Bulvár

Akin nem fog az idő vasfoga - 55 éves lett Barbie baba

Akin nem fog az idő vasfoga - 55 éves lett Barbie baba

2014. március 10., hétfő
Akin nem fog az idő vasfoga - 55 éves lett Barbie baba
barbie 01

Éppen ma ünnepli ötvenötödik születésnapját az örök fiatal Barbie. "Az én elképzelésem az volt, hogy a babán keresztül a kislányok azzá válhatnak, akik csak szeretnének lenni. Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk" - írta Ruth Handler önéletrajzi könyvében reagálva a darázsderekú szőkeséget ért kritikákra.

Barbie anyjának tekintett

Ruth Handler

valójában egy német játékbaba, a Bild Lillit látva kereste fel a Mattel játéknagyvállalatot kislányoknak szóló öltöztethető babájával. Lilli mindössze négy évvel öregebb a szőke szépségnél, ráadásul nem is gyerekeknek készült. Inkább egyfajta képregényhősön alapuló "motiváló játék" volt, aki a női öntudatosságot jelképezte. Barátságtalan arca ellenére hamar a kislányok kedvence lett, akik élvezték, hogy különféle ruhákba öltöztethetik Lillit. Ruth 1956-ban

Jack Ryan

tervezővel karöltve elkezdtek dolgozni a baba dizájnján, aminek - az asszony lánya után - a Barbie nevet adták, pontosabban Barbara Millicent Roberts-nek nevezték el. 1959. március 9-én aztán a nagyközönség előtt is bemutatták a New York-i American International Toy Fairen, ezért tekintik ezt a napot a baba hivatalos születésnapjának. Öt évvel később Lilli babának is befellegzett, a Mattel megvette a jogokat, aminek következtében a gyártást beszüntették.

Az original Barbie

Barbie kezdetben fekete-fehér úszódresszt hordott, frizuráját pedig lófarokban viselte. Érdekesség, hogy már akkor is kétféle változata volt kapható a piacon: egy szőke és egy barna hajú változat. Ruháit - akárcsak egy sztárét - divattervező tervezte a tinik körében legújabb trendek alapján. A

Charlotte Johnson

öltöztette figurákból 350 000 kelt el. Az évek alatt milliárdnyi babát adtak el 150 országban. Az alkotónő az egyre erősödő szülői nyomásnak sem engedett, akik nemtetszésüknek adtak hangot a baba alkata miatt. Kimondottan az irreálisan nagy mellek verték ki a biztosítékot. Megjelenését sokszor változtatták, például 1971-ben átfestették a babák szemét, tekintetét oldalról előre vitték. Ez a kritika napjainkban is megfogalmazódik az anyák körében, egyesek odáig el elmennek, hogy a baba testképzavart okoz. Nemrégiben természetes arányokkal rendelkező műanyag lányokat dobtak piacra, hogy kifejezetten telt idomú játékszereket adjanak a gyerekek kezébe. Az évek alatt több társ is csatlakozott George és Margaret Roberts szőke lányához - így hívták ugyanis a szőkeség szüleit. 1961-ben kapott társat Ken, vagyis Ken Carson személyében, aztán a barna hajú Withney, a spanyol Theresa, a fekete bőrű Christie és Steven és nem utolsó sorban az ázsiai Marina. Barbie karrierjét is változatosra tervezték, így került forgalomba többek között a Miss Astronaut Barbie (1965), Barbie doktor (1988) és a Nascar Barbie (1998), később olyan babák is felbukkantak, mint a hercegnő, a légi utaskísérő, a Baywatch lány, az orvos, és a terhes babák.

Érdekességek Barbie-ról

- Szaúd-Arábiában 2003-ban döntöttek a felől, hogy nem lehet többé Barbie-t árulni, ugyanis a baba nem felel meg az iszlám szellemiségnek. Náluk a Fulla baba hódít. - 1992-ben próbálkoztak meg először a beszélő változattal, ami elég sok kifejezést ismert. Minden babát úgy programoztak, hogy négy mondatot tudjon a 270-ből, így néhányuk úgy szólt: "A matek nehéz!". Az American Association of University Women női egyesület úgy felháborodott, hogy jogi útra terelte a témát, végül pedig kivették Barbie mondatkészletéből. - Az első színes bőrű baba - Christie előtt - Barbie Francie nem viselt afroamerikai vonásokat, mindössze egy barna műanyagból készített tárgy volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.