Közélet

Megkezdődtek a tárgyalások Brüsszelben az ukrajnai konfliktusról

Megkezdődtek a tárgyalások Brüsszelben az ukrajnai konfliktusról

2014. március 6., csütörtök
Megkezdődtek a tárgyalások Brüsszelben az ukrajnai konfliktusról

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel kezdtek egyeztetéseket az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójuk előtt.

Az uniós vezetők ezt követően, körülbelül egy órásra tervezett munkaebéden folytatják le a politikai vitát az ukrajnai helyzetre adandó uniós válaszról és az Oroszországgal szembeni esetleges büntetőintézkedésekről.

David Cameron

brit kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve úgy nyilatkozott, hogy azt a világos üzenetet kell megfogalmazni Oroszország számára, hogy az általa tett lépések elfogadhatatlanok, és lesznek következményeik. Mindemellett a brit miniszterelnök annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy az új kijevi kormány és Moszkva között be kell indulnia a párbeszédnek.

Francois Hollande

a megbeszélések kezdete előtt úgy nyilatkozott, hogy a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Moszkvára, az esetleges szankciók kilátásba helyezése a közvetlen párbeszéd és a konfliktus enyhítésének beindítását hivatott szolgálni. "Nem a feszültséget akarjuk még tovább növelni, hanem meg szeretnénk nyitni az utat a párbeszéd felé" - hangoztatta a francia államfő.

Angela Merkel

közölte, hogy Németország erőteljesen támogatja az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot. A német kormányfő szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ám kiemelte, hogy emellett valóban szó lesz a csúcstalálkozón büntetőintézkedésekről, amelyek bevezetése attól függ, hogy sikerül-e fejlődést felmutatni az Oroszország és az új ukrán kormány közötti párbeszédben. Egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata a csúcsértekezlet előtt úgy nyilatkozott, hogy alapvetően az a kérdés vár megválaszolásra, hogy eleget tett-e Oroszország az EU hétfői felszólításának, és megtette-e az elvárt lépéseket az ukrán konfliktus enyhítése érdekében. Ennek elmaradása esetére helyezett ugyanis kilátásba az unió szankciókat. A diplomáciai forrás úgy vélekedett, hogy azóta nem éleződött tovább a helyzet, és párbeszéd folyik Oroszországgal. Rámutatott, hogy Angela Merkel német kancellár kontaktcsoport felállítását szorgalmazza, ám kérdés, hogy az kikből állna és mire kapna felhatalmazást. A neve elhallgatását kérő tisztviselő ismertette, hogy Moszkva egyértelműen a február 21-én Janukovics elnök és az ukrán ellenzék által aláírt megállapodáshoz szeretné "visszatekerni az órát" és "inkluzív", mindenkit magába foglaló vezetést szeretne látni Ukrajna élén. Az EU-forrás szerint a csúcs résztvevői támogatásukról biztosítják majd az Európai Bizottság által szerdán ismertetett mentőcsomagot Ukrajna számára, amellyel az EU szándékozik kivenni a részét az Ukrajna stabilizálására irányuló nemzetközi erőfeszítésekből. A diplomata emlékeztetett, hogy a teljes, összességében 11 milliárd eurós csomag előfeltétele, hogy Ukrajna megállapodjon az IMF-fel. Az intézkedések célja Ukrajna "felszínen tartása" vagyis megmentése a csődtől - értékelte a diplomata, aki arról is beszélt, hogy bár a csúcs résztvevői egyeztetnek az ukrán miniszterelnökkel, a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény azonnali aláírásáról nincs szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.