Közélet

Bírák képezik a rendőrségi jogászokat Szegeden

Bírák képezik a rendőrségi jogászokat Szegeden

2014. április 14., hétfő
Bírák képezik a rendőrségi jogászokat Szegeden
birosag

A Szegedi Törvényszéken április 14-én aláírt együttműködési megállapodás keretében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jogi szakvizsga előtt álló jogászait a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék bírái készítik fel a március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv és a kapcsolódó joganyagokat átfogó a jogi szakvizsga polgári jogi részvizsgájára.

Mint az együttműködés aláírásakor

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke elmondta, jelen együttműködés mintegy folytatása a korábban már a Büntető Törvénykönyv kapcsán megmutatkozó együttműködésnek, amelynek keretében az új Büntető Törvénykönyvvel kapcsolatos hasonló képzés keretében került sor a rendőrségi dolgozók képzésére. Az együttműködés különösen hasznos lehet a rendőrségi dolgozóknak azért is, mert a bíróságon már jól bevált és működő fogalmazói képzés keretében átadott ismeretanyagot sajátíthatják el, jelentős könnyebbséget eredményezve ezzel számukra az amúgy komplex és az új Ptk. hatályba lépésével jelentősen megváltozott joganyag elsajátításában.

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke elmondta, hogy a mai együttműködési megállapodás kitűnően illeszkedik azon korábbi együttműködések sorába, amelyet a Szegedi Törvényszékkel, illetőleg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen végeztek. Kiemelte, a mai együttműködési megállapodás semmiképpen nem tekinthető az utolsó együttműködésnek, hiszen a jövőre vonatkozólag például a közjogi részterületet átölelő szakvizsgához szükséges ismeretanyag elsajátításában is nyújthatnak segítséget a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla bírái.

Urbán Zoltán

, rendőr- főkapitány-helyettes külön örömének adott hangot, hiszen jelentős könnyebbséget jelent a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jogi szakvizsga előtt álló jogászainak, hogy olyan átfogó ismeretanyagra tehetnek szert a képzés révén, amely hozzájárulhat, e számukra talán a mindennapi életben kevésbé használt jogterület megismeréséhez. A képzés kiemelt jelentőségét pedig abban látja, hogy a képzés révén nem csak a dogmatikai ismeretek elsajátítására nyílik lehetőség, de a rendőrség dolgozói betekintést nyerhetnek a bírói gyakorlatba a joganyag alkalmazásának mindennapjaiba. Ahogy Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke az együttműködési megállapodás aláírását követően kihangsúlyozta, a Szegedi Törvényszék a Szegedi Ítélőtáblával együttműködve folyamatosan keresi a további együttműködés lehetőségét a hivatásrendek képviselőivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.