Közélet

Az 1848-as forradalom hőseire emlékezett Tápé + FOTÓK

Az 1848-as forradalom hőseire emlékezett Tápé + FOTÓK

2014. március 15., szombat
Az 1848-as forradalom hőseire emlékezett Tápé + FOTÓK
marcius_15_unnepseg_tape12_gs

„Nemcsak a történelmi események, hanem az abban való kivételes emberi helytállásuk tette naggyá 1848 hőseit” – fogalmazott Juhász Gyula Tápén. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a szabadságért küzdőkre valódi hús-vér emberként kell tekintenünk, ami túlmutat a történelem órák leckéin.

A tápéi Országzászló Emlékműnél

Perlaki György

plébános a 166 évvel ezelőtti események kapcsán arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy amikor a hősökre emlékezünk, az tevőleges emlékezés kell hogy legyen. „A szentírásban az áll, mondd el fiaidnak, mert az elhallgatott események legendává szürkülnek. Fontos, hogy átadjuk nemzedékről nemzedékre azt a nagyjelentőségű eseményt, hogy a magyar nemzet tevőlegesen is megtett mindent, hogy szabadon, békében, boldogan élhessen” – fogalmazott a plébános. Az ünnepségen, amelyen közreműködött a Tápai Hagyományőrző Egyesület is, a körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője,

Juhász Gyula

mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett, 1848-ban úgy tűnt, a nemzeti önállóságról és függetlenségről szőtt évszázados álmok végre valóra válhatnak. A történelem kereke azonban máshogy fordult, a vértelen forradalom nagyon is véres szabadságharcba torkollt, mely harcra nem volt felkészülve a magyar nemzet.

marcius_15_unnepseg_tape16_gs

Idézte

Kossuth Lajos

1849. január 13-án Debrecenben elmondott híres képviselőházi beszédét, mely híven tükrözi a nemzet vezetőinek lelkiállapotát, majd a történelmi események sorát idézte fel. „Amióta nemzeti ünnepként emlékezünk 1848-49 eseményeire, minden szónoklat igyekszik megragadni a történések magasztosságát, a résztvevők hősiességét. Azonban van a szabadságharcnak egy olyan oldala, egy olyan vonása, amely meglehetősen ritkán szokott előkerülni az ünnepi beszédekben. Még pedig arra, hogy két ütközet között, a csaták előtt akadtak a szabadságharcnak vidám pillanatai is. Nemzeti hőseink keveredtek olykor meghökkentő, néha mulatságos helyzetekbe is” – mondta el Juhász Gyula, majd a

Farkas Emőd

által összegyűjtött 1848-as honvédek visszaemlékezéseiből idézett. A Fidesz-KDNP-s képviselő úgy látja, amikor a 166 évvel ezelőtti eseményeket elevenítjük fel és a forradalom hősei előtt tisztelgünk, akkor a szabadságért harcolókat, mint embereket is látnunk kell. „Jó lenne, ha a nemzeti ünnep, nem csak a köztereken álló szobrokat, emlékműveket, a történelemóra leckéit és az ünnepi szónoklatokat juttatná eszünkbe. Nemzeti hőseink, akik ma szoborként tekintenek ránk, valaha hús-vér emberek voltak. Olyanok, mint bárki közülünk” – fogalmazott. Őket nemcsak a történelmi események, hanem az abban való kivételes emberi helytállásuk tett igazán naggyá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.