Közélet

Bioépítészeti kiállítás és előadás a szőregi művelődési házban

Bioépítészeti kiállítás és előadás a szőregi művelődési házban

2014. április 10., csütörtök
Bioépítészeti kiállítás és előadás a szőregi művelődési házban
bio 039

Április 8-án bioépítészeti előadással egybekötött kiállítás megnyitóra invitálták a szőregieket a Tömörkény István Művelődési Házba.

Ágó Rita, a művelődési ház igazgatónője fogadta a megjelenteket, és köszöntötte

Rózsavölgyi József

Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő urat, illetve a kiállítás összeállítóját és az előadást tartó

Monostory Pétert

, a Magyar Bioépítészeti Egyesület elnökét, és feleségét, a szintén építész

Monostoryné Tóth Ágnest

. A tárlat megnyitását követően Rózsavölgyi József köszöntő beszédében kiemelte: a kormány támogatja az energiatakarékos házak építését, a napkollektorok, napelemek és egyéb környezetkímélő építészeti módok használatát, illetve a nyílászárók cseréjét. Emellett felajánlotta segítségét a résztvevőknek, hogy eligazítást ad a nemsokára megjelenő, házfelújításra irányuló pályázatokkal kapcsolatban. Ezt követően Monostory Péter építész „Fenntartható építészet” címmel egy közel egy órás előadást tartott az ökologikus építészetről, melyben felhívta a közönség figyelmét arra a tényre, miszerint a nagy mértékű népesség növekedés előbb-utóbb a tartalékaink kifogyásához vezet. Azonban, ha kevésbé környezetterhelő és energiatakarékos építészeti módokat, új technológiákat alkalmazunk, akkor lelassíthatjuk, sőt meg is állíthatjuk ezt a folyamatot - mondta. Több ökoházat is említett, többek között kínai, német, spanyol és svéd példákat hozott, de hangsúlyozta: már Magyarországon is kezd népszerűvé válni a bioépítészet. Szegedi vonatkozásban a kiskundorozsmai Sári-tanyát emelte ki, mely teljes egészében természetes alapanyagokból, akácfából, kőből, vályogból és nádból készült. Külön érdekesség, hogy ablakokként félbevágott kocsikerekek szolgálnak. Az építész úr színes képekkel illusztrált előadásában azt is kiemelte, hogy az ilyen házaknál nem is inkább a formák, párhuzamok a fontosak, hanem elsősorban a célszerűség, és hangsúlyozta: nem elég a számos alternatívából (újrahasznosítás, természetes anyagok használata, energiatakarékosság stb.) egy szimpatikust kiválasztanunk, hanem alapvetően másképpen kell gondolkoznunk a környezetről és annak védelméről. Az igen színvonalas előadás végén lehetőség nyílt az időközben felmerülő kérdések felvetésére is, mellyel sok résztvevő élt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.