Gazdaság

NGM: már 65 ezer online kassza üzemel

NGM: már 65 ezer online kassza üzemel

2014. március 27., csütörtök
NGM: már 65 ezer online kassza üzemel

Üzemszerűen beindult az onlinepénztárgép-rendszer, már 65 ezer gép üzemel, a NAV-hoz pedig 152 millió bizonylat érkezett eddig 353 milliárd forint bruttó értékben - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel csütörtökön.

Hozzátették, hogy az adatokat a pénztárgép munkabizottság is áttekintette, amely újabb ülést tartott. A tagok továbbra is prioritásnak tartották a közlemény szerint, hogy az átállás a kereskedők számára minél egyszerűbben történjen, és hangsúlyozták az állami támogatás szükségességét. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és más ágazatok képviselői is felhívták a figyelmet az 50 ezer forintos állami támogatás szükségességére, és kiemelt szerepére, mert a támogatás érezhetően felgyorsította eddig a pénztárgép-csere folyamatát - áll a közleményben. A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül megvizsgálja az ülésen elhangzott javaslatot, és a rendelkezésre álló adatok elemzését követően dönt a kérdésről - jegyzik meg. A munkabizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a továbbiakban is szoros együttműködés keretében folytatják a munkát, hiszen a bizonylatolási fegyelem erősítése, illetve a gazdaság nagyobb arányú tisztulásának elérése közös cél - hangsúlyozza az NGM. Március közepén a NAV tájékoztatása szerint 59 ezer volt az üzembe helyezett gépek száma. Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-ig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni a támogatást. A kormány azonban úgy döntött, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidőt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg. Azok a vállalkozók pedig, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el türelmi időt kaptak a jövő év első napjáig. Azoknál a vállalkozóknál, akik a korábbi pénztárgéphasználatot váltják fel a számlázás gyakorlatával, a határidő változatlan. Ennek a vállalkozói körnek az első adatszolgáltatást 2014. március 6-án kellett teljesítenie a NAV-nak. Az adóhatóság az ellenőrzése során szem előtt tartja, hogy az adatszolgáltatás kezdeti időszakában az adózóknál felmerülhetnek technikai problémák, értelmezési kérdések - jelezte korábban az NGM. A NAV korábban azt közölte, hogy nagy reményeket fűz az online pénztárgépek bevezetéséhez, a második félévtől már eredményeket is vár. Ilyen volumenű adatszolgáltatás ugyanis még soha nem állt az adóhatóság rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.