Közélet

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár

2014. március 28., péntek
Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár

Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Mint felidézte: a rendszerváltoztatást követően az Országgyűlési Könyvtár szélesre tárta kapuit a nyilvánosság előtt, és magas színvonalú szakmai szolgáltatással segítette a törvényhozás munkáját. "Ma már a könyvtárak sokkal inkább információs központok, nemzedékek által felhalmozott tudásanyag gyűjtői, rendszerezői, terjesztői, a nemzeti kultúra őrzői" - mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

Kövér László

hangsúlyozta: a mostani ciklusban megújult Magyarország, benne az Országgyűlés, felújították az Országházat, korszerű látogatóközpont jön létre, újranyílik a parlamenti múzeum, és mindezek mellett nem maradhatott ki az Országgyűlési Könyvtár megújítása sem. A könyvtár átalakításával a felhasználók korszerű szolgáltatásokat kapnak, kényelmesebb körülmények között kutathatnak, több az olvasótermi hely, számos kötettel, többek közt jelentős idegen nyelvű szakirodalommal bővült a kézikönyvtár, mindezek mellett a digitalizált dokumentumokat valamennyi magyar olvasó kutathatja - mondta el Kövér László, majd emlékéremmel és emléklappal köszönte meg mindazok munkáját, akik szerepet játszottak a könyvtár megújításában.

Bellavics István

, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója felidézte, az Országgyűlés elnöke 2012-ben ideiglenes bizottságot hozott létre a könyvtár megújítása érdekében, majd a grémium javaslatai nyomán ment végre az intézmény működési struktúrájának és térszerkezetének megújítása. A nagyolvasót

Steindl Imre

eredeti tervei alapján, az 1902-es állapotnak megfelelően állították vissza, így a teremnek csaknem duplájára nőtt a befogadóképessége és 5000-ről 30 ezerre nőtt a szabadpolcos könyvek száma. Sor került az állomány frissítésére is - közölte az igazgató, hangsúlyozva azt is, hogy a távoli elérést és a helybenhasználatot ugyanolyan fontosságúnak tekintik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.