Közélet

Botka László ismét bejelentkezett a szegedi polgármesterségért

Botka László ismét bejelentkezett a szegedi polgármesterségért

2014. április 13., vasárnap
Botka László ismét bejelentkezett a szegedi polgármesterségért
Mesterházy Attila; Botka László

Az MSZP választmányi elnöke egy vasárnap megjelent interjújában úgy fogalmazott: arra készül, hogy az önkormányzati választáson újra elnyerje a szegediek bizalmát.

A parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályozások értelmében az idei esztendőben már összeférhetetlen lesz - sok egyéb mellett - a polgármesteri tisztség is az országgyűlési képviselőséggel, így sok honatyának majd döntenie, választania kell települési, illetve megyei önkormányzati munkája és a Tisztelt Ház között. Így lehet ezzel

Botka László

, a Magyar Szocialista Párt országos választmányi elnöke, Szeged polgármestere is, aki a Kormányváltóknak nevezett baloldali összefogás listájának hatodik helyéről szerzett mandátumot az április 6-i választáson. Botka - aki 2002 óta Szeged első embere - korábban sokáig lebegtette, hogy jelölteti-e magát ismét a 2014-es, ősszel esedékes önkormányzati választáson, többször is azt mondta: akkor indul, ha "a városnak, a szegedieknek szükségük lesz rá", és "erre kérik". A Közéleti Kávéház programsorozatában megtartott

február 6-i hagyományos év eleji ankétján

például így beszélt erről: "Érzek motivációt, ha arra kérnek, hogy Szegedet szolgáljam. Számomra óriási megtiszteltetés, hogy ezt a várost szolgálhatom."

(Információink szerint egyébként B-tervként Solymos László jelenlegi MSZP-s alpolgármester indulása merült fel.)

A baloldal katasztrofális választási vereségét követően azonban immár egyértelművé tette: megméretteti magát a polgármesteri posztért.

A Vasárnapi Híreknek adott, április 13-án megjelent interjúban

a szocialista politikus így fogalmazott: "Én arra készülök, hogy az önkormányzati választáson újra elnyerjem a szegediek bizalmát." Arra a kérdésre, hogy az önkormányzati választásokon a polgármester-jelölti plakátjain ott lesz-e az MSZP-logó, úgy felelt: ott lesz. Hozzáfűzte: "Húsz év alatt hat választást nyertem – többet úgy is, hogy közben a pártom nagyot bukott. Nem hiszem, hogy létezik Szegeden ember, aki nem tudja, hogy Botka László szocialista."

Kardot ránt Botka és Mesterházy?

Elemzők szerint Botka László lehet egyébként

Mesterházy Attila

kihívója az MSZP év végén esedékes tisztújításán is. A Vasárnapi Híreknek sem kommentálta konkrétan ezeket a felvetéseket, szándékait nem részletezte pontosan. Azt mondta: "Amikor a centrális, fideszes erőteret kell legyőzni, olyan újszerű, hogy hatalmas kihívással állunk szembe, hogy ez jóval több, mint személyi kérdés.

<...>

Bárcsak olyan egyszerű lenne, hogy elzavarunk valakiket, és a helyükbe jönnek mások.

<...>

Ez nem azt jelenti, hogy nem vállalok szerepet a szocialista párt irányításában, de szereposztásról tudatosan nem beszélnék, a látszatát is kerülném annak, hogy ezt a problémát személyi kérdéssé lehet egyszerűsíteni. Az egész biztos, hogy az év végi kongresszus azt emeli bármilyen párttisztségbe, akiről elhiszi, hogy képes ezt a megújulást vezényelni." Maga Mesterházy Attila egyébiránt

a hvg.hu erre vonatkozó kérdésére

("Kardot rántanak Botka Lászlóval?") azt felelte: "Egy csapat, egy család vagyunk, nem karddal hadakozunk, hanem demokratikus versenyben dől el, hogy ki milyen posztot tölthet be."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.