Bulvár

Tavasszal kezdődik a motoros balesetek időszaka is

Tavasszal kezdődik a motoros balesetek időszaka is

2014. március 19., szerda
Tavasszal kezdődik a motoros balesetek időszaka is
motoros_talalkozo_mj 20

A kedvező időjárási viszonyokból fakadó közlekedési balesetekre tekintettel hívná fel a figyelmet a tavaszi időszak egyik legjellegzetesebb baleseti formájára, a motorbalesetre a rendőrség.

Magyarországon az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott a személyi sérüléssel is járó motorkerékpáros balesetek száma. Míg 2000-ben valamivel több, mint ötszáz ilyen esetet regisztráltak, az évtized végére már jóval ezer felett volt az ilyen ügyek száma. A halálos balesetek száma az évtizedben átlagosan 80 eset körül mozgott évente - hívja fel a figyelmet a Csongrád Megye Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. A hazai főutakon szinte minden negyedik napon van áldozata a motorkerékpározásnak. A motorosok a „gépesített járművek” kategóriájának legvédtelenebb képviselői, akiknek a halálozási kockázata közlekedési baleset esetén nyolcszor nagyobb, mint a személygépkocsi vezetőké. Ennek oka kézenfekvő: a motorosok testi épségét nem védik olyan műszaki megoldások, mint a járművekben utazókét, így közúti baleset esetén a motorkerékpárosok teste közvetlenül érintkezik a talajjal. Fokozottan figyelni kell, mert már a buszsáv felől is érkezhet a sávunkba motoros. A városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet. Gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban és azonnal oda kapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akkor be is löki egy másik autó alá. A városi - komoly sérüléseket, vagy halált okozó - motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó, vagy busz alá.

A motorkerékpáros balesetek és tragédiák megelőzésének főbb lehetőségei:

- kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárok használata, - a közúti közlekedési szabályok betartása (fokozott figyelem pl. előzés, kanyarodás, egyéb manőverek során), - a megengedett (az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelő) sebességgel történő közlekedés, - a bukósisak és egyéb védőfelszerelések viselése, amely nagymértékben csökkenti a motorosok agysérülésének, gerinc-, és végtagsérülésének és a baleseti halálnak a kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.