Közélet

A munkáltatótól kapott igazolás nem helyettesíti az adóbevallást

A munkáltatótól kapott igazolás nem helyettesíti az adóbevallást

2014. április 10., csütörtök
A munkáltatótól kapott igazolás nem helyettesíti az adóbevallást

Adóbevallást kell benyújtaniuk azoknak a magánszemélyeknek, akiknek nem volt lehetőségük a munkáltatói adómegállapítást, adóelszámolást kérni, vagy azt a munkáltató nem vállalta, illetve nem kérték 2014. február 17-ig az adóhivatal közreműködését a bevallás elkészítésében.

Abban az esetben is be kell nyújtani a bevallást, ha nincs további adófizetési kötelezettség. A munkáltatótól kapott 13M30 számú igazolás, illetve a munkaviszony évközi megszüntetésekor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást. A NAV tapasztalatai szerint elsősorban azok esetében marad el a bevallási kötelezettség teljesítése, akiknek évközben megszűnt a munkaviszonyuk, vagy adóköteles társadalombiztosítási ellátásban részesültek. Jelentős számban érintettek azok, akik nyugdíjasként, vagy diákként (pl. iskolaszövetkezettől kapott bért) szereztek bevallási kötelezettség alá eső adóköteles jövedelmet. Nem kell bevallani a nyugdíjasoknak az adómentes nyugdíjat, diákoknak az adómentes ösztöndíjat. Az utóbbi években jellemző volt, hogy a felszámolás alatti cégek utólag, a Bérgarancia Alapból a volt munkavállalóknak kifizetéseket teljesítettek, levonták az adóelőleget, amit szintén fel kell tüntetni a bevallásban. 2014. május 20-ig kell benyújtani a 1353 számú személyijövedelemadó-bevallást vagy a 1353ADÓNYILATKOZAT-ot. A NAV a bevallások benyújtását ellenőrzi, és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.