014. április 3-tól május 5-ig – helyszín: 3. emelet

450 éve született William Shakespeare - kamarakiállítás Az angol drámaírás egyik legnagyobb és talán egyik legnépszerűbb alakja 450 évvel ezelőtt született. Ennek emlékére készül a legendás drámaíró munkásságát bemutató kamara-kiállítás.

2014. április 10-től május 7-ig – helyszín: földszinti kiállítótér

A lóvasúttól napjainkig - Szegeden 130 éves a kötöttpályás közlekedés és 35 éve indult el a trolibusz közlekedés E jeles évfordulók alkalmából a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Közlekedési Kft. közös dokumentum-kiállítást rendez, amely tárlaton a Somogyi-könyvtár anyagából könyvek, a korabeli sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok és Helyismereti-gyűjteményének fotói, aprónyomtatványai láthatók. Manapság mi sem természetesebb, mint villamoson vagy trolibuszon utazni városszerte. Elődeink idejében a közlekedés és áruszállítás még komoly gondot jelentett. Az igazi áttörést az 1879-es árvíz után a lóvasút 1884-es megjelenése eredményezte és ezzel megindult a kötöttpályás közlekedés a városban. A XX. század elején már 800 ezres utasforgalomról beszélhetünk. Ezt követően 1909-re kialakult Szeged villamos-közlekedésének gerinchálózata. Az időközben felszámolt villamosvonalak újjáépítése helyett trolivonalak kiépítése mellett döntöttek, és 1979. április 29-én megindult a forgalom az első szegedi trolibuszvonalon is.

2014. április 10-től június 5-ig – helyszín: földszinti Internet-tér

Életképek a kötöttpályás közlekedés történetéből - fotókiállítás Napjainkban mind a villamos, mind pedig a trolibusz közlekedés szerves részét képezi a szegedi lakosság életének. 2014-ben kettős évfordulót ünnepelhetünk, hiszen 1884-ben a lóvasúti közlekedés megindulása, 1979-ben pedig az első trolibusz elindítása okozott örömet a város lakosainak. E jeles évfordulók alkalmából a Szegedi Közlekedési Kft. fotókiállítással idézi vissza a régmúlt idők hangulatát, és mutatja be a kötöttpályás közlekedés mindennapjait a legújabb PESA és Ikarus-Skoda trolibuszokig.

2014. május 7-ig – helyszín: földszinti kiállítótér

Színházünnep: amiről a színlapok mesélnek Képes szegedi színháztörténet a Somogyi-könyvtárban A kiállítás 1897-től, az első szegedi színházi lap indulásától 1980-as évek végéig mutatja be a szegedi színjátszás egy-egy korszakát. A kiállított korabeli színházi folyóiratok alapján az érdeklődő bepillanthat a kulisszák mögé, képet kaphat a helyi- és a vendégművészek mindennapjairól, a színház életéről. A Somogyi-könyvtár dokumentumait Sándor János rendező, színháztörténész, Érdemes Művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának páratlan magángyűjteménye teszi teljessé. Fotók, képeslapok és különleges színházi relikviák színesítik a kiállított folyóiratokat. A Somogyi-könyvtár valamennyi rendezvénye ingyenesen látogatható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.