Közélet

Újabb száz ügyet bírált el az NVB

Újabb száz ügyet bírált el az NVB

2014. március 9., vasárnap
Újabb száz ügyet bírált el az NVB

Újabb száz fellebbezést tárgyalt vasárnap a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amely péntek óta összesen mintegy 300 másodfokú ügyben hozott határozatot.

A fellebbezések jelentős részében a beadványozók - miként az előző két napon is - az érvényes, illetve érvénytelen ajánlások számát vitatták, valamint az ajánlóívek kései visszavitelével kapcsolatos bírságolás miatt fordultak az NVB-hez. A bizottság az azonos megítélésű ügyeket összevontan tárgyalta. Így a testület összevonta és érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket, amelyekben a fellebbező nem tüntetett fel a fellebbezés kötelező adatai közül egyet vagy többet, így például a szervezet székhelyét, a bírósági nyilvántartási számot, vagy nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést. A bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat az ügyeket is, amelyekben a fellebbezés benyújtója az ajánlási rendszer kijátszhatóságára hivatkozva kérte az ajánlások tételes ellenőrzését. Az NVB álláspontja szerint ugyanis a választópolgár aláírása hitelességének ellenőrzése nem tartozik a választási iroda feladatkörébe, az nem lehetséges sem technikailag, sem jogilag. A bizottság szerint, amennyiben valakinek olyan adatok vannak birtokában, amelyek bűncselekmény elkövetését valószínűsítik, a nyomozó hatósághoz kell fordulnia. Az NVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket is, amelyeket az ajánlóívek kései visszavitele miatt kiszabott bírságok kapcsán nyújtottak be. A testület egy egyéni jelölt,

Huszárné Luda Ágnes

nyilvántartásba vételét rendelte el, így a Magyar Demokratikus Unió Heves megyei 2. számú egyéni választókerületi jelöltje indulhat a választáson. Az NVB megállapította, hogy a jelölt több részletben ötszáznál több érvényes ajánlást nyújtott be a választási irodához. A testület elé azért került ilyen nagy számú ügy, mert az új választási törvény értelmében másodfokon az NVB-nek kell elbírálnia mind a 106 egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak. Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálatért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.