Írjon nekünk

Közélet

A gyermekekért fogott össze 18 szervezet + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

aldozatvedelem_19_gsA Csongrád megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működése érdekében kötött együttműködési megállapodást 18 szervezet az Áldozatvédelmi Kabinet ülésén. Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy minél kevesebb gyermek váljon áldozattá.

Olyan állami és civil szervezetek, valamint intézmények kötöttek együttműködési megállapodást az Áldozatvédelmi Kabinet ötödik ülésén, melyek munkatársai napi munkájuk során rendszeresen találkoznak a gyermekek elleni erőszakkal vagy gondatlan bánásmóddal. „A közelmúltban több olyan, a közvéleményt megdöbbentő tragikus esemény történt, amelyek során gyermekek estek áldozatául brutalitású erőszaknak, illetve elhanyagolásnak. Ezek előfordulását teljes körűen megakadályozni nem lehet, azonban a jelzőrendszer tagjainak szoros szakmai együttműködésével, különböző programok összehangolásával, az állami és a civil szféra összefogásával a megelőzés területén jelentős eredményeket lehetne elérni” – magyarázta B. Nagy László kormánymegbízott, miért kezdeményezte a kormányhivatal a keretmegállapodás megkötését. A cél, hogy a megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működjön, így az áldozattá válás a fiatal korosztályra kiterjedően is mérséklődhessen.

B. Nagy László elmondta, hazánkban az ÁGOTA Alapítvány 9 és 18 év közötti gyermekek körében végzett kutatásából az derült ki, hogy ebből a korosztályból a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő fiatalok 43,2 %-a az otthoni körülményeket okolja ezért. Közel 45%-uk pedig úgy gondolja, hogy a szülői kötelesség elmulasztása miatt kerültek az állam gondoskodásába. Csongrád megyében az elmúlt egy évben közel 700 gyerekeknek a sorsát kísérte figyelemmel a gyámhivatal, közülük 318 gyermeket kellett a családjából kiemelni.

„Fontos, hogy minden ember megértse azt, hogy a felnövekvő generációknak mindennemű nehézsége, nyomra, bántalmazottsága, veszélyeztetettsége az mindannyiunknak, az egész társadalomnak a közös tünete is egyben” – erről már Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, az ÁGOTA Alapítvány elnöke nyilatkozott portálunknak. Elmondta, gyakori, hogy ki kell emelni a gyermekeket a családból, s ezek jelentős része az elhanyagoltságból, illetve gondatlanságból adódik. Minimális a bántalmazások aránya, de Kothencz hangsúlyozta, amíg egyetlen gyermeket is bántalmaznak, addig van miért dolgozniuk.

Az Áldozatvédelmi Kabinet ülésén Mezey Róbert, a kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője a jelzőrendszer fontosságát hangsúlyozta, és kitért arra is, hogy minden egyes állampolgárnak kötelessége jelezni, ha bántalmazásra utaló jeleket lát környezetében. „A Nem vagyunk egyedül alcímű áldozatvédelmi projekt kibővítésének is tekinthető ez a keretmegállapodás, mely kimondottan a gyermekek védelmére helyezi a hangsúlyt” – tette hozzá a Szociális és Gyámhivatal vezetője. A szegedi áldozatsegítő prevenciós modellprogramot Petrovszki Edit, a Szeged Járási Gyámhivatal vezetője ismertette. Kiemelte, hogy 2013-ban panaszos fellebbezéssel nem fordultak hozzájuk az ügyfelek.

A Magyarországon példaértékű együttműködést Borza Beáta, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala Esélyegyenlőségi és Gyermekjogi Főosztályának vezetője is méltatta, mint elmondta, tervekkel és elképzelésekkel gyakran találkozik munkája során, de megvalósult, ténylegesen jól működő programmal ritkán.

A „Nem vagyunk egyedül” alcímű Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023) pályázat keretében megalakult Áldozatvédelmi Kabinet tagjai negyedévente tekintik át a megye bűnügyi helyzetének alakulását, a bűncselekmények struktúráját és dinamikáját, a sértetti kör alakulását. A testület ülésén aláírt együttműködésben 18 különböző szervezet vesz részt, köztük rendvédelmi, igazságügyi, szociális és egyházi intézmények.

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Közélet

Fideszes többségű maradt a megyei közgyűlés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A húsz megszerezhető helyből 12 a Fidesz-KDNP-é.

Tovább olvasom

Hírzóna

Csongrád több településén is újrázhatnak a polgármesterek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Körkép.

Tovább olvasom

Aktuál