Közélet

Fertőzés miatt bezárták a szegedi koraszülött intenzív osztályt (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Fertőzés miatt bezárták a szegedi koraszülött intenzív osztályt (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2014. április 8., kedd
Fertőzés miatt bezárták a szegedi koraszülött intenzív osztályt (FRISSÍTVE) + FOTÓK
gyermekklinika_sajttaj0_gs

Fertőzés miatt bezárták a Szegedi Gyermekklinika koraszülött intenzív osztályát, miután öt csecsemő klebsiella baktériummal fertőződött meg. Egy koraszülött elhunyt, kettő életéért még továbbra is küzdenek az orvosok. Szócska Miklós Szegeden tartott sajtótájékoztatót az ügyben.

Az eset kapcsán Szegeden tartott sajtótájékoztatót

Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a klinika dolgozói az előírásoknak megfelelően, szakszerűen és elővigyázatosan jártak el, melynek köszönhetően két újszülött állapotát már stabilizálni tudták. Két csöppség azonban még továbbra is lélegeztetőgépen van, az orvosok ebben a percben is küzdenek értük - hangsúlyozta az államtitkár. "A múlt szombaton egy rendszeresen végzett járványügyi ellenőrzés keretében azonosítottak egy fertőzést az osztályon, majd azonnal megtették a szükséges lépéseket: felvételi zárlatot hirdettek módosították a betegutakat, intézkedtek arról, hogy az itt ápolt koraszülöttek élete biztonságban legyen" - mondta Szócska Miklós. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a koraszülöttek helyzete ideális körülmények között is igen nehéz, immunrendszerük fejletlen, a fertőzéseknek kiszolgáltatottak. Az ápolók emberfeletti teljesítményének köszönhető, hogy kettejük állapota már stabilizálódott, és levehették őket a lélegeztetőről. "Az intézmény minden dolgozója tankönyv szerint teljesítette feladatát" - emelte ki az államtitkár.

gyermekklinika_sajttaj06_gs

Csütörtökön folytatódhat a munka az osztályon

"Miután a dolgozók észlelték a megbetegedést, a klinikai központ Kórházhigiénés osztályát értesítették, majd az általuk javasolt intézkedéseket maradéktalanul teljesítették, majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak is jelentést tettek. A hivatal vasárnapi látogatást tett az intézményben, konzultáltak a további lépésekről és mintákat vettek, melyek eredményeit a hét második felére várjuk. Ekkor kaphatunk képet róla, hogy véletlenszerű, párhuzamos fertőzések állnak a háttérben, vagy összefüggés lehet az esetek között" - erről

Szabó Gábor

rektor beszélt a Gyermekklinika előtt tartott sajtótájékoztatón. Járványról addig semmiképp sem beszélhetünk, míg nem lehet kimutatni, hogy ugyanaz a kórokozó felelős a kicsik betegségéért, a rektor szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy a két veszélyeztetett újszülött állapotát is stabilizálják. Az osztályon alapos, teljes körű fertőtlenítés zajlik, melynek végén, feltehetőleg csütörtökön - amennyiben az ÁNTSZ kielégítő körülményeket tapasztal - az osztály teljesen biztonságos módon költözhet vissza a helyére.

Korábban írtuk:

Tombácz Zsuzsanna

elmondta: szombaton érkezett a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez a Gyermekklinika igazgatójától a bejelentés, hogy öt kissúlyú koraszülöttnél klebsiella pneumoniae kórokozót találtak. A tiszti főorvos emiatt felvételi zárlatot rendelt el. Egy gyermek életét vesztette, de feltehetően nem a fertőzés következtében - hangsúlyozta. Hozzátéve: a többiek állapota kielégítő. Az intenzív osztályt kiürítették, megkezdték a fertőtlenítést. A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezték el, és az ellátásra szoruló újszülötteket a társintézményekbe viszik. A helyszínről mintát vettek, de annak értékelése még tart. Az intenzív ellátást igénylő babák néhány nap múlva visszaköltözhetnek az osztályra - magyarázta a tiszti-főorvos. Az sem igazolódott még, hogy járványról van-e szó, hiszen a vizsgálatok még nem igazolták, hogy egy vagy több esetből indult volna a fertőzés. A klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, megjelenése kórházi körülmények közt nem ritka. Felnőtt ellátásban is meg szokott jelenni, ott nem okoz nagyobb problémát, azonban a kissúlyú koraszülöttek szervezetét rendkívül megterhelheti - tette hozzá Tombácz Zsuzsanna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.