Közélet

Elkészült a CODEX Magyar-Szerb együttműködési projekt Közös Metodológiai tanulmánya

Elkészült a CODEX Magyar-Szerb együttműködési projekt Közös Metodológiai tanulmánya

2014. március 25., kedd
Elkészült a CODEX Magyar-Szerb együttműködési projekt Közös Metodológiai tanulmánya
2

Szerbia nemrégiben kezdte meg az Európai Uniós csatlakozási folyamatot, melynek lezárultát követően az ország a korábbiakhoz képest várhatóan jelentősebb Európai Uniós támogatáshoz fér majd hozzá.

A projekt célja, hogy a határ mindkét oldalán elkészüljenek azok a közös stratégiai tervezési dokumentumok, melyek segítséget nyújthatnak az elkövetkező pénzügyi támogatási időszak kihívásaira való felkészülésben, az Európai Uniós források területileg kiegyensúlyozott, hatékony felhasználásában. A CODEX projekt számos egyéb tevékenység mellett egy olyan, a szerb partnerekkel együttműködésben kidolgozásra kerülő módszertani anyag kidolgozását is célul tűzte ki, amely a korábbi gyakorlattal szemben nem a teljes programterületre, hanem annak hátrányos helyzetű térségeire koncentrál. „A kidolgozásra kerülő módszertan egyes megállapításai a fejlesztések olyan aspektusaira kívánnak rávilágítani, melyek hozzásegíthetik a két országot a közös, vagy hasonló gyakorlat alkalmazásához az elmaradott, marginalizálódott és hátrányos helyzetű területek, települések problémáinak kezelése érdekében.

codex

A „Közös módszertani keretek kialakítása a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program hátrányos helyzetű térségeinek komplex és integrált területi fejlesztéséhez kapcsolódóan” című tanulmány két nyelven is hozzáférhető, a projekt weboldaláról szabadon letölthető.

Tapasztó Dénes

, a projekt szakmai vezetője ennek kapcsán ezt nyilatkozta: Bízunk benne, hogy e tanulmánnyal nemcsak a partner szervezet és a tervezésben érintett szerb szervezetek részére, hanem a hazai, a tervezésben egyre nagyobb teret nyerő szervezetek részére is tudunk egy olyan koherens tervezési segédletet adni, mely megkönnyíti munkájukat az elkövetkezendő időszakban.”

Tóth Róbert

fejlesztési szakértő hozzátette: Jelenleg komoly tervezési munka folyik a 2014-2020-as EU-s támogatási periódus előkészítése kapcsán. Magyarországon zajlik az ágazati- és területi operatív programok, így a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program kidolgozása is. Mindezek mellett komoly előrelépések történtek a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program kereteinek kialakítása kapcsán is.”

kozos_jovo_logo

Tapasztó Ildikó projektvezető elmondta, hogy a CODEX projekt keretében az átfogó „Metodológia” mellett egyéb szakmai-stratégiai tervezési dokumentumok is elkészülnek 2014 áprilisáig: magyar szakemberek által kidolgozásra kerül egy „Javaslatcsomag a 2014-2020-as időszak Új Területfejlesztési Stratégiájához” a Dél-alföldi régió vonatkozásában, valamint szerb oldalon elkészül egy „Megvalósítási program és Akcióterv”. A közös munka során elkészülő dokumentumok felkerülnek a projekt háromnyelvű honlapjára (www. codex-project.hu). A HUSRB/1203/213/151 CODEX projekt a Szegedi Tudományegyetem és a Vajdasági Autonóm tartomány Város és Területfejlesztési Intézete (PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina) együttműködésében valósul meg.

eu_logo
mo_szerbia_ipa_logo
szte_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.