Közélet

Serbán Attila pacifista kiáltványa

Serbán Attila pacifista kiáltványa

2014. március 4., kedd
Serbán Attila pacifista kiáltványa
Serbán Muri E_0168

Kirobbanó erejű dallal lopta be magát Serbán Attila tavaly a Dóm téri nézők szívébe az Elfújta a szélben. Idén friss, fesztivál-szereposztással tér vissza a produkció, őt viszont újra láthatjuk.

A teljes Dóm téri közönség egy emberként, kétségek nélkül tette volna le nem létező fegyverét, amikor

Serbán Attila

tavaly az Elfújta a szél egyik csúcspontjaként a mediterrán éjszakába zengte pacifista kiáltványát, vagyis az előadás egyik legszebb dalát. Az „Emberek, jöjjetek” tomboló sikert aratott, nem véletlen: kirobbanó erejű nóta a háború ellen. Idén újra meghallgathatjuk tőle a dalt, hiszen visszatér a Szabadtérire az Elfújta a szél. A Tony Fontaine szerepét alakító színész számára igazi kihívás a szerep. „A darab elején szinte súlytalan karakter a többi szereplőhöz képest – mondja Serbán Attila. – A báli jelenetben még csak a flörtölés érdekli, a háború lehetősége is csupán hecc számára. Amikor a fronton elveszti a testvérét, kezdeti felszínes jókedve megtörik. Ekkor énekli el ezt a pozitív, erőtől duzzadó dalt. Dramaturgiailag nem sok lehetőség van arra, hogy kibontsam a szerepet, ezért büszke vagyok arra, hogy az egyik legjobb dal az enyém.” Saját bevallása szerint abszolút tud azonosulni a karakterrel, mivel ő is energiát sugárzó személyiség. Az életben is gyakran volt már szüksége erre a tulajdonságra, közeli barátainak szívesen segít nehezebb élethelyzetekben. „Feke Pali az egyik legjobb barátom, két-háromhetente van lehetőségünk összeülni, ilyenkor számtalanszor lendítettem már át gondokon. Persze ő is engem.” Attila azt mondja, ha egy színész nyáron felléphet a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, az az egyik legnagyobb boldogság és szakmai kihívás. Emellett a várost is szereti, idén pedig szerencsére több ideje lesz arra is, hogy ne csak dolgozzon, hanem pihenjen is Szegeden. A csak Szegedre összeállított fesztivál-szereposztással színre kerülő Elfújta a szélben új szereplőként láthatjuk július végén

Dolhai Attilát, Szulák Andreát, Lehoczky Zsuzsát, Muri Enikőt, Kerényi Miklós Mátét

és fekete énekeseket is.

Spiró és Parti Nagy a REÖK-ben

Spiró György

színháztörténeti előadásán és

Parti Nagy Lajos

drámájának HoppArtos feldolgozásán is részt vehet a Reök közönsége jövő héten. Kedden 18 órától a Kossuth-díjas író, irodalomtörténész tart előadást az Erzsébet-kori színházról. A Shakespeare-hetekbe illeszkedő program ingyenes. Parti Nagy Lajos kiváló drámáját, az Ibusárt vitte színre a HoppArt Társulat, ez március 5-én látható, 19 órától.

Sárbogárdi Jolán

vasúti dolgozó sivár életéből az operettek habos-babos világába menekül gondolatban. Az előadás zenei világa az operától a rapig, a musicaltől a mulatósig terjed. Jegyek már kaphatók, elővételben 1500 forintért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.