Írjon nekünk

Szórakozás

Hétfői programajánló: KÖ7, Lengyel Filmestek és Gypo Circus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Gypo-Circus1Az IH-ban kezdetét veszi a KÖ7, vagyis a Középiskolások Hete, mely keretében Gypo Circus koncertre is invitálják az érdeklődőket. A Belvárosi moziban Lengyel Filmesteket rendeznek, míg a Grandban folytatódik a Peremvidékek, cigány-magyar határ sorozat.

Az IH Rendezvényközpont egy teljes héten át a középiskolások bázisává válik. A régi hagyományokat újjáélesztő rendezvénysorozat célja, hogy megszólítsa és aktivizálja a szegedi fiatalokat, főként a középiskolás korosztályt, és közös alkotásra, szabadidő kulturált eltöltésére kínáljon teret és lehetőséget a számukra. A KÖ7-en a fiatalok elkészítenek egy installációt is Szeged városáról. Az „Építmény” névre keresztelt közösségi alkotás egyben kiállító térként is funkcionál, ahol bemutatásra kerülnek különböző Szegedhez kötődő képzőművészeti munkák a hét folyamán. Minden nap más és más művészeti ágak kerülnek fókuszpontba. Hétfőn az építészet, a film, a fotózás, és a számítógépes grafika a téma a 15 órakor kezdődő rendezvényen.

Atlantisz és az atlantisziak nyomai ókori egyiptomi forrásokban és a mexikói mítoszok világában címmel tart előadást 16 órakor az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületében Pécsi Ágnes egyiptológus. A geológia, régészet, civilizációtörténet számos adalékkal járult már hozzá az Atlantisz-mítoszok valóságalapjának kutatásához. Az előadásban néhány gondolat lát napvilágot a Tikalban található El Mundo Perdido – Elveszett Világ(ok) Piramisa –, és egy ókori egyiptomi irodalmi szöveg, A hajótörött történetének egy részlete alapján.

Az Ifjú Szegedi Alkotók páholyának második hivatalos kiállítását 18 órakor nyitják meg az Irinyi Bisztróban. A kiállított képek két hétig lesznek láthatóak.

A Grand Caféban 18 órától folytatódik a Peremvidékek, cigány-magyar határ sorozat. Ezúttal a rendszerváltás vesztesei címmel rendeznek filmklubot. Az Ózd-sorozat keretében a Miénk a gyár I-II. 1988-1993, fekete-fehér magyar dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. Az Almási Tamás által rendezett kétórás film vetítése előtt Lencsés Gyula (SZTE Szociológia Tanszék) mond bevezetőt.

Lengyel Filmesteket rendeznek a Belvárosi moziban március 31-e és április 4-e között. A 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a Róza című filmet vetítik, majd 20.15-től a Plázacicákat vetítik. Előbbi alkotás 1945 nyarán játszódik. Tadeusz, a Honi Hadsereg egykori katonája, akitől a háború mindent elvett, Mazúria vidékén vándorol. Eljut egy német katona özvegye által lakott nagy gazdaságba. Rózsa, az özvegy hűvösen fogadja Tadeuszt, de megengedi neki, hogy ott éjszakázzon. Tadeusz a vendéglátást házkörüli munkával hálálja meg. Rózsának, bár nem ismeri be, elsősorban arra van szüksége, hogy valaki megvédje őt a gazdaságát fosztogató tolvajoktól. Tadeusz fokozatosan megismeri az asszony magányának okait. A háború pusztította tájon, ahol a remény propagandafogássá vált, a két, egymástól oly távol eső világból származó ember között szerelem szövődik.

A Plázacicák olyan lányokról szól, akik szabadidejüket bevásárlóközpontokban töltik. Férfiakkal ismerkednek, akik szexért cserébe leginkább olcsó ajándékokat vásárolnak nekik. Zsákmányszerző területük a plázák világa, amely viszonylagos névtelenséget, kényelmet (étkezési lehetőségek, ingyen WC), a szexuális célpontok viszonylag nagy kínálatát (széles a kor, a fizikai és anyagi lehetőségek szerinti differenciálódás), valamint a tranzakciók gyors lebonyolításának lehetőségét biztosítja számukra (a boltok a szolgáltatás ellenértékének számító termékek széles választékát kínálják). Hogy hihetetlen? Pedig igaz. A film a fiatalkorúak prostitúciójának problémájával való szembenézés próbája. Mintha egyfajta szociológiai elemzésről lenne szó; a rendezőnő megkísérli bemutatni a lányok hozzáállását, szemügyre veszi családjukat és környezetüket. Egy tudós hűvösségével vázolja fel amit állít, és megpróbál rámutatni az okokra és az okozatra.

Ingyenes Gypo Circus koncertre invitálják az érdeklődőket 19 órára az IH Rendezvényközpontba. „2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a Gypo Circust. A tagok régi álma volt egy olyan zenekar létrehozása, ahol a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak, ezzel bár stílust nem teremtve, Magyarországon eddig nem hallott hangzást felépítve” – írják magukról.

Az eNeNKá lép fel 20-30-tól a Kapca Kávézó-Bisztróban. Az eNeNKá zenekar (Nevet Nem Kell) néhány éve állt össze. Ez idő alatt több énekes váltáson ment keresztül, ebben a felállásban 2013 szeptemberétől működik. A főként funky feldolgozásokat játszó együttes decemberben mutatkozott be először, majd januárban újabb lehetőséget kapott az All in Bemutatkozó est keretein belül a szegedi Rongy kocsmában. Zenei repertoárját olyan előadók dalaival bővítette, mint Jamiroquai, Amy Winehouse vagy a Red Hot Chilli Peppers. A zenekar tagjai: Lincoln Telma – ének, Ampovics Zsolt – gitár, Gellért Levente – basszusgitár és Petkovits Tamás – dob.

Folyamatos kiállítások, programok:

mese-itt-mese-ottMese itt, mese ott címmel észt-magyar meseillusztrációs kiállítás nyílt a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Magyarországi Észt Intézet, a Tallinni Magyar Intézet, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat és az Észt Gyermekirodalmi Központ együttműködésében megvalósuló projekt másfél éve kezdődött: 9 magyar és 9 észt szerző felkérést kapott, hogy írjanak szabadon választott témájú, 6-10 éves gyerekeknek szóló mesét. Az így született történetek útra keltek, egyik országból a másikba vándoroltak és ott illusztrátorokra találtak. A kiállításon részt vevő művészek a számukra legkedvesebb, leginkább ihletadó írást választották ki: a magyar illusztrátorok az észt mesék szereplőit, az észtek a magyar mesealakokat keltették életre fantáziájuk segítségével; akadtak olyanok is, akik nem érték be egyetlen mesével. Mennyire ismerjük mi, észtek és magyarok, egymás gyermek- és ifjúsági irodalmát illetve a meséket, történeteket formákba és színekbe öltöztető művészeket? Joggal nevezhetjük hiánypótlónak a mindkét résztvevő felet gazdagító kiállítás, hiszen ilyen nagy számban még soha nem mutatkoztak be magyar és észt illusztrátorok egymás országában. A tárlat április végéig látogatható.

A „Nagyvíz” napjai – fotón, rajzokon, versben a Somogyi-könyvtárban. A Szegedet 1879. március 12-én romba döntő nagy árvíz 135. évfordulója alkalmából rendezett kamara kiállításon látható egykorú fényképeket, rajzokat, tudósításokat Jókai Mór írásaiból vett idézetek, költemények kötik össze. A katasztrófa másnapján a Hon című lap reggeli kiadásának vezércikkében Jókai így ír a katasztrófáról: „S most zúdul a védtelenül hagyott városra a Tisza; nem a Tisza, hanem egy tenger…” Majd azonnali segítségre buzdít, hogy legalább az emberéleteket menteni lehessen: „Segítsünk, siessünk menteni: adjuk a kezére a mentő eszközöket annak, a ki legközelebb éri a vész szinhelyét! Kössünk legalább erre a rövid időre egymás között békét, (adja isten, hogy rövid legyen) s tegyük a jót a jótett ösztönéből.” A tárlat április 9-ig látogatható.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Közélet

Hamarabb virágzik a magnólia idén a Széchenyi téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A korai tavasszal megérkeztek a magnólia fa virágai is.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nagy Feró: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

73 évesen is élvezi, hogy együtt énekli vele idős és fiatal a napjainkban is üzenetet hordozó negyvenéves slágereket.

Tovább olvasom

Szórakozás

A Taj Mahalra hasonlít majd a szegedi orrszarvúk kifutója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két azonos nemű állat érkezik majd Szegedre.

Tovább olvasom

Aktuál