Kultúra

Makovecz Imre munkáit bemutató kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban

Makovecz Imre munkáit bemutató kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban

2014. március 13., csütörtök
Makovecz Imre munkáit bemutató kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban
makovecz

Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) örökös tiszteletbeli elnöke életművéből nyílik válogatott kiállítás vasárnap a felújított Pesti Vigadóban.

A szeptember 21-ig látogatható Makovecz - …összekötni az eget és a földet című tárlat válogatást ad

Makovecz Imre

legfontosabb munkáiból, írásaiból, terveiből és házaiból, mivel az életmű feldolgozása, rendszerezése még folyik - hangsúlyozta

Csernyus Lőrinc

építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI-nek. Mint mondta, a kiállítás címe idézet Makovecz Imrétől, aki azt írta, hogy az építész igazi feladata az eget és a földet összekötni. A tárlaton egyebek mellett az építész munkáit, merített papirosra készített rajzait és grafikáit, valamint fotókat és dokumentumokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Vigadó V. és VI. emeletén három teremben. A VI. emeleten állítják fel az eddig meg nem valósult felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templom 3,5 méteres modelljét, mellette két, gipszből készített angyalfigurával. Emellett számítógépes rajzokkal, papírmodellekkel mutatják be a templom jelenlegi állapotát és alakulását, mivel Makovecz Imre ezt a vázlattervet nem fejezte be, itt hagyta ránk - mondta el Csernyus Lőrinc, hozzátéve: az V. emeleten három kisebb makettet - a paksi katolikus templomot, a visegrádi Erdei Művelődési Házat és a sevillai világkiállítás magyar nemzeti pavilonjának kicsinyített mását - is láthatja a közönség. Makovecz Imre megépült és tervezett épületeinek fotóit a tárlat 60 tablón ismerteti, az üvegtárlókban az építész skiccrajzait, fényképeket és személyes munkaeszközöket állítottak ki, a falmatricákon pedig Makovecz saját kézzel írt idézetei olvashatók. Az érdeklődők emellett három filmet tekinthetnek meg:

Osskó Judit

építész-szerkesztő 25 perces összeállítását,

Dárday István

3 perces animációját a krisztinavárosi templomról és a Szerelmes földrajz című sorozat vele készült epizódját. A kiállításra háromnyelvű - magyar, angol, német - katalógust ad ki az MMA. A kiadványban olvashatók Makovecz Imre elvei az organikus építészetről, csoportosítva megtalálhatók templomai, közösségi épületei és a

Bartók Béla

színpadi műveihez tervezett díszletei is. Az MMA célja, hogy a Balassi Intézeten keresztül európai városokban is bemutassa a tárlatot - hangsúlyozta Csernyus Lőrinc, hozzátéve: a kiállítás ideje alatt több szakmai konferenciát tartanak meghívott előadókkal. Makovecz Imre egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának megtervezésére 1990-ben kapott megbízást. Az 1992 áprilisában megnyílt világkiállításon az általa tervezett és kivitelezett épület nagy nemzetközi sikert aratott, ennek elismeréseként 1992. június 5-én megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést. Alkotásai közé tartozik egyebek mellett a budapesti mezőgazdasági kiállítás épülete, a lakiteleki kilátó, a szentendrei szolgáltató ház, és a paksi katolikus templom. Munkásságát 1969-ben Ybl Miklós-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség-díjjal, 1997-ben a Francia Építészeti Akadémia aranyérmével tüntették ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.