Közélet

A bajtársiasság

A bajtársiasság

2014. március 31., hétfő
A bajtársiasság
lit_szechenyiterv_logo

A labdarúgás az élet minden fontos dolgára megtanítja a kisgyereket. A legnagyobb adománya ennek a sportágnak, hogy képes egyszerre jutalmazni a versenyzői és az értékelvű erényeket. A versenyző típusú sportoló nem csak az ellenféllel, hanem a csapattárssal is megküzd, hiszen ott van a csapatba kerülés örök problémája. Az értékelvű sportoló viszont a bajtársiasság elvi alapjain állva a közösségért és a másik csapattársért is küzd.

A két típus nem ellenkezője, hanem épp kiegészítője egymásnak. Az életben a pozícióért meg kell küzdeni, olykor kedves ismerősökkel, kollégákkal, barátokkal szemben is, hiszen versenyelvű társadalomban élünk. Ugyanakkor senki sem lehet elismert, elfogadott, tisztelt csapat- vagy munkatárs, ha nem támogatja, olykor a saját hátrányát is fölvállalva, a másikat. A bajtársiasság a legnemesebb erények közé tartozik. A csapattársak együtt, a közös sportélményeket átélve tanulják meg, hogyan kell küzdeni a többiekért. A bajtársak még akkor is számíthatnak egymásra, ha az élet másik csapatba, távoli városba, idegen országba sodorja őket. Egy jól összerakott, értékelvű közösségben nem csak a játéktudás teremti meg a belső hierarchiát, hanem az is, hogy kire lehet mindig számítani. A futball ilyen módon kompenzálja az egyéni érvényesülés és a közösségépítés közötti ellentmondást. Jó csapatokban, ami itt jó közösséget jelent, a legjobb játékos, a sztár is odafigyel a többiek dolgaira, ügyes-bajos problémáira, súlyosabb gondjaira. Ha egy közösségben a csapat és klub mögött álló szülői körben is megmutatkozik az összetartozás, nagyobb esély van az igazi bajtársiasság kialakulására. Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy a bajtársiasság a szellemi honvédelem tartóoszlopa, s mint ilyen a társadalom legfontosabb építőelemeinek egyike.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra-kivéve: technikai sportágakkal, extrémsportokkal, versenysporttal összefüggő programok” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.