Közélet

Toborzónapot tart a nemzeti honvéd díszegység

Toborzónapot tart a nemzeti honvéd díszegység

2014. március 21., péntek
Toborzónapot tart a nemzeti honvéd díszegység
Zászlófelvonás és díszõrség a Parlament elõtt

Toborzónapot napot tart ma a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest helyőrség dandár 32. nemzeti honvéd díszegysége a Petőfi laktanyában.

Kun Szabó István

dandártábornok, a dandár parancsnoka az MTI-nek elmondta: a jelentkezőket abba a három alegységből álló díszegységbe várják, amelyet legutóbb március 15-én is látni lehetett a Parlamentnél pirosban, fehérben és zöldben. A "pirosak" a honvéd koronaőrség, tagjai a Parlamentben a korona mellett látnak el díszelgő és őrzési feladatokat. Ez év március 15. óta az ő feladataik közé tartozik a Kossuth téren, a Parlament előtti zászlófelvonás, illetve -levonás. A második alegység a honvéd díszzászlóalj, amely az összes állami protokollrendezvény katonai tiszteletadását biztosítja, a "fehérek" alkotják a Kossuth téri nemzeti lobogó melletti díszőrséget is. A harmadik alegység a "zöldek", a palotaőrök a Sándor-palotánál adják az államfő protokolláris díszőrségét. A Budapest helyőrség dandár ma színes programokkal - köztük a díszelgők bemutatójával, valamint katonazenekari előadással - várja az érdeklődőket a XI. kerületi Budaörsi úton lévő Petőfi laktanyában. Kun Szabó István elmondta, hogy a díszegységbe megfelelő állóképességű, legalább 180 centiméter magas, 18 éven felüli férfiak jelentkezését várják, akik megfelelnek a kemény fizikai, pszichikai és egészségügyi követelményeknek. A Magyar Honvédség valamennyi katonájához hasonlóan a díszelgők is rész vesznek egy alapkiképzésen, és szolgálatuk ideje alatt rendszeresek a kiképzések. A díszegység tagjainak is állandó készültségben kell állniuk a rendkívüli helyzetekben szükséges feladatok ellátására - hangsúlyozta a dandártábornok. Így volt ez tavaly nyáron is, amikor a Budapest helyőrség dandár díszegységének tagjai is segítették az árvízi védekezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.