Közélet

Átadták a balástyai szennyvízberuházást

Átadták a balástyai szennyvízberuházást

2014. március 26., szerda
Átadták a balástyai szennyvízberuházást

Befejeződött Balástya község szennyvízcsatornázási és szennyvíztisztítási beruházás projektje. A KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0052. kódszámú projekt a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg, melynek teljes összköltsége a pályázat szerint 962783000 forint. Az uniós támogatással megvalósult beruházásra a község szennyvízcsatornázási hálózatának bővítése és szennyvíztisztítási rendszer korszerűsítése miatt volt szükséges.

balastya_logo1

2014. március 26-án, délelőtt Balástyán tartotta hivatalos projektzáró rendezvényét „Balástya Község Önkormányzata a „Balástya Község szennyvízcsatornázási és szennyvíztisztítási beruházás” projekt kedvezményezettje. Az Önkormányzat 914643850 Ft támogatást nyert 95%-os támogatási intenzitás mellett a projektre. A község számára fontos beruházás záró rendezvényén részt vett

Csepreghy Nándor

fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár,

Farkas Sándor

és

Vincze László

országgyűlési képviselők. A kivitelezési munkákat 2012. augusztusában kezdte meg és 2014 január 13-án fejezte be a Probart Kft. „Az a víz, amit a település lakossága elhasznál, most már nem a felszín alatti vizeket szennyezi, mint eddig, hanem tisztítva, visszaadjuk az élő környezetnek, úgy ahogy azt onnan kaptuk” – mondta köszöntőjében

Ujvári László

polgármester, aki hozzátette, belvízveszély esetén lehet csak igazán értékelni, hogy mit jelent igazán a szennyvízhálózat elkészítése. A polgármester szerint a csatornázással esélyt teremtenek a vállalkozásoknak, amellyel új munkahelyek jöhetnek létre, és így a fiatalok a településen maradnak. "A rendszerváltás évében az ország ingatlan hálózatának 40 százaléka volt bekötve a csatornarendszerbe, ami 2015-re - a véget érő beruházásoknak köszönhetően - 90 százalékra nő" – mondta az ünnepélyes szalagátvágáson Csepreghy Nándor, Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve, sem Balástya, sem pedig Csongrád megye nem szégyenkezhet, ugyanis jelentős források érkeztek ide az elmúlt években. Balástyán 67 fejlesztés 2,7 milliárd forint, míg a megyében 4100 fejlesztés, 484 milliárd forint értékben valósult meg. Farkas Sándor, országgyűlési képviselő szerint ez a beruházás a biztonságos életet jelenti mindannyiunk számára. Fontos, hogy a vizek hosszú távon tiszták maradjanak, mivel a víz a stratégiai eleme a magyar gazdaságnak. „Meggyőződésem, hogy a víz 20-30 év múlva olyan stratégiai elem lesz, amire készülnünk kell” – tette hozzá az országgyűlési képviselő. A beruházásnak köszönhetően a szippantott szennyvíz első lépésként 10 mm résméretű kézi rácsra kerül, majd a szűrt víz a keverővel ellátott szippantott szennyvíz fogadóba folyik. A szennyvíztisztító telepen a biológiai tisztítás a 2 db SBR medencében valósul meg. Az SBR medencékből elfolyó szennyvíz a fertőtlenítő medencébe kerül. A gerincvezeték hossza 10.585,4 fm, a gravitációs bekötővezetéké 5.198,2 fm. A próbaüzem 2013. június 13. és 2014. január 13. között zajlott. A tisztított szennyvíz elvezetése gravitációs csatornán keresztül történik, a 086 hrsz.-ú II. számú belvízcsatornába, parti bevezetéssel 0+155 fkm szelvényében. A kivitelezés során telepített monitoring kutakon folyamatos ellenőrzés történik, a tisztított szennyvízből pedig a fertőtlenítő műtárgyon keresztül vesznek mintát. A kibocsátott tisztított szennyvíz paraméterei a hatóság által előírt paraméterek alatt vannak (megfelelnek). A lakossági rákötések folyamatosan készülnek, jelenleg 348 db rákötés valósult meg.

balastya_logo2

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.