Gazdaság

A 12%-os orosztól a chilisig – kézműves sörök Szegeden + FOTÓK

A 12%-os orosztól a chilisig – kézműves sörök Szegeden + FOTÓK

2014. április 30., szerda
A 12%-os orosztól a chilisig – kézműves sörök Szegeden + FOTÓK
sor01

Kézműves sörök „szakboltja” egy bortékában? Igen, ez is egy kelet-magyarországi kuriózum Szegeden, a Dugonics téren.

Boros vagy sörös? Gyakran hangzik e kérdés kocsmai ismerkedések kommunikációs trénigein, mintha mindenképp muszáj lenne választani. Az igazság az, hogy ha a tréningező veszi a fáradságot, és mindjárt az első randik során az ismerkedés kulturált formáját választja, akkor kicsi az esélye, hogy egy-egy negatív élmény örökre az egyik vagy épp a másik oldalra löki. Ez nem politika, itt lehet valaki mindkét oldal élvezője, szerelmese. Aki kétkedő és nem hisz az előbb elmondottakban, annak javaslom látogasson el a Dél-alföld első bor- és sörtékájába Szegeden a Dugonics tér 11. szám alatti Bortékába, melynek üzemeltetője úgy egy éve nyitotta ki az ajtaját a malátafőzeteknek is, és több mint harminc féle sör palackserege vándorolt be a tékába és tanyázott le a polcokon. Így lehet az, hogy egymással szemben állhatnak a kiváló borászok nedűi a kézműves sörfőzők különlegességeivel.

Kóstoljon a SZEGEDma.hu-val

Május 1-én az újszegedi ligetben a SZEGEDma.hu standjánál megkóstolhat néhányat a sörkülönlegességekből, a sörkorcsolyáról a Lipóti Pékség gondoskodik majd, délután 14-16 óra között hozza el gyermekét is, ingyen arcfestéssel kedveskedünk neki!

A

kezmuvessorok.hu

43 magyar kézműves sörfőzdét és vándorfőzőt (utóbbi saját receptjét és alapanyagait egy sörfőzdében főzeti le) tüntet fel, 238 különböző palackkal, de ez a szám valószínű ma már jóval nagyobb lehet. „Az oldal üzemeltetőjével beszéltem nemrégiben, aki azt mondta, hogy olyan szaporodásnak indultak a házi sörfőzdék, hogy már ő sem nagyon tudja követni. Hasonló jelenség zajlik most a honi sörfőzésben, mint anno a borászatban a rendszerváltást követően, mikor egyre tudatosabb és minőségibb pincészetek jelentek meg. Mi a Bortékával 2013 augusztusában vettük fel a kapcsolatot először a Legenda sörfőzdével, majd sorra a nagyobb kézműves főzdékkel, min például a Bors, a Szarvasi Sör, a kiskunhalasi Hopfanatic és még néhány úgynevezett gerillafőző, akiknek nincs saját főzdéjük, hanem - ahogy fent említettem - úgy főzetik ki a receptjeiket, ilyen nálunk a Tibeer is, ő a Legendánál főzeti le a söreit” - mesélt a kezdetekről az üzletvezető,

Vörös Tibor

.

Kelet-Magyarország egyetlen komoly kézműves sörszaküzlete

Szegeden elsősorban a fiatal egyetemisták a törzsfogyasztók, akik a fővárosban - ahol a kézműves söröknek nagy keletje van - már találkoztak ilyen termékekkel. „Vannak külföldi vásárlóink is, Aradról konkrét listával érkeznek, és gyakran visznek el rekesszel is. Legutóbb belföldről vittek egy nagyobb tételt, Bajáról jöttek át ide sörért. Dorozsmai Endrének van egy

gasztroblogja

, melyben az egyik bejegyzésében

összefoglalta az ország jelentősebb sörszaküzleteit

, és Kelet-Magyarország régiójában az egyetlen nagy választékban forgalmazó szaküzletként nevezte meg a Bortékát” -tette hozzá az üzletvezető, aki mikor a kínálat felől érdeklődtünk kiemelte, hogy az alapsörnek talán a 280 forintos Hopfanatic lager söre tekinthető, ez áll a legközelebb a bolti sörökhöz, de innen el lehet jutni a 800 forintos 12 százalékos Angry beast fantázianevű russian imperial stout típusú sörig. „Ezek mellett lehet kapni nálunk chilis sörkülönlegességet, olyan gyümölcsös italokat, melyek nem aromával, hanem gyümölcszselével készültek, de az én kedvencem - ami igen népszerű is nálunk - a Szarvasi sörfőzde ír vörös söre, ez karamellmalátával készült, azok is szeretni szokták az izgalmas íze miatt, akik nem feltétlen sörösek” - tudtuk meg Vörös Tibortól, mint ahogy azt is, hogy a diákok a tékában 10 százalék kedvezményt kapnak, a sörkínálat pedig tovább fog bővülni, a cél az, hogy az összes jelentősebb sörfőzde, sörfőző terméke a polcokra kerüljön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.