Közélet

Európában egyre elterjedtebb az antiszemitizmus

Európában egyre elterjedtebb az antiszemitizmus

2014. április 27., vasárnap
Európában egyre elterjedtebb az antiszemitizmus

Tavaly világszerte csökkent az erőszakos antiszemita támadások száma, de Európában a szélsőséges pártok népszerűségének emelkedésével egyre elterjedtebb az antiszemitizmus - áll a tel-avivi egyetem vasárnap, az izraeli holokauszt-emléknap előestéjén kiadott jelentésében.

Az egyetem kutatói 2013-ban 554 antiszemita incidenst jegyeztek fel: zsidó emberek megtámadását, valamint zsinagógák, temetők, emlékművek, zsidó intézmények elleni vandál akciókat. Ez a szám tizenkilenc százalékkal alacsonyabb az előző évinél, amikor többen is megpróbálták utánozni a toulouse-i zsidó iskola elleni halálos lövöldözést. A legtöbb, szám szerint 116 támadás a Franciaországban élő zsidókat érte. Kilencvenötöt rögzítettek Nagy-Britanniában, tizeneggyel többet, mint 2012-ben. Szintén emelkedett ez a szám Kanadában, Németországban, Ukrajnában, Oroszországban és Magyarországon, ahol tavaly tizennégy támadást regisztráltak. Az egyetem kortárs zsidóságot tanulmányozó Kantor Központ nevű intézete adta közre a tanulmányt. A kutatást

Dina Porát

, a

Jad Vasem

holokauszt-múzeum és kutatóintézet vezető történésze vezette. A jelentés szerint "Európa számos részén még mindig a zsidók a legüldözöttebb kisebbség, különösen a lakossághoz viszonyított számarányukat figyelembe véve". Franciaországban például a lakosok egy százaléka zsidó, de ellenük történt a rasszista támadások negyven százaléka. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy különösen az európai fiatalok körében egyre növekszik a rasszista és az antiszemita hozzáállás.

Mose Kantor

, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke szerint Európa sok részén a zsidók kevésbé érzik magukat elfogadottnak és félelemben élnek. A szóbeli zsidógyűlölet fizikai erőszakhoz vezethet, főleg a fiataloknál. Kantor elmondta, hogy szervezetében vita folyt arról, hogy kevésbé foglalkozzanak-e a verbális és írásbeli gyűlölködéssel, de tekintettel annak potenciális veszélyére, a kongresszus elhatározta, hogy ezeket a fenyegetéseket is figyelembe veszik. "Egyre terjed a nyilvános antiszemitizmus fertőzése"- mondta Kantor, és aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldali pártok különösen Franciaországban, Magyarországon és Görögországban növekvő népszerűsége miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.