Sport

Kosárlabda: hatalmas csatát nyert a Szedeák a Jászberény ellen + FOTÓK, VIDEÓ

Kosárlabda: hatalmas csatát nyert a Szedeák a Jászberény ellen + FOTÓK, VIDEÓ

2014. március 11., kedd
Kosárlabda: hatalmas csatát nyert a Szedeák a Jászberény ellen + FOTÓK, VIDEÓ
szedeak_jaszbereny15_gs

Végig kiélezett küzdelemben gyűrte le a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese a jászberényieket, megszerezve a szegediek létfontosságú, első középszakasz-győzelmét.

Már az első percektől kezdve, a két és fél héttel korábbihoz hasonló, kiélezett, szoros csatát ígért a Naturtex-SZTE-Szedeák - FORTRESS Jászberény találkozó, amelyben a hazaiak első, középszakaszbeli győzelmükért, a vendégek pedig újabb skalpjukért hajtottak. Szorgosan gyűjtögetni is kezdte a hazai gárda a pontjait, elszakadni azonban nem tudott a vendégektől, akik honosított-légiós kezdőötösük három tagja, Mladenovics Dejan és Bruno Sundov hárompontosaival zárkóztak (10-9). A honosított Szavics Branko vezérletével és kosaraival aztán tartotta a lépést a hazaiakkal, sőt, a vezetést is átvette a jászberényi alkulat, majd a negyed végére meg tudott lépni öt ponttal is Sundov kosaraival, ám hazai részről Jerrell Williams nagyon élt a palánk alatt, négy személyi hibát harcolt ki, két ilyennel zárkózott a Szedeák az első tíz perc végére 20-23-ra. A folytatásban Horváth Ákos egy technikai faultért megítélt büntetőivel vissza is kapaszkodtak a hazaiak, majd Molnár András pár másodperc alatt két triplát is szórt, így egy 10-0-s sorzattal fordítottak a hazaiak, amire gyorsan jött egy 6-0-s berényi széria Sundov, Mladenovics és Horti Bálint részéről (28-29). Vad iramú, kapkodós játék alakult, ki, amelybe pár vitatható játékvezetői ítélet további feszültséget vezetett, így a kapkodós, ideges, eredménytelen játék rányomta bélyegét a negyed képére. Rengeteg pontatlanság és eladott labda tarkította a meccs ezen szakaszát, s míg hazai oldalon Branko Jereminov két hárompontosa, a Sundov árnyékában a mérkőzés hajrájáig csak mellékszerepekhez jutó Csorvási Milán ziccere és Williams triplája hullot be, addig a túloldalon Horti és a bosnyák Mirza Ahmetbasic szerzett pontokat, a nagyszünetre pedig 41-39-es hazai vezetést regisztrálhattunk.

szedeak_jaszbereny01_gs

A harmadik negyed elején nagyon zavarba hozta, és sok hibára kényszerítette a házigazdákat Srdjan Antic alakulata, Sundov egyenlítése után gyorsan elhúztak öt ponttal, majd Csorvási Milán kettő plusz egyesével, és a vajkezű Jereminov menetrendszerű triplájával használta ki a vendégek rövidzárlatát a Szedeák, 54-54-re kiegyenlítve. A vezetést ugyanakkor nem sikerült átvenni. Sundovval és Mladenoviccsal nem bírtak a hazaiak, Csorvási Milán különösen nehezen viselte, hogy a palánk alatt kevés szerephez jut a nála 13 centivel magasabb, NBA-t megjárt horvát center miatt, le is kapta gyorsan Nikola Lazic, nehogy úgy járjon, mint Zalaegerszegen a reklamáló Vida Máté. A negyed végére az addigi legnagyobb különbség alakult ki a berényi irányító és center játéka folytán, 64-58-ra léptek meg a vendégek. Ám nem dőlt el semmi, sőt, érezhető volt, hogy a a szegedieknek is ugyanúgy megvan az esélyük a győzelemre, de nem kizárt a túlórázás sem. Horváth Ákos sokadik elrontott triplájával indult a zárófelvonás, ám az ezúttal jó napot kifogó Williams szép ziccerrel kapaszkodtatta övéit. Horváth ugyan egy közelivel hamar javított, ám Sundov és Mladenovics, az est két legjobbja a vendégeknél továbbra is megoldhatatlannak látszó fejtörést okozott Nikola Lazic egységének. Aztán egy hazai időkérést követően egyszeriben koncentráltabbá vált a Szedeák játéka, sorra hibára késztették a vendégeket, meg-megnyerték a lepattanócsatákat, s 62-68-ról Csorvási Milán három pontjával és Jereminov negyedik hárompontosával ki is egyenlítettek a Tisza-partiak. Felváltva hullott két-két pont, aztán a hajrához érkezve a pontszerzésben gyengélkedő, ám lepattanózásban és asszisztokban jeleskedő Jonathan Levy kettesével már a Szedeák vezetett, ám Szavics triplája a találkozón utoljára még jászsági vezetést jelentett (72-73). Csorvási Milán aztán még inkább szárnyra kapott Sundov kipontozódásával, ziccerére bedobta a személyiért járó plusz dobást is, majd utána a palánk alatt már jobban boldogulva újabb kettest szerzett. A hazai közönség érezte, hogy ezt a meccset négypontos előnyéről már nem fogja már elbukni a Szeged, amely ezután végeláthatatlan büntetőcsatába bocsátkozott a vendégekkel - s olyannyira jobban jött ki belőle, hogy Horváth Ákos, hatodik kísérletre süllyedő triplája az utolsó másodpercben már csak hab volt a tortán: 84-77-re megérdemelten nyert a koncentráltabb játékkal hajrázó Szedeák, megszerezve létfontosságú első diadalát a középszakaszban. http://www.youtube.com/watch?v=jNhRxzD8l_I

Ami a statisztikát illeti

Hazai részről Branko Jereminov az ász! A szerb irányító 16 pontig jutott öt kísérletből négy hárompontosával, amelyek rendre kulcsfontosságú pillanatokban születtek. Emellett 3 labdát szerzett, 6 faultot harcolt ki, 4 gólpasszt is jegyez - igaz van 4 eladott labdája 30 perc alatt. Csorvási Milán is kiemelést érdemel, a végére nyerő ember lett, miután nagy küzdelem árán megszabadult Sundovtól. 60%-os mezőnystatisztikája mellé 8 lepattanója, 3 labdaszerzése, és 2 látványos blokkja érdemel még említést 28 percnyi játéka során. Meg kell említeni a két amerikait is. Jono Levy ugyan csak 13 pontot dobott, s azt is 50%-nél gyengébben mezőnyözve, ugyanakkor szedett 10 lepattanót, szerzett 4 labdát, és kiosztott 7 gólpasszt - igaz, 4 alkalommal eladta a labdát 38 percnyi játéka alatt. Jerrell Williams is szorgosan gyűjtögette pontjait ugyancsak valamivel gyengébben dobva 50%-nál, 5 lepattanót szedett, ám 7 faultot harcolt ki, egyszer pedig még blokkolni is tudott 28 perc játék során. Jászberényi részről abszolút kiemelendő a két 21 pontos, Mladenovics és Sundov, előbbi kétszer volt eredményes távolról, ugyancsak valamivel 50% alatt dobott mezőnyből, 4 személyit harcolt ki és 2 asszisztot jegyez 35 perc alatt, míg utóbbi vitathatatlan úr volt a palánk alatt a meccs jelentős részében, ugyancsak 50% alatt mezőnyözött, 10 lepattanót szedett, 8 személyit harcolt ki 33 perc alatt. A 17 pontos Szavics Branko ugyancsak társaihoz hasonlóan dobta a mezőnykosarakat, 4-4 lepattanója és asszisztja mellé azonban 6 labdát adott el, távoli kísérletei pedig gyengén sikerültek, miközben végigjátszotta a mérkőzést. A csapatstatisztikákat tekintve mondhatnánk, a jobb hárompontos mutatóval nyert a Szedeák, hiszen 22-22 kísérletből 8 ment be a hazaiak, 4 a vendégek oldalán, ugyanakkor a büntetők terén gyengébben muzsikáltak a szegediek (27/20 ill. 18/15). A szoros csatát jellemzi, hogy a hazaiak 40, a vendégek 36 lepattanót szedtek, igaz, e tekintetben a harmadik negyed végéig, illetve Sundov kieséséig magasan a vendégek vezettek, továbbá ugyanide sorolható a 16-16 eladott labda, a labdaszerzések (12/11) faultok (23/22) és az asszisztok (13/11) hasonló száma is.

Férfi kosárlabda NB I/A középszakasz 3. forduló:

Naturtex-SZTE-Szedeák - FORTRESS Jászberény 84-77 (20-23, 21-18, 17-25, 26-13)

Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Papp P., Tőzsér, Gál J. (ellenőr: Benczur).

Szedeák:

JEREMINOV 16/12, LEVY 13, Horváth Á. 13/3, WILLIAMS 17/3, CSORVÁSI M. 15.

Csere:

Wirth 1, Csorvási L., Molnár A. 9/6, Kiss Zs.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Jászberény:

Szavics 17, MLADENOVICS 21/6, Ahmetbasic 7, Dukics 2, SUNDOV 21/3.

Csere:

Varga I., Horti 9, Szögi.

Vezetőedző:

Srdjan Antic.

Kipontozódott:

Levy (40'), ill. Sundov (38'). Nikola Lazic:

"Fontos és nehéz mérkőzés volt, ideges játékunkat jól példázza, hogy az első félidőben 10 eladott labda nehezítette dolgunkat. Az utolsó negyed koncentrált és hatékony játékával megérdemelt győzelmet arattunk."

Srdjan Antic:

"Sérüléssel bajlódó kulcsembereink nélkül három negyeden át a mi akaratunk érvényesült. A technikai hibák, és a szabálytalanságok megítélésében nem voltak következetesek a játékvezetők."

Online közvetítésünk:

VÉGE! 84-77 (20-23, 21-18, 17-25, 26-13)40' Meg kell nyerni! Talpon a csarnok, Horváth triplája rossz, de a lepattanó Csorvási Miláné! 77-73! Jó a védekezés, aztán egy fault, Jereminov dobhat, de csak időkérés után. 35,3 vissza, vastaps a szegedi drukkerektől. Jereminov két dobása, egy benn, 78-73, még egy benn, 79-73! A kötelező fault, amivel Levy is kipontozódik, Ahmetbasic dobhat kettőt, 79-75. Horti odaüt Molnár Andrásnak, két dobás jön, 26,6 vissza. Molnár egyet dob be, 80-75! Mladenovics dobhat kettőt a büntetőcsata újabb fejezeteként, amikor 20,8 vissza. 80-77, időt kér a Szedeák. Jereminov büntetőzhet, 81-77, 82-77! Kimarad a berényi dobás, Kolti leszedi, de még Horváth Ákos a végére csak beszór egy triplát! 84-77! 39' Varga István ront egy távolit. Izgalmas végjátékba érkezünk. Horváth Ákos triplája homály, hiába menti meg Molnár András, lemegy a támadóidő. A Berény kér is gyorsan, de csak simát. 91 mp vissza. Csorvási Milán most blokkolja Szavicsot, amikor felmenne a palánkra az irányító. Mladenovicsot ugyanúgy! Rossza távoli, leszedi Jono! 38' Kimarad Molnár András dobása, de a túloldali is. Csorvási Milán személyivel együtt szerez két pontot! És kipontozódik Sundov is. 75-73 a plusz dobással! 37' Kimarad ismét a berényi betörés, megvan a lepattanó. Horváth triplája rossz a sarokból, de remekül érkezik Jono, 72-70. Na, most megjön a hazai drukkerek hangja! Szavics hatalmas triplája, 72-73. 36' Mladenovics köröz a palánk alatt, 68-70. Horváth Ákos tör be nagy lendülettel, rosszul teszi fel, de alátartanak a kezének, két dobás. Palánkról mindkettő, 70-70. Jono remekül, leszedi a lecsorgót.. Hiba elől. 35' Branko Jereminov triplája nagyon kellett! 66-68! Jono szerez lepattanót, és még egy személyit is fújat Varga Istvánra. Időt kér Srdjan Antic. Csorvási Milán bátran tör be, szépen teszi fel, 68-68! 34' Csorvási Milán harcol a palánk alatt, két dobás a jutalma, csak egyet értékesít, 63-68. Labdaszerzés után elrontja támadását a házigazda. Mladenovics most rövid, Koltié a lecsorgó. 33' Mladenovics játssza tisztára magát, jó a tempó, 62-68. Nagy berényi szurkolás kezdődik, hazai részről most csend van. Időt kér Nikola Lazic. Mladenovics hármasa rossz. 32' Sundov könnyedén, teljes légi fölényben, 60-66. Levy nem találja el a sarokból a gyűrűt, Horváth Ákos ott a lepattanón, 62-66. 31' Horváth Ákos hármasa újfent rossz. Eladott labda után Szavics nem tud élni a lehetőséggel. Williams harcosan, 60-64.
szedeak_jaszbereny19_gs
III. negyed: 58-64 (20-23, 21-18, 17-25)30' Williams büntetői, egy benn, 58-62. Mladenovics tör be, 58-64. Jono tempója lejön. 29' Molnár András remekül tör be, 57-58! Sundov büntetőzik, 57-60. Ismét berényi labdaszerzés, jön is a drukkereik hangja. Mladenovics, 57-62. 28' Sundov kosárra dobást imitálva passzol - Williamsnek. Jono Levy harcol ki egy személyit, két dobás, egy benn, 55-56. Csorvási Milánnak nem sikerül a palánk alól újabb kettest dobnia, Sundovval nem bír. Aztán reklamál, gyorsan lehívja Lazic mester, de a technikai így is jár. Szavics bedobja mindkettőt, és labda ott, 55-58. 27' Mladenovics kap egy strigulát a faultokhoz. Jono tempója rövid. Horti középtávolija eléág a berényi vezetéshez, 54-56. Csorvási Levente pontatlan. 26' Sundov tempója rossz. Rossz a szegedi akció, megszerzi a Berény. Horti harcol ki faultot. Két dobása van, benn is mindkettő, 54-54. Nagyon szoros. 25' Jono betörése, 51-52! Jereminov labdaszerzés után triplát vállal, talál, süllyed, 54-52! Szavicsé nem talál, nem süllyed. Másodszor sem, de megmentik a lecsorgót. 24' Csorvási Milán kettese a palánk alatt, aztán a ráadás is jöhet, 48-50! Sundov ismét, 48-52. Williams büntetői, ismét csak a fele jó, 49-52. Berényi hiba elől. 23' Ahmetbasic harcol ki egy faultot Levyn. Sundov álltában behúzza a feladott laszti, 45-48. Szavics azt csinál a hazai gyűrű alatt, amit akar, senki nem bántja, 45-50. 22' Sundov ismét, aztán Horváth Ákostól csen lasztit Mladenovics, 41-45 a ziccer után. Még egy bónusz is jöhet, ez rossz, de visszafújják, javít, 41-46. Williams, 43-46! Aztán megint ő egy szerzett labdával, 45-46! 21' Sundov egyenlítésével kezd a második félidő, 41-41. Horváth Ákos távolija ismét pontatlan.
szedeak_jaszbereny26_gs
II. negyed: 41-39 (20-23, 21-18)20' Horváth tempója kimarad. Hiba a berényieknél, türelmesen támad a Szedeák. Jono tempója rossz, Williams leszedi, de rossz. 19' Szavics passza talán kosárra ment, de annak még rosszabb volt. Eladott labdák mindkét oldalon, aztán berényi tájmaut. Williams triplája, visszavonjuk a korábbi minősítést, 41-39! Jereminov szerez labdát. 18' Levy tempója jó! 38-39. Varga István távolija lejön. Jonoé is. 17' Horváth Ákos szépen cselez, aztán eladja a labdát, indul Ahmetbasic, bedobja a ziccert, és még fault is, ahogy kell, Horváth ellen fújják. Bedobja a bosnyák, 36-39. Kiss Zsolt benn. Jó védekezés. 16' Ahmetbasic a palánk alatt, berényi labdaszerzés után, 36-35. Kissé flúgos futam a meccs eddig, időkérés következik. Horti büntetőzik, 36-36, egy benn. 15' Mladenovics triplája rossz, Csorvási Milán kettese benn, 36-31! Újabb pontatlan berényi távoli, de a lecsorgót begyűjtik, Horti szerez két pontot, emberrel együtt, a bónusz kimarad, 36-33. Csorvási Milán lepattanót szed, de erős a passz Levynek. 14' Molnár András tempója rossz. Jereminov kap labdát elől tisztán, inkább a triplára megy, benn is van! 34-31! 13' Kihagyott távolik és tempók mindkét oldalon. Jereminov töri meg a jeget egy triplával! 31-29! Szavics, 31-31. 12' Csorvási Levente távolija rossz. A két szurkolóhad felváltva szidja a bírókat, vagy éppen egyszerre, javában megy a hülyézés. Williamsre fújnak faultot. Horti kettese, 28-27. Csorvási Levente a gyűrűt alig találja el, Mladenovicsról ugyanez nem mondható el, 28-29. A szegedi 10-0-s széria után itt a 6-0-s berényi. 11' Horváth bedobja a két technikait, és labda itt, 22-23. A vendégszurkolók megállás nélkül szidják a bírókat. Molnárt ez nem zavarja, tisztára játsszák, a sarokból triplát szór. Jereminov jól védekezik, Molnár meg még egy triplát hint! Elképesztő! 28-23! Srdjan Antic leordítja a vendég kispadon ülő, körülötte álló játékosai fejét... Sundov tempója benn, 28-25.
szedeak_jaszbereny11_gs
I. negyed: 20-2310' Szavics bedob egy közelit, 18-23. Aztán lebdavesztés, jön ismét a kék mezes alakulat. És jön Jereminov is. Molnár András is benn. Williams szerez kosarat, 20-23. Technikait kap az egyik berényi játékos a negyed végén. 9' Williams távolija, ez nem az ő műfaja... Aztán Mladenovics is kihagyja a magáét. Jó a szegedi védekezés, de még mindig a Jászberénynél a laszti. Aztán labdaszerzés, szépen kipasszolt akció, de Levy kihagyja. Horváth Ákos blokkolja le az indítást a Berénynél. 8' Időkérés, miközben a berényi drukkerek szidják a sporikat, akik szerintük plusz dobást kellett volna fújjanak Sundov kosara után. Horti feltett labdája is szédeleg a gyűrűn, aztán kifelé hull. Méltatlankodik mindenki, aki berényi, itt az ötödik faultja a vendégeknek, Wirth büntetőzik, palánkról benn van az első, a második rövid, 18-19. Csorvási Levente váltja Milánt, aztán Sundov büntetői, 18-21. 7' Csorvási Milán az ellenfélnek ment meg egy labdát, de Mladenovics elrontja a ziccert. Williams újabb faultot harcol ki, újabb kettőt dobhat, hátha bemegy. Benn is mindkettő, 17-17, most a Szedeák egyenlít. Sundov saját lepattanóját teszi vissza, 17-19. Horváthnak ugyanez nem sikerül. 6' Levy kosara, 15-13! Szavics teszi fel, 15-15, fej-fej mellett. Jono elképzelés nélküli hármaskísérlete rossz. Szavics kettese jó, és még egy ráadás is jöhet. De előbb pályára lép Wirth Ádám. Kimarad a dobás, de így is 15-17. 5' Levy passzával Williams térül-fordul, odacsapnak, nem megy be, így két dobás. Srdjan Antic máris bőszen reklamál a zsűriasztalnak, technikait reklamálva kontrázik rá a lelátó. Csak egy bünti benn, 13-11. Szavics egyenlít, 13-13. Kimaradó támadások, és eladott labdák mindkét oldalon. 4' Sundovra nem lép ki a Szedeák, dob egy triplát ő is, 10-9, eddig háromból három hárompontos a vendégeknél. Jono Levy válasza, majd Dukics tempója, 12-11. 3' Dukics ront egy tempót, aztán eladja a Szedeák a lasztit, Mladenovic azonban közeli, gyorspassz helyett a lelátót célozza labdájával, annyira rossz. Aztán szegedi hiba után triplával javít, 8-6. Jono Levy is beszórja a magáét, 10-6! 2' Mladenovics középről ereszt el egy távolit, megáll a gyűrű szélén, aztán beszédül... Horváth Ákos visszavág egy trojkával! 6-3! Kimarad ismét a berényi attak, Mladenovics a másik oldalon, 8-3! 1' Williams elüti a fedobott lasztit a jóval magasabb Sundov elől. Aztán a támadásnál fault Jerrell ellen, aki máris kettőt büntetőzhet, Az első bemelegítődobás, rossz, a második benn, 1-0. A vendégek első támadása eredménytelen. Csorvási Milán aztán a palánk alatt háttal teszi fel, benn van, 3-0! 17.55: Kezdődik a felkonf, jön a névsorolvasás, előbb a kék mezes berényiek, majd a fehér mezes hazaiak. Kissé fura a vendégeket köszöntő dudakoncert után a hazaiaknak szóló kimért taps... Rövidesen kezdünk! Még egy kis Metallica: Sad but True a feldobás előtt. Reméljük meccs után nem a mieinknek kell azt mondania, hogy szomorú, de igaz...
szedeak_jaszbereny08_gs
17.50: Megszólalnak Lehel kürtjei - ismét népes jászberényi tábor kísérte el kedvenceit, most jelezték, ők is itt vannak. 17.45: Szépen sorjáznak a drukkerek az újszegedi sportcsarnokba, úgy tűnik nagy érdeklődés övezi a szinte sorsdöntőnek tekinthető csatát. 17.35: Jó tíz perce pályán a csapatok, megy a pattogtatás, zajlik a melegítés. 17.30: Köszöntjük Olvasóinkat és a monitor előtt szurkolókat az újszegedi sportcsarnokból, ahol rövidesen kezdődik a Szedeák és a Jászberény szezonbeli harmadik összecsapása! Az első kettőt a szegediek nyerték, előbb ősszel egy parádés diadallal 101-85-re, majd utóbb két és fél hete itthon sokkal kiélezettebb csatában 84-75-re. Hogy most mi lesz, azt egyelőre nehéz megjósolni: a hazaiaknak mindenképp győzniük kell, különben eddigi két vereségük után már-már beláthatatlanul távol kerülnek a megálmodott célok, a vendégek ugyanakkor bravúrgyőzelmet arattak legutóbb a Körmend ellen. Kezdés: 18 óra!Beharangozó írásunk itt olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.