Bulvár

Több száz millió éves rákszerű teremtmény kövületére bukkantak Grönlandon

Több száz millió éves rákszerű teremtmény kövületére bukkantak Grönlandon

2014. március 27., csütörtök
Több száz millió éves rákszerű teremtmény kövületére bukkantak Grönlandon

Mintegy 520 millió éves, a korai kambrium korából származó tengeri rákszerű teremtmény kövületére bukkantak brit tudósok Grönlandon. Az ősi tengeri óriásnak bizarr nyúlványa volt a pofáján, amelyet az óceánból felvett táplálék szűrésére használt.

A Bristoli Egyetem kutatói a Nature csütörtöki számában megjelent tanulmányukban leírják, miként használta ez a Tamisiocaris borealis nevű fura teremtény ezt a nagy, különleges nyúlványt a planktonok szűrésére, hasonlóan napjaink sziláscetjeinek táplálkozásához. Az új tengeri teremtményre Grönland északi-sarkvidéki térségében, a Sirius Passet képződményben bukkantak, amely a kambriumi robbanás idején, 540-493 millió évvel ezelőtti kövületeket őriz. Azaz a fura tengeri lény abban az időszakban élhetett, amelyet a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek földtörténeti viszonylatban hirtelen felbukkanása jellemez - olvasható a Live Science tudományos-ismeretterjesztő honlapon. A brit kutatók a 2009. évi feltárások során bukkantak rá az ismeretlen állati kövületre. Az Északi-sark térségében a feltárási időszak csupán hat héten át tart a nyári időszakban, amikor a nap soha nem nyugszik le a térségben. A kambrium korában azonban ezt a térséget trópusi óceán borította. A Tamisiocaris borealis az Anomalocarididae kambriumi tengeri csúcsragadozó családjába tartozott, amely a korai ízeltlábúak egy csoportja. A T. borealis mintegy 70 centiméter hosszúra nyúlt, és külsőleg olyan volt, mintha nem is ezen a planétán élne. Masszív pofanyúlványa volt, amellyel megszerezte zsákmányát és hatalmas szeme volt - magyarázta Vinther. A T. borealis nyúlványában különbözött a többi Anomalocarididaetól. Hatalmas karomszerű pofa helyett a mai sziláscetekhez hasonló finom, szűrőszerű szarulemezek voltak a nyúlványban. Az állat apró rákszerű élőlényekre, krillekre vadászott. A ragadózó Anomalocarididae őseiből fejlődött ki. A ragadozó életmódból a szűrőszerű táplálkozásra való áttérés a bálnák és cetcápák evolúciós pályáját tükrözi - hangsúlyozta Vinther szerint Amikor a ragadozók szűrőszerű táplálkozási stratégiát fejlesztenek ki, az tipikusan az elérhető táplálék bőségével áll összefüggésben. A sziláscetek például akkor fejlődtek ki, amikor vízi átjáró nyílt Dél-Amerika és az Antarktisz között, és táplálékban gazdag mély víz keletkezett. A tengeri élet hasonló mértékű gazdagsága tehette lehetővé, hogy ezek a szűrőszerű táplálkozást folytató óriásállatok a kambriumi óceánokban kifejlődhettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.