Közélet

Péntekig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

Péntekig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

2014. március 17., hétfő
Péntekig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba
Kovács Csaba

Két-két delegáltat jelenthetnek be péntek délutánig a szavazatszámláló bizottságokba az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek, valamint az országos listát állító jelölőszervezetek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) pedig egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat. A választási bizottságok megbízott tagjait március 21-én 16 óráig kell bejelenteni. Eddig a szavazatszámláló bizottságokba 705, az oevb-kbe 274 delegáltat jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján. A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdeke, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében. A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki. 2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és (az akkor még működő) területi választási bizottságok munkájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.