//

Vértbe bújt véradók a szegedi Vérellátóban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

veradas10_gsÁllig felfegyverzett, lovagi öltözékbe bújt hagyományőrzők gyűltek össze a Szegedi Regionális Vérellátó Központban, hogy önkéntes adományukkal tisztelegjenek történelmi hőseik előtt, és segítsék a bajbajutottakat.

Egy gladiátor, egy bárd és egy középkori lovag ül a véradóközpontban – akár egy vicc is kezdődhetne így, az említett eset azonban megtörtént, és véresen komoly. Kedd délelőtt a Somogyi utcai Vérellátóba teljes harci díszben vonultak be a szegedi hagyományőrzők, hogy önkéntes adományukkal tisztelegjenek történelmi hőseink előtt, egyben segítsék a bajba jutottakat.

Több kiló ruha a tű és a véna között

A maréknyi harcos – élükön két állig felfegyverkezett középkori lovaggal – mandolinjáték kíséretében vonult be a Vérellátó Központba, a korábban portálunkon is meghirdetett vérontásra. „Egyfajta tiszteletadás a célunk ezzel az akcióval azon hősök felé, akik az évszázadok alatt ténylegesen a vérüket adták a hazájukért. Nekik köszönhető, hogy kultúránk a mai formájában fennmaradhatott” – mondta a Hősök Kapuja Hagyományőrző Baráti Kör képviseletében Berényi Zoltán. Hozzátette továbbá: nem csak a történelemmel, de a ma élő emberek problémájával is foglalkozni szeretnének, így a maguk módján ők is népszerűsíteni tudják a véradást. A Hősök kapujának őrzői mellett a váci Familia Gladiatoria Egyesület gladiátorainak képviselői is eljöttek, valamint több „szabadúszó” hagyományőrző – grófnék, bárdok, honfoglalók is tű alá feküdtek kedd délelőtt.

no images were found

Vértezetüktől megszabadulva, kardjukat, pajzsukat és zászlóikat félretéve egy valóságos fegyverarzenált halmoztak fel az előtérben. Középkori viseletben egy kicsit nehezebb dolog a véradás, mint hétköznapi öltözékben, hiszen a hagyományőrzőknek körülbelül negyedóra kell csak ahhoz, hogy hozzáférhetővé tehessék vénájukat. Az alsóruha fölött egy tunikát viselnek, azon pedig egy több kilós súlyú fegyverkabát hivatott felfogni a fegyverek súlyos csapásait, ennek tetejére pedig a láncing kerül. “Fél liter vérveszteséggel külön mutatvány lesz majd mindezt felvenni, de így legalább békés körülmények között élhetjük át, mit érzett egy sérült lovag a csata után” – mondta Berényi Zoltán. Talán éppen egy megsérült vagy beteg gyermeknek, egy rászoruló kis lovagnak jut az általuk adományozott vérből – mondták az előtérben várakozók.

no images were found

Előző sztori

Fidesz: az MSZP-nek tisztáznia kell a rejtélyes százmilliók eredetét + VIDEÓ

Következő sztori

A tápéi viseletről a Heller Ödön Művelődési Házban