Közélet

A földönkívüli életet kutatták Szegeden + FOTÓK

A földönkívüli életet kutatták Szegeden + FOTÓK

2014. április 12., szombat
A földönkívüli életet kutatták Szegeden + FOTÓK
elet_a_foldon_kivul01_gs

Az űrkutatás mérföldköveiről, a földönkívüli élet lehetőségeiről tartottak előadást neves szakemberek és csillagászok pénteken a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Egyedül vagyunk az univerzumban? Miért nem bukkantunk még idegen civilizációk nyomára, és milyen módon folynak a kutatások? Lehetséges lesz az élet valaha a Marson? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ péntek délután a Szent-Györgyi Albert Agóra Élet a Földön kívül című előadássorozatán. "Egy konzorciumban elnyert pályázat segítségével a Magyar Asztronautikai Társaság az ország több helyszínén népszerűsíti az űrkutatást előadásokkal és vándorkiállítással" - mondta meg

Sik András

, Magyar Asztronautikai Társaság képviseletében. Székesfehérváron az Űrkutatás Napjához kapcsolódó előadássorozattal várták az érdeklődőket, Sopronban a bolygókutatás témakörében tartottak workshopot, Miskolcon pedig a kisműholdak történetével ismerkedhettek meg. Szegeden a földönkívüli élet kutatása, illetve a Földet elhagyó emberek jövőképe köré építették az előadást.

"Az űrkutatás tudományában nem jogos a türelmetlenség még úgy sem, hogy fél évszázada nem sikerült a fő célkitűzését, az idegen civilizációk felkutatását elérni. A kapcsolatfelvétel során ugyanis olyan kérdésekre találhatjuk meg a választ, hogy túlélhető-e egy olyan irányú fejlődés, ami a Földön zajlik, illetve létezik-e másik, általunk még nem ismert út" - mondta el Almár Iván, aki a SETI („Search for Extra-Terrestrial Intelligence”, azaz a „földönkívüli intelligencia keresése”) kutatások eredményeiről beszélt a publikumnak. A szakember a Fermi-paradoxont idézte, mely szerint az univerzum és a lakható bolygók száma olyan magas, hogy lehetetlennek tűnik az ember egyedülléte. Az ötvenes évek óta folyó kutatások egyik ága az idegen életformákkal kívánja felvenni a kapcsolatot, míg a másik irány a már letűnt civilizációk nyomait kutatja. A Kaliforniában található Allen Telescope Array az egyik legkorszerűbb ember által készített eszköz lesz a csillagos ég vizsgálatára, melynek bővítése folyamatosan zajlik, teljes üzembe helyezése pedig új távlatokat nyit majd a csillagászatban - emelte ki a szakember. A rendezvény elején a MANT diákpályázatának nyerteseit is kihirdették: öt kategóriában több mint száz pályázat közül díjazták a legkiemelkedőbb alkotásokat - esszék, rajzok, sőt makettek is érkeztek az űrkutatás témakörében kiírt pályázatra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.