Közélet

A napokban kezdődik az ELI építése

A napokban kezdődik az ELI építése

2014. április 2., szerda
A napokban kezdődik az ELI építése
ELI3

Ma Budapesten aláírták az ELI lézer kutatóközpont kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.

Ma délután aláírták a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) kivitelezési szerződését. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a KÉSZ Zrt. ajánlata érvénytelen volt, figyelemmel arra, hogy az aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott, ezért az ajánlatkérő döntése e tekintetben jogszerű volt. A Döntőbizottság elutasította a nyertes ajánlattevő ajánlatának érvénytelenségével kapcsolatos kérelmeket, amely azt jelenti, hogy a nyertes ajánlata továbbra is érvényesnek tekintendő. A Döntőbizottság döntéséből egyértelműen következik, hogy az eljárás nyertese továbbra is a STRABAG - Swietelsky konzorcium. Az ajánlatkérő ELI-HU Nonprofit Kft. a szerződést a nyertes ajánlattevővel köteles megkötni.

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az eljárás végeztével megkezdődhet a lézeres kutatóközpont építése. A nyertes konzorcium vezetői elkötelezettek a határidők betartását tekintve, így várhatóan még a napokban elkezdődik az építkezés Szegeden.” Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató és tudományos csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására. Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.