Sport

Ébredezik téli álmából a kajak-kenu világkupára készülő Maty-ér

Ébredezik téli álmából a kajak-kenu világkupára készülő Maty-ér

2014. március 31., hétfő
Ébredezik téli álmából a kajak-kenu világkupára készülő Maty-ér
maty-er_gs

Ébredezik téli álmából a Maty-ér! A világ egyik legjobb kajak-kenus pályáján lassan beindul az élet, kezdődnek a május végi világkupa, s a nyári U23-as vb előkészületei is.

Május 23-25. között ismét kajak-kenu világkupának ad otthont Szeged, s

az előzetes hírek szerint

a korábbi hasonló rendezvényeknél is nagyobb érdeklődés övezi az eseményt sportszakmai körökben.

Szovics Zoltánt

, a Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ igazgatóját kérdeztük a fejleményekkel kapcsolatban. "Most ébred a pálya téli álmából. Az elmúlt évi világkupára javarészt már megtörténtek azok a beruházások, amelyekre szükség volt, itt elsősorban a közvetítő tornyok betonalapjairól van szó. Most a víz közepén található médiastég, továbbá a pálya reklámtartó keresztköteleit felújítása következik majd, azaz elsősorban karbantartási munkálatok várnak ránk" - közölte a SZEGEDma.hu megkeresésére a szakember. Szovics Zoltán hozzátette, valóban komoly az érdeklődés kajak-kenus körökben. "Lesznek olyan csapatok, akik a milánói után nem mennek a rasicei világkupára, hanem Szegeden fognak edzőtáborozni, és azután itt maradnak a szegedi eseményre is, azaz a miénket inkább kiemeltnek tekintik, mint a többit" - jegyezte meg az igazgató.

maty_er_01_gs

Megtudtuk, komolyabb beruházások is várhatók a síkvízi kajak-kenu pályán, igaz, ezek nem a világkupára készül el, hanem a nyári, július 17-20-i U23-as világbajnokságra. "Nyolc új, akadálymentes szoba átadására kerül majd sor, de folytatódik a további akadálymentesítés is. Ezen felül a motelépület kap egy liftet, amit a parasportolók is tudnak majd használni" - közölte a szakember. A világkupán, s az ifjúsági vb-n kívül más események is fodrozzák majd a nemzeti sportközpont vizét, hiszen

a szombaton rendezett horgász-vadásznap

után április elejétől kezdve több horgászversenyre, közöttük nemzetközi megmérettetés is sor kerül majd, de a Maty-ér ad otthont az iskolásoknak szervezett Diadal-sorozat április 25-i sárkányhajófutamának is. Kezdődik a kajak-kenu szezon is a hónapban, az első rangos esemény az április 27-i Hanzók Örs-emlékverseny lesz. Az eljövendő versenyeket illetően Szovics Zoltán elárulta, 2015-ben az evezősök ifjúsági világkupájának lesz otthona a szegedi síkvíz július 31. és augusztus 2. között, 2016-ban újból kajak-kenu világkupát rendeznek, továbbá Szeged pályázik

a 2018-as Európa-bajnokság megrendezésére

is, és örömmel veszi ki részét a pályázat elkészítéséből: a szükséges dokumentációt, műszaki adatokat, térképeket, pályarajzokat már átadták a hazai szövetségnek ezzel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.