Közélet

A második lépcsőfok: a zöldség és a gyümölcs

A második lépcsőfok: a zöldség és a gyümölcs

2014. április 30., szerda
A második lépcsőfok: a zöldség és a gyümölcs
lit_szechenyiterv_logo

Az egészséges táplálkozás piramisának második lépcsőfoka, következő nagy szelete, amely a változatos étrend 35%-át teszi ki, a zöldségfélék és a gyümölcsök. Ezen élelmiszerek rendkívül fontosak az egészséges táplálkozásban, a különböző diétákban, tisztítókúrákban nagy mennyiségű ásványi anyag, vitamin és élelmi rost tartalmuk miatt.

A zöldségfélék és a gyümölcsök fogyasztása elsősorban a növényi rosttartalmuk, magas vitamin- és szénhidráttartalmuk miatt fontos. Utóbbi gyümölcscukor és szőlőcukor tartalmukban jelenik meg. A különböző zöldségfélékben és gyümölcsökben jelentős mennyiségben található B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamin, folsav és béta-karotin. A diófélék és egyes zöldségek – például a brokkoli, a paraj, a zöldborsó – E-vitamint is tartalmaz. Egyes zöldségek, főként a hüvelyesek – a bab, a borsó, a lencse és a szója – magas fehérjetartalmúak. A paprikának, a burgonyának, a gyümölcsök közül pedig a citrusféléknek magas C-vitamin tartalmuk miatt van fontos szerepe az egészséges táplálkozásban. A gyerekekkel meg kell értetni, hogy a gyümölcsök változatosságában rejlik egészségünk titka. Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különböző színű, méretű és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikből rendszeresen fogyasztani, ezek az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.