Közélet

Dél-Alföldi innovációkat népszerűsítettek az Agórában + FOTÓK

Dél-Alföldi innovációkat népszerűsítettek az Agórában + FOTÓK

2014. április 10., csütörtök
Dél-Alföldi innovációkat népszerűsítettek az Agórában + FOTÓK
innovacios_nap01_gs

Közel hatvan, DAOP-pályázaton támogatást nyert start-up cég mutatkozott be csütörtök délelőtt a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol előadást tartottak termékükről és workshop keretén belül foglalták össze tapasztalataikat. A rendezvény célul tűzte ki, hogy népszerűsítse az innovációt a Dél-Alföldi régióban.

A Dél-Alföldi régióban közel hatvan start-up projekt részesült összesen 500 millió forint uniós támogatásban 2013-ban, melynek részleteit csütörtök délelőtt ismertették a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az innovációs start-up kiállítás és workshop keretén belül a kedvezményezettek bemutathatták eddigi munkájukat, és megoszthatták tapasztalataikat egymással. "A rendezvény célja, hogy a közel hatvan kedvezményezett, aki támogatásban részesült és szerződést is kötött, bemutathassa azt, hogy milyen terméket dolgozott ki. Ezen innovációk a piacra is kikerülve a térségben munkahelyteremtő beruházásokká nőhetik ki magukat" - mondta el a SZEGEDma.hu portálnak

Váry Éva

a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa. Mivel a cégek vállalása között szerepelt, hogy egy szakmai kiállításon vagy rendezvényen szerepelniük kell, az Agóra teret biztosított nekik a bemutatkozásra. Elsősorban az informatikai, elektronikai fejlesztések szerepeltek jelentős számban a pályázatban, de orvosi és környezetvédelmi innovációk is támogatást kaphattak. "Többen már eljutottak a szabadalmaztatási szakaszba, készen állnak az üzemeltetésre is, de sokuk még a pályázott tartalom megvalósításán dolgozik, erre az év végéig van lehetőségük" - tette hozzá Váry Éva.

Kemény Lajos

bőrgyógyász a GlobalDerm Medical Kft. képviseletében a bőrbetegség gyógyulását elősegítő, fényterápia hatásfokát növelő szerről tartott előadást. Fejlesztésük, a fotospray a fényterápiával gyógyított bőrbetegségek - mint a pikkelysömör vagy az ekcéma - regenerálódási folyamatát segíti úgy, hogy az UV-B sugarak bőrbe jutását elősegíti, míg a káros, rövid hullámhosszú sugarak hatását csökkenti. Ezzel a módszerrel a kellemetlen mellékhatások csökkennek, a terápia hatékonysága pedig növekszik - emelte ki a bőrgyógyász. A termékre jelenleg gyártót és befektetőt keresnek, az igény már megvan rá, hisz Kemény Lajos szerint a bőrbetegségek igen sok embert érintenek.

Zsigmond Ágnes kémikus negyven év tudományos kutatómunka eredményét dolgozta fel innovációjában, mellyel az ipari szennyvizek fotokatalitikus tisztítását teszi lehetővé. A kezdeti 100 ml térfogatból kiindulva már 10 literes, félüzemi mennyiségben is optimalizálták a folyamatot, a lebontási reakció a szakember szerint számos módon hasznosítható lesz a későbbiekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.