Közélet

A szegedi fészkekbe is visszatértek a gólyák

A szegedi fészkekbe is visszatértek a gólyák

2014. március 25., kedd
A szegedi fészkekbe is visszatértek a gólyák
golya03_gs

Csongrád megyében is elfoglalták késő ősszel hátrahagyott fészkeiket a gólyák, fotósunk a Vadkerti téren kapott lencsevégre egy példányt. Nem döntött rosszul az a madár, amelyik megkockáztatta itthon átvészelni az enyhe telet, hisz a legjobb fészekben kezdheti a költési időszakot.

Ráérősen rendezgeti a Vadkerti tér villanyoszlopán lévő fészket egy fehér gólya, aki az enyhe telet követően már visszatért hozzánk. A fehér madarak március közepe óta szállingóznak haza telelőhelyükről, már az ország minden pontján találkozhatunk egy-egy példánnyal. "Az elmúlt egy hétben megérkeztek a gólyák Magyarországra, Szeged mellett például a sándorfalvi és kardoskúti fészkeket is elfoglalták" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu kérdésére

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára. A sokszor Dél-Afrikáig tartó, több ezer kilométeres vándorút rendkívül veszélyes és megerőltető feladat a madaraknak, ezért egyre több példány dönt úgy, hogy a költőhelye közelébe maradva próbálja átvészelni a zord időszakot. "Csongrád megyében nem olyan nagy számban, de országos szinten igen sok madarat jelentettek, akik itthon maradtak. Szerencsére enyhe telünk volt, a körülbelül két hétig meglévő hótakarót és mínuszokat viszonylag könnyedén átvészelték. Jó szándékú emberek is sokhelyütt segítettek nekik, folyamatosan etették őket, de a csapadékmentes időben kisméretű emlősöket is találhattak" - magyarázta a szakember. Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, ráadásul előbb elfoglalhatják a legkedvezőbb fészkeket is a messziről érkező társaiknál.

golya01_gs

Szegeden és környékén huszonegy fészket tartanak számon a madártani egyesület

honlapja szerint

. Az MME adatbázisába egy regisztrációt követően bárki feljegyezheti a településen lévő fészkek állapotát - ha tud olyanról, amely még nem szerepel a listán, ön is kiegészítheti azt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.