Közélet

Zászlót loptak az Együtt-PM aktivistái

Zászlót loptak az Együtt-PM aktivistái

2014. február 9., vasárnap
Zászlót loptak az Együtt-PM aktivistái

A Gyurcsány-koalíció totálisan komolytalan Paks-ügyben - reagált az Együtt-PM aktivistáinak vasárnapi akciójára a Fidesz sajtóirodája.

"Ma bohóckodnak és balhéznak, kampánycélokra használják a magyarok energiabiztonságának ügyét. 2010 előtt nem csak támogatták a paksi atomerőmű fejlesztését, de az is kiderült, hogy az atomerőmű a szocialisták kifizető helye volt.

Józsa Istvánhoz,

a szocialisták budapesti pénztárnokához,

Gyurcsány Ferenchez

és más szocialistákhoz közeli cégek milliárdokat talicskáztak ki onnan" - írták közleményükben. Vasárnap délelőtt az Együtt-PM három aktivistája felmászott a Sándor-palota erkélyére, és paksi népszavazást követelő transzparenseket helyeztek el. Az aktivisták kiszedték foglalatukból az oromzaton elhelyezett nemzetiszínű és uniós lobogókat, és azt mondták: azokat "zálogba" veszik, amíg Áder János köztársasági elnök nem küldi vissza a parlamentnek a paksi bővítésről szóló jogszabályt, illetve nem kezdeményez népszavazást az ügyben.

El"paksolták" a hazát

A három demonstrálót,

Barabás Richárdot, Simándi Szelimet

és

Rózsa Milánt

, miután leértek, igazoltatták és felvették az adataikat a hatóságok. A fiatalemberek az erkélyről lehozott zászlók átadását megtagadták. Barabás Richárd a sajtó képviselőinek azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt. Orbán Viktor "elpaksolta a hazát" - mondta. Kijelentette: a Sándor-palota nem méltó arra, hogy rajta legyen a nemzeti lobogó ameddig Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a törvényt a parlamentnek, vagy nem ír ki népszavazást a paksi bővítés ügyében. Szabó Rebeka újságírók előtt felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy "most az egyszer nézze a magyar emberek érdekét végre", és ne írja alá a paksi bővítésről szóló törvényt. Hozzátette: azt kérik, hogy az államfő írjon ki népszavazást. A független képviselő azzal folytatta: aktivistáik a zászlókat azért vették el, mert úgy gondolják, hogy a csütörtökön elfogadott jogszabállyal Magyarország függetlensége sérült, és "távolodunk az Európai Uniótól és azoktól a demokratikus európai uniós értékektől, amiket ez a zászló is jelképez". Kijelentette: a lobogókat addig nem adják vissza, amíg a köztársasági elnök nem írja ki a referendumot. Arra a kérdésre, hogy megfelelőnek és jogállaminak tartja-e az akciót, azt felelte, Magyarország sorsa, a gyerekek jövője forog kockán, ilyenkor minden békés eszközt meg kell ragadni a tiltakozásra. Arra is kitért, hogy aktivistáik azért vállalták a véleménye szerint rendkívül veszélyes mutatványt, mert minden lehetőséget meg akarnak ragadni, hogy bemutassák mennyire rossz az "Orbán-Putyin-paktum", amelyet "botrányos körülmények között" fogadott el a parlament csütörtökön. Az aktivisták transzparenseit a Sándor-palota őrei bevitték az erkélyről az épületbe. A nemzetiszínű és az európai uniós zászlót nem vihették magukkal az őket elszállító rendőrségi járműbe, hanem egy kerítéshez támasztották. Az előállítás során megérkezett egy civil ruhás férfi - feltehetően a Köztársasági Elnöki Hivatal alkalmazottja -, aki vállára vette a két zászlót és bevitte a Sándor-palotába. A két lobogót hamarosan ismét kitűzték az épületre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.