Közélet

Ételt szenteltek és vödörből locsoltak Ópusztaszeren + VIDEÓ, FOTÓK

Ételt szenteltek és vödörből locsoltak Ópusztaszeren + VIDEÓ, FOTÓK

2014. április 22., kedd
Ételt szenteltek és vödörből locsoltak Ópusztaszeren + VIDEÓ, FOTÓK
opusztaszer07

A színpadi előadások és kézműves foglalkozások mellett húsvéthétfőn is színes programokkal várt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A hagyományos ételszentelés mellett a skanzen látogatói egy hamisítatlan vidéki locsolkodás tanúi is lehettek.

Kétnapos rendezvénnyel elevenítette fel a húsvéti hagyományokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Vasárnap a Szeri Húsvéton a kézműveseké és a mesemondóké volt a főszerep: előbbiek segítségéve a kalácssütés és a tojásfestés fortélyaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők, míg a színpadon különleges előadások, bábjátékok, pörgő szoknyák és csujogatók váltották egymást. Fotós beszámolónkat

alábbi cikkünkben

tekintheti meg! Ugyancsak vasárnap

"Magyar táj, magyar ecsettel"

címmel nyílt kiállítás 19. és a 20. század legnagyobb mestereinek munkáiból. http://www.youtube.com/watch?v=qoKUmVnNHx0 Vízbevető hétfőn a húsvétkor hagyományos ételszentelést is megtartották az emlékparkban, mellyel az egyház arra figyelmeztet, hogy a hosszú böjt után a híveket ne kísértse meg a mértéktelenség.

Antal Imre

atya megáldotta a kalácsot és a bort, és békés ünnepeket kívánt az egybegyűlteknek. A rengeteg kilátogatót emellett hétfőn is színes programsorozat várta egész nap: vásári játékot és terelési bemutatót, lovasbemutatót tekinthettek meg, és elleshették a rackanyírás hagyományos módját. Tojásfestés, muzsikaszó, néptánc és kézműves-foglalkozások fogadták mindazokat, akik a természethez közel kívánták ünnepelni a feltámadást, minden érdeklődő megismerhette és megtapasztalhatta a magyar hagyományra jellemző húsvéti szokásokat. Egyedülálló néptáncfúziót csodálhattak meg a vendégek az Üllési Fonó Táncegyüttes, a Körös Táncegyüttes és a Borica Táncegyüttes közreműködősével. Természetesen a szebbik nem úszhatta meg szárazon, igazi falusi locsolkodásba csöppenhettek a skanzenbe kilátogatók, ahol kölni helyett egy vödör vízzel köszöntötték a lányokat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.