Közélet

Fidesz: jobban teljesítünk a nők, a gyermekek és az idősek védelmében

Fidesz: jobban teljesítünk a nők, a gyermekek és az idősek védelmében

2014. március 18., kedd
Fidesz: jobban teljesítünk a nők, a gyermekek és az idősek védelmében

A Fidesz szóvivője szerint Magyarország jobban teljesít a nők, a gyermekek és az idősek védelmében, mint 2010 előtt, amikor a törvények erőtlenek, a hatóságok és a bíróságok pedig gyakran eszköztelenek voltak.

Zsigó Róbert

keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bűnözőknek börtönben a helyük, különösen azoknak, akik nők, gyermekek vagy idősek sérelmére követnek el bűncselekményeket. Ezért a most véget érő kormányzati ciklus egyik legfontosabb eredményének az új, tavalytól hatályos büntető törvénykönyvet (Btk.) nevezte, amely Európa egyik legszigorúbb Btk.-ja. Az új kódex erős jogosítványokat adott az igazságszolgáltatás kezébe - hangsúlyozta a szóvivő, kijelentve, hogy a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek "végképp nincs pardon". Az új, szigorúbb büntetési tételek és tényállások közül megemlítette, hogy a 14 évnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható. Új büntetőjogi tényállás lett - folytatta -, ha valaki gyermekprostitúciót elősegít vagy kihasznál, ami akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújtható. A gyermekpornográfiát ugyancsak szigorúan bünteti a törvény - mondta. Zsigó Róbert fontos változásnak nevezte, hogy a gyermekek sérelmére súlyos szexuális bűncselekményeket elkövetők nem végezhetnek gyermekek nevelésével, gondozásával, felügyeletével vagy gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységet, sőt a bíróság kitilthatja a zaklatókat bizonyos településekről, országrészekből. Az új Btk. az idősek és a fogyatékossággal élők sérelmére elkövetett bűncselekményeket is súlyosabban szankcionálja - közölte a szóvivő. Elmondta, hogy idős emberek meggyilkolásáért, kirablásáért vagy kifosztásáért ma már sokkal szigorúbb büntetés jár. A nőkről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak tényállás bevezetése jóval nagyobb védelmet jelent nekik a korábbiaknál. Megjegyezte, hogy az erőszak áldozatául esett nők védelmére állami támogatással működő intézményrendszert, krízisközpont-hálózatot és telefonos szolgálatot hoztak létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.