Sport

Mocsai Lajos aggódik a férfi kézilabda-válogatott jövője miatt

Mocsai Lajos aggódik a férfi kézilabda-válogatott jövője miatt

2014. március 6., csütörtök
Mocsai Lajos aggódik a férfi kézilabda-válogatott jövője miatt
mocsailajos_magyarorszag_tunezia02_gs

Aggódik a londoni olimpiai negyedik magyar férfi kézilabda-válogatott jövője miatt Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A szakvezető a DIGI Sport Reggeli Start című csütörtöki műsorában elmondta, immár tizenkét csapatból érkeznek a válogatotthoz a játékosok, nagyon kevés az idő a közös gyakorlásra, a magyar légiósok külföldi szerepe is csökken, hazatérésükre viszont kevés a remény. Szerinte a 2016-os riói olimpiáig "gyorsított tehetséggondozással" kell beépíteni a csapatba az egy kézen megszámolható potenciális fiatal játékosokat. Hangsúlyozta, hogy a két kiemelkedő magyar sztárklub, az MKB-MVM Veszprém és a Pick Szeged óriási nemzetközi teljesítménykényszer mellett dolgozik. "Kilenc válogatott játékosom volt a Veszprémben az olimpiai negyedik helyezéskor, most tizenkét csapatból hívtuk be a játékosokat. A meghatározó magyar játékosok mellé légiósok kerültek, akik meg is előzik őket, így kevésbé látom jónak a következő időszakot" - jelezte Mocsai Lajos. Hozzátette: nincsen semmi baja, konfliktusa a nagy klubokkal, a bajnokság szempontjából viszont kellene még négy olyan élcsapat, ahol a magyar játékosok is szerepet kapnak. "Kevés esélyt látok arra, hogy Rióig hazajöjjenek a külföldön játszó válogatottjaink, pedig kinti klubjaikban, lásd

Császár Gábort

, a sztárbevásárlások miatt domináló szerepük csökken, ezzel együtt pedig az önbizalom, teljesítőképesség is kisebb" - mondta. A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy imád fiatalokkal dolgozni, most azonban nincs idő a tehetséggondozásra. "Most a 30 feletti generáció mögött egy kézen megszámolható mennyiségű tehetséges játékos van csak, itt gyors felzárkóztatásra lesz szükség már a riói olimpiára" - jellemezte a helyzetet Mocsai. A szövetségi kapitány szerint "nagyon kemény helyzet" állhat elő azzal, ha a Veszprém bejut a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjébe, mert rá egy héttel, június 8-án a szlovénok ellen sorsdöntő világbajnoki selejtező következik. "A szakmai munkára minimális időnk lesz. A szlovénok vb-negyedikek, ezen a selejtezőn minden játékosomra szükség lenne. Addig viszont mindössze egy hét közös munkára lesz időnk" - mondta Mocsai. A magyar-szlovén párharc győztese vehet részt a 2015-ös katari vb-n, ahonnan már olimpiai selejtezőre jogosító kvótához lehet jutni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.