Kultúra

Gorzsáról származó Árpád kori malomjátékot mutatnak be Vásárhelyen

Gorzsáról származó Árpád kori malomjátékot mutatnak be Vásárhelyen

2014. március 18., kedd
Gorzsáról származó Árpád kori malomjátékot mutatnak be Vásárhelyen
HMV-GorzsaX_homokbanya

A gorzsai ásatások gazdag leletanyagának bemutatásával folytatódik a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozata március 19-én. Wolf Mária régész előadásában a Vásárhelyhez közeli középkori település történetét és a 2009. évi feltárás eredményeit ismerteti szerdán 17 órakor a múzeum emeleti csarnokában, ahol az érdeklődők egy különleges 11. századi malomjátékot is megtekinthetnek.

2009-ben a SZTE BTK Régészeti Tanszéke Hódmezővásárhely-Gorzsa X. homokbánya területén megelőző feltárást végzett

Wolf Mária

régész vezetésével, amelynek keretében több korszak leletei láttak itt napvilágot. A feltárás váratlan eredménye volt, hogy a lelőhely bizonyos területeken több rétegű volt, az Árpád- és későközépkori objektumok is több szintben kerültek elő, vagyis a települést hosszú időn keresztül lakták. Az egykor népes Gorzsa falu emlékét ma már csak a helynév, illetve az ásatáson előkerült gazdag tárgyi anyag őrzi. A település hosszú életének bizonyítéka a mintegy 1500 objektum, amelyet sikerrel bontottak ki a régészek. A feltárás igen gazdag leletanyagot eredményezett. A nagytömegű kerámiaanyag és állatcsont mellett a 12-16. század közötti időszakból származó pénzérmék érdemelnek említést, valamint az ásatás kiemelkedő jelentőségű lelete egy bronz pecsétnyomó, melynek előlapján gótikus kisbetűs köriratban Szűz Mária látható a gyermek Jézussal. Az egyik legérdekesebb objektum az a 11. század második felére, a 12. század elejére keltezhető ház volt, amelynek padlójába két malomábrát karcoltak. A malomábra az emberiség legősibb, egyetemes szimbólumai közé tartozik. Szimbolikus jelentőségét hosszú időn át megőrizte, de játék funkciója már az ókorban elterjedt. A gorzsaihoz hasonló, ház padlójába karcolt, Árpád- és későközépkori malomábra eddig nem került elő. Az egyiket

in situ

emelték ki és ezt Wolf Mária előadása idején az érdeklődőknek lehetőségük nyílik megtekinteni holnap délután 5 órától a Tornyai János Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.