Közélet

Szépkorúaknak tartottak bűnmegelőzési előadást + FOTÓK

Szépkorúaknak tartottak bűnmegelőzési előadást + FOTÓK

2014. március 8., szombat
Szépkorúaknak tartottak bűnmegelőzési előadást + FOTÓK
aldozatvedelem22_gs

A Kálvária sugárút idősotthonának lakóit tájékoztatták az áldozattá válás legtipikusabb eseteiről pénteken. Betörők és zsebtolvajok is kifigyelhetik a magányosan élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő szépkorúakat, melynek megelőzéséről rendőrök és szakemberek beszéltek.

2011-ben indult útjára a “Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” elnevezésű projekt azzal a céllal, hogy az egyedül élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő idős embereknek nyújtsanak segítő kezet. Fórumokon, előadásokon ismertették az érintettekkel azokat a tipikus helyzeteket, amikor vagyonuk és testi épségük is veszélybe kerülhet. Ezúttal a Kálvária sugárúton lévő idősek otthonának lakóihoz látogattak el a projekt képviselői. "A bűnelkövetések számának visszaszorítása mellett a lakosság biztonságérzetének növelésére is nagy figyelmet fordít a rendőrség. Előbbi esetén szerencsére javuló tendencia figyelhető meg, mi pedig azon dolgozunk, hogy az utóbbi is növekedjen" - magyarázta a fórumon

Bécsi Attila

százados. A problémás helyeken gyalogos járőrökkel és körzeti megbízotti irodákkal növelnék az ott lakók biztonságérzetét, a legtöbbet azonban mi magunk tehetünk értékeink megvédéséért. Betörések gyakori áldozatai az egyedül élő és kiszolgáltatott idős emberek, megfelelő zárak, riasztórendszerek és a földszinti ablakok berácsozása sokat tehet a besurranó tolvajok ellen. Fontos, hogy nagyobb, 100 ezer forint feletti összeget ne tartsanak otthon, tárcájukat pedig a táskájukban jól rejtsék el.

Német Ferenc,

a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke is kiegészítette a rendőrszázados szavait: mint mondta, a bűnüldözés ugyan az állam dolga, de a civil szféra is sok segítséget nyújthat. Bizalommal fordulhatunk bármelyik áruház biztonsági szolgálatának munkatársához is, aki készségesen nyújt segítséget bárkinek. "Egy nagyszerű, civil összefogással megerősített kezdeményezéssé nőtte ki magát az áldozatvédelmi program, amely országos szinten is egyedülálló. Célja, hogy a bűncselekményekben fokozott veszélynek kitett időseket a lehető legjobban felkészítsük, hiszen ők kiszolgáltatottabbak, jóhiszeműbbek embertársaik iránt. Az aktív társadalom szerepe, hogy vigyázzon az idősebbekre, meghálálva azt, hogy felnevelte őket" - mondta a rendezvényen

B. Nagy László

. A kormánymegbízott szerint a projekt alcíme kiválóan tükrözi céljukat is: "Nem vagyunk egyedül", egymást segítve, odafigyeléssel kell az elesettek felé fordulni. A projekt végén időt szakított rá, hogy személyesen is elbeszélgessen néhány szépkorúval egyéni problémáikról, elképzeléseikről.

aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.