Közélet

Egy tök, két tök, öntök - locsolóversek húsvéthétfőre!

Egy tök, két tök, öntök - locsolóversek húsvéthétfőre!

2014. április 21., hétfő
Egy tök, két tök, öntök - locsolóversek húsvéthétfőre!
szerihusvet15_gs

Van aki kölnivel, más szódával vagy vödörrel, de mindenki egy frappáns locsolóverssel indul neki húsvéthétfőn a lányok köszöntésének. Ha nincs még bevett mondókája, válogasson alábbi gyűjteményünkből!

Hogyha a “Zöld erdőben jártam” című mondóka helyett valami újjal köszöntené locsoláskor a szebbik nemet, szemezgessen az alábbi versek közül!

Népies locsolóversek

Ákom-bákom, berkenye; Szagos húsvét reggele. Leöntjük a virágot, Visszük már a kalácsot. E háznak kertjében van egy rózsatő Azt gondozza, azt öntözi a Jó Teremtő Vizet öntök a fejére Szálljon áldás a kezére Az Istentől kérem Piros tojás a bérem Cserebura nádikó, Bújj elő te Nyuszikó! Adjál tojást eleget, Pirosat ám, de frisset! Ebben a ház udvarában szép kis bimbó nő. Nevelje majd szépre, jóra a jó Teremtő! Vizet hoztam a tövére, szálljon áldás a fejére, Istentől azt kérem, piros tojás a bérem! Szabad-e locsolni? Húsvét másodnapján az jutott eszembe, Locsolóvizet vegyek a kezembe. Megöntözzek vele egy árva ibolyát, És cserébe kapjak érte egy himestojást. Húsvét másodnapján régi szokás szerint Fogadják szívesen az öntözőlegényt. Én a legénységhez igen kicsi vagyok, De öntözőlegénynek mégis csak felcsapok. Minden esztendőben ilyenkor itt vagyok Ha a locsolásért pirostojást kapok. Jó reggelt, angyalkánk! Látjuk, már vártál ránk. Eljöttünk, hogy meglocsoljunk, ha mást nem, a torkunkat, a jókedvnek könnyű pírja borítsa el arcodat. Szép vagy, szép vagy, mint egy angyal, ne váljunk el hát haraggal, beesett a hónunk alja: elô a bort, nosza rajta! Kinyílott az aranyesô Én voltam ma a legelsô, aki kora reggel locsolkodni kelt fel Minden szôke, barna lány, Mint a piros tulipán Virulva-viruljon Rózsapermet hulljon. Íme, itt a kölni Szabad-e locsolni? Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja, Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa. Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok, Zsebemben is elférnek a piros tojások. Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak, Foképp a dolgos szülok jól nevelt lányának! Elmondom én gyorsan jövetelem célját: Megöntözöm most a környék legszebb lányát. Kívánok e háznak hát mindenbol eleget, Foképp békességet, egészséget és szeretetet! Rózsa, rózsa szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál. Napsütésben nyiladozzál, Meglocsollak, illatozzál.

Locsolóversen kicsiknek

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok. Jani vagyok a hegyről, Meglocsollak egyből. Pisti vagyok, szép és laza, Locsoljak, vagy menjek haza? Rigmust mondok, Tojást várok, Ha nem adnak, Odébb állok. Sivatagban él a teve. Locsolkodni jöttem. Hehe! Piros tojás, fehér nyuszi, Locsolásért jár egy puszi. Zöld a moha, zöld a páfrány, Meglocsollak házisárkány! Egy tök – két tök – három tök – négy tök, Nem tökölök. Öntök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.