Közélet

Bohács Zsolt Szőregen: A zsebekben is érezhető a kormány teljesítménye + FOTÓK

Bohács Zsolt Szőregen: A zsebekben is érezhető a kormány teljesítménye + FOTÓK

2014. március 27., csütörtök
Bohács Zsolt Szőregen: A zsebekben is érezhető a kormány teljesítménye + FOTÓK
bohacs_zsolt_lakforum_szoreg06_gs

Növekszik a gazdaság, alacsony az infláció, folytatódik a rezsicsökkentés, Szeged havonta 3 milliárd forint törlesztőrészlettől szabadult meg a kormánynak köszönhetően - sorolta Bohács Zsolt.

Bohács Zsolt

(Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei 1-es választókerület képviselőjelöltje szerdán Szőregen tartott lakossági fórumán beszélt a kormányzás négyéves útjáról, arról, hogyan jutottunk el a szakadék széléről, az 500 milliárdos gyurcsányi adósságörökségtől 2014-ig, mikor Bohács elmondása szerint 280 milliárd tartalék van már az idei költségvetésben. „2002 és 2010 között nyolcéves MSZP-s kormányzás után sodródott az ország a csőd szélére. Amikor a Fidesz-KDNP 2010-ben átvette a kormányzást, 500 milliárd forint hiánnyal Görögország szintjén voltunk, pedig 2002-ben plusz 320 milliárddal vette át az előző Orbán-kormánytól a stafétát az MSZP. Előre elköltötték az összes pénzt, a tartalékokat is, az ország nyakába rakták az IMF-hitelt: 2009-ben 8,4 százalék volt a hiány. Felismertük: a lakosságra több terhet nem lehetett rakni, ezért a kormány különadókat vezetett be a bank- és az energiaszektorban, a távközlésben. Úgy láttuk, ha eddig jól megéltek a magyar emberekből, akkor ők is vállalhatnak végre pluszterheket. Komoly támadások érték a magyar kormányt azért, mert meg mertük adóztatni azokat a multikat, akik kifelé vitték a pénzt. Viszont akik akkor hangoskodtak, azok most példaként említik Magyarországot” - mondta el Bohács Zsolt. A politikus a legfontosabb döntésekről is ejtett néhány szót, mint amilyen a kettős állampolgárság könnyített megadása, az új választási rendszer, mely olcsóbb, hatékonyabb a korábbinál. „Rendbe tettük a költségvetést egy év alatt, majd két év után sikerült elérni, hogy a túlzottdeficit-eljárásból kikerültünk, ami 10 éve nem sikerült elődeinknek. Az egészségügyben is új beruházások indultak el mintegy 300 milliárd értékben, ebből Szeged is profitált egy új klinikai tömbbel. Most 2,9 százalék hiányt fogadtunk el 2014-re, és 280 milliárd tartalék van a büdzsében, de a pozitív számok mellett az embereknek is pénzt kell adni, hogy a zsebükben is érezzék a jó irányt. Ezért indult el 2013-ban a rezsicsökkentés, hiszen Magyarország az élmezőnyben volt a rezsi nagyságának tekintetében, míg az átlagkeresetben közel sem. A polgároknál az intézkedéseink hatására – a családi adókedvezményekkel együtt - 240 milliárd forint maradt. Idén pedig tovább folytatódik a rezsicsökkentés: április 1-től a gáz díja 6,7, szeptembertől a villanyé 5,7, a távhő ára 3,3 százalékkal apad majd” - beszélt további konkrétumokról Bohács Zsolt. A képviselőjelölt kiemelte, hogy már a londoni elemzők is 2 százalék alá mérik az inflációt az országban, a gazdasági növekedés 2,5 százalékos volt, ezzel a számmal Európa élmezőnyében vagyunk a csehekkel együtt.

Gyurcsány Ferenc nemrégiben azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy ez nem jelentős szám. Ha viszont azt nézzük, hogy ő kormányzása idején több mint 8 százalékos hiányt produkált, az 52 százalékos államadósságot feltornázta 85 százalékra, akkor erősen megmosolyogható a kijelentése” - így az országgyűlési képviselőjelölt, aki kitért Szeged szocialista polgármestere, Botka László azon kijelentésére, miszerint nem nagy dolog, hogy Szeged 28 milliárdos adósságát lenullázta a kormány, hiszen bizonyos feladatok, illetve források állami kézbe kerülése kapcsán így is negatív az önkormányzat szaldója... „Botka László magatartása vállalhatatlan, sokkal inkább köszönet járna azért, mert a nyakló nélküli térkövezések, füves villamospályák építésére felhalmozott milliárdok miatt évente 3 milliárdnyi törlesztőrészlete volt a városnak, az Orbán-kormány konszolidációja miatt ez most nulla” - fűzte hozzá. A fórum további részében Tóth Andrea, a Széchenyi Programiroda részéről beszélt a következő, 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklus pályázati lehetőségeiről, ahol már nem lehet a térkövezéseket prioritásként kezelni, a források 60 százalékát ugyanis a kormány döntésének értelmében gazdaságélénkítésre kell fordítani. A körzet önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) pedig egy négyszáz képből álló diasorozaton mutatta be közben Szőreg elmúlt egy évének nevesebb eseményeit, fejlesztéseit, programjait, végül a szép számú közönségtől is több kérdés érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.