Kultúra

Irodalmi Woodstock a szegedi egyetem könyvtári éjszakáján + FOTÓK

Irodalmi Woodstock a szegedi egyetem könyvtári éjszakáján + FOTÓK

2014. március 28., péntek
Irodalmi Woodstock a szegedi egyetem könyvtári éjszakáján + FOTÓK
konyvtari_ejszaka03_gs

A beatkorszakot elevenítették fel az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtárban csütörtök este a VIII. Könyvtári Éjszakán. Oldtimer autók, könyvtári túrák, rock-dokumentumfilmek és előadások, valamint retró divatbemutató várta az érdeklődőket az egyetemi bibliotékában.

"A Hard Day's Night", vagyis "Egy nehéz nap éjszakája" címet adta nyolcadik könyvtári éjszakájának az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár. A híres Beatles-nótához illően idén a beat és a hippimozgalmak korszakába repítettek el, melyet korabeli ruhákkal, könyvekkel, berendezési tárgyakkal, sőt autókkal és motorokkal is felidéztek. "Egy időutazásra fűztük föl évek óta a Könyvtári Éjszaka rendezvénysorozatot: az ókortól indultunk és tavaly már a '20-as évek hangulatában tellett a rendezvény, idénre néhány évtizedet ugrottunk csak előre" - magyarázta

Bakonyiné Ficzkó Ildikó

, a könyvtár szakirodalmi információs osztályának vezetője. A kiállított tárgyak, a tematikus kvízek és előadások segítségével az is betekintést nyerhetett ebbe a rendkívül színes időszakba, aki már csak mozikban és dokumentumfilmeken találkozhatott vele. A TIK épületének bejáratánál korhű oldtimer autók várták a látogatókat: a Škoda Felicia, Moszkvics, Opel Kapitän, Pannonia mellett az az M72-es Ural motor is felsorakozott, amely valaha a Magyar Rádió és televíziós társaság közvetítőjárműveként funkcionált. A vitrinekbe régi bakelitlemezek, kitüntetések, iratok és kártyanaptárak kerültek, valamint jó pár régi könyvet, az akkor divatos pöttyös és csíkos köteteket is megtekinthették. A hallgatók bőszen túrták a leselejtezett könyvek halmait, melyek mindegyikét 200 forintos áron vásárolhatták meg. Érdemes volt annak is kilátogatnia, aki nagy könyvtári tartozással rendelkezett, 9 és 12 óra között ugyanis ismét meghirdették a "Kegyelem óráit", az ekkor visszahozott művek tartozásait ez alkalommal elengedték. A könyvtár dolgozói a kornak megfelelő sminkben és ruházatban mutatkoztak be, és egy divatbemutatón is felvonultak, míg az önként jelentkezők verselhettek, énekelhettek, sőt még lufizsonglőrködési tehetségüket is megvillanthatták a "Ki mit tudon". Az egyetem oktatóinak segítségével mélyebben is elmerülhettünk a rock- és beatkultúrában, előadásaik mellett kvízek, rejtvények kitöltésével szórakoztathatták magukat a TIK-be látogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.