Közélet

A fiatalok politikai passzivitásáról vitáztak fiatal politikusok Brüsszelben

A fiatalok politikai passzivitásáról vitáztak fiatal politikusok Brüsszelben

2014. április 7., hétfő
A fiatalok politikai passzivitásáról vitáztak fiatal politikusok Brüsszelben

A fiatalok politikai passzivitásáról, és megszólításuk lehetőségeiről vitázott hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ által szervezett beszélgetésen az európai szocialisták, az Európai Néppárt és a zöldek egy-egy fiatal politikusa.

A zöldeket a vitán

Jávor Benedek

, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke képviselte, aki arra az álláspontra helyezkedett, hogy Európa keresi önmagát, és még sok kérdésre nem sikerült megtalálnia a helyes választ. A magyar politikus szerint a fiatal nemzedék nem csak uniós, hanem tagállami és helyi szinten sem hallatja a hangját, mert nem érzik úgy, hogy befolyásolhatják a döntéseket. Jávor felmérésekre hivatkozva azt állította, hogy a fiatalok bíznak a legkevésbé a demokratikus intézményekben. "Ez szerintem tragikus" - jelentette ki az PM társelnöke, aki szerint a fiatalok úgy érzékelik, hogy a politika nem az ő problémáikról szól, és nem az ő nyelvüket beszéli, hanem egy olyan bürokratikus nyelvet, amelyet ők nem értenek, s amely nem is érdekli őket. A fiatal nemzedék a zöldpárti politikus szerint a politika hatékonyságát is megkérdőjelezi, mint fogalmazott: a fiatalok csak eredmények nélküli szócséplést látnak. Hibának tartja Jávor a külön "ifjúságpolitika" létrehozását, mert úgy vélte, ez olyan, mintha a fiataloknak szánt politikákat egy veszélyeztetett fajok számára fenntartott rezervátumba zárnák. Ehelyett Jávor azt hangsúlyozta, hogy a fiatalokat a politika iránt úgy általában kell fogékonnyá tenni. Jávor megrázónak nevezte a hétvégi magyarországi választások eredményét, amiért szavai szerint a szélsőjobboldal szerezte meg a listás voksok több mint 20 százalékát. A PM-es politikus figyelmeztetett, hogy a fiatal generáció a demokratikus politizálástól is elfordulni látszik, és sokan közülük a szélsőjobbal kezdenek rokonszenvezni. Rámutatott, hogy a szélsőjobboldali pártok is átestek a generációváltáson, a francia szélsőjobb veterán politikusára utalva úgy fogalmazott: már nem (Jean-Marie) Le Penek magyaráznak vidéki hetven éveseknek, a szélsőjobb sok fiatal számára lett vonzó. Ez az igazán bosszantó - jelentette ki Jávor. A politikus szerint a szélsőjobb népszerűségének oka a válság okozta hatalmas társadalmi feszültségekben keresendő, mert ezek az erők azt a látszatot keltik, hogy ők választ kínálnak ezekre a problémákra, hogy ők nem rejtőznek a bürokratikus szócséplés mögé, hanem cselekszenek. Jávor szerint fel kell ismerni ezeket a társadalmi feszültségeket, a fiatalok frusztrációját, haragját és kiábrándultságát pedig a fősodorhoz tartozó pártok felé kell csatornázni, és meg kell győzni őket, hogy a szélsőjobb talmi megoldásokat kínál, a szélsőjobb válaszai a problémákra nem jó válaszok, mert ha ez nem sikerül, a szélsőségesek még jobban meg fognak erősödni. A PM társelnöke úgy vélte, hogy az is gondot okoz, és ez nem csak a fiatalokat érinti, hogy az EU-t bürokratikus és távoli képződménynek tekintik, ahol érthetetlen viták folynak, amelyek szerintük nem az ő jövőjükről szólnak, ezért új víziót kell teremteni, amely szerint az EU igenis az európai polgárok jövőjéről szól és nem a bürokratikus intézményekről. A néppárt ifjúsági szervezetének részéről a görög

Konsztantinosz Kiranakisz

, annak elnöke vett részt a vitán, aki az Arany Hajnallal összefüggésben arra az álláspontra helyezkedett, hogy az, hogy a párt támogatottsága 8 százalékos, nem azt jelenti, hogy ennyi görög neonáci eszmékben hisz, csak elégedetlenek, és ezért változást akarnak. Kiranakisz szerint nem az az igazán ijesztő, hogy a fiatalok milyen arányban fordultak el a politikától, hanem ennek az okai. Kérdésre válaszolva, hogy akkor mégis mit csinál jól a szélsőjobb, a fősodor pedig mit csinál rosszul, hogy a szélsőségesek így meg tudtak erősödni, a néppárt ifjúsági szervezetének vezetője kijelentette: ezek az erők semmit nem csinálnak jól, a fősodor pártjainak hibája pedig, hogy teret adnak nekik. A vitát megelőzően

Andor László

szociális ügyekért, foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős biztos mondott beszédet, amelyben ismertette, hogy az unió politikai kérdései sokszor még a tapasztalt politikusoknak is fejtörést okoznak komplexitásukkal, valamint emlékeztetett, hogy az európai integráció a háborúból, konfliktusokból született, most pedig, a több évtizedes béke korszakában ez az összetartó erő, ez a motiváció hiányzik. A magyar biztos a fiatalság politikai passzivitásával összefüggésben figyelmeztetett, hogy ha valaki nem vesz részt a politikai folyamatban, akkor a döntések nélküle születnek meg, és sok esetben a kimaradók rovására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.